Κυριακή, 04 Νοεμβρίου 2018 07:40

Χωρίς ψυχίατρο-υπεύθυνο λειτουργούσε ο ΟΚΑΝΑ στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την

Χωρίς ψυχίατρο-υπεύθυνο λειτουργούσε ο ΟΚΑΝΑ στην Καλαμάτα το τελευταίο διάστημα. Σε επικοινωνία μας με τα κεντρικά τού Οργανισμού στην Αθήνα, μας διαβεβαίωσαν πάντως ότι τη Δευτέρα αναλαμβάνει καινούργιος ψυχίατρος στη θεραπευτική μονάδα - ενώ τους μήνες που υπήρξε το κενό αυτό δεν διαταράχθηκε η λειτουργία του προγράμματος υποκατάστασης.

Εν τω μεταξύ, στη Μονάδα Φαρμακευτικής Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ στην Καλαμάτα η λίστα αναμονής είναι... εκτενής, γιατί και το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί για όλα αυτά τα άτομα που περιμένουν να μπουν στο πρόγραμμα για να απεξαρτηθούν από τα ναρκωτικά.

Η Μονάδα Φαρμακευτικής Υποκατάστασης ξεκίνησε τη λειτουργία της το Σεπτέμβριο του 2012 και μπορεί να εξυπηρετήσει 120 άτομα. Στο πρόγραμμα της Καλαμάτας απασχολούνται κανονικά ο ψυχίατρος, θεραπευτές, ψυχολόγος και κοινωνική λειτουργός, νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και προσωπικό γενικών καθηκόντων και προσωπική ασφάλεια.

Η θεραπευτική μονάδα της Καλαμάτας παρέχει φαρμακευτικό υποκατάστατο (σ.σ. βουπρενορφίνη) με ιατρικώς επιτηρούμενη χορήγηση σε συνδυασμό με ατομική και οικογενειακή ψυχοθεραπεία. Η χορήγηση του υποκατάστατου -όπως μας διαβεβαίωσαν από την Αθήνα- συνέχισε να γίνεται σε καθημερινή βάση, και για όσο διάστημα χρειάστηκε την επιτήρηση, αντί για τον ψυχίατρο της θεραπευτικής μονάδας, είχε ο αναπληρωτής διευθυντής εφαρμογής προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ, σε συνεργασία με τον γιατρό της μονάδας του Πύργου.

Η Μονάδα Φαρμακευτικής Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ βρίσκεται στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Ν.Κ.