Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018 08:42

Δωρεάν μετρήσεις σακχάρου στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας (βίντεο)

Γράφτηκε από την

 

Πάνω από 2.000 ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη παρακολουθεί το Διαβητολογικό Ιατρείο του Νοσοκομείου Καλαμάτας, ενώ λειτουργεί και τμήμα για το διαβητικό πόδι.

Γι' αυτό ενημέρωσε ο Αναστάσης Μακρής, γενικός ιατρός με εξειδίκευση στο διαβήτη, ο οποίος συμμετείχε χθες στη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδους Διαβήτη, που φέτος έχει ως κεντρικό θέμα “Οικογένεια και διαβήτης”. Ετσι έγιναν δωρεάν μετρήσεις σακχάρου και, όπου χρειάστηκε, γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και μοιράστηκαν φυλλάδια.

Η δράση αυτή οργανώθηκε από το Διαβητολογικό Ιατρείο του Νοσοκομείου Καλαμάτας και τον Σύλλογο Διαβητικών Ν. Μεσσηνίας “Γλυκιά Μεσσηνία” σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας, τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας και τον Ερυθρό Σταυρό Καλαμάτας.

1 ΣΤΟΥΣ 2 ΕΧΕΙ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙ

Ο κ. Μακρής είπε ακόμα πως έχει παρατηρηθεί ότι 1 στους 2 έχει διαβήτη και δεν το γνωρίζει και χθες τα στατιστικά επιβεβαιώθηκαν και στις δωρεάν μετρήσεις που έγιναν στην πλατεία της Καλαμάτας. Η παρουσία τους άλλωστε εκεί είχε σκοπό "να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο να ελέγχεται -ειδικά άνθρωποι οι οποίοι έχουν κάποια παραπανίσια κιλά ή έχουν ένα ιστορικό βεβαρημένο πρέπει να ελέγχονται τακτικά", ανέφερε ο ίδιος.

Η επισκέπτρια υγείας στο Διαβητολογικό Ιατρείο του νοσοκομείου Αδαμαντία Σπανού διαπίστωσε ότι ο κόσμος ενδιαφέρθηκε, έκανε ερωτήσεις και ενημερώθηκε. Συμβούλεψε μάλιστα σε ό,τι αφορά την πρόληψη -όπως είπε ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί σε ποσοστό 60%- να αφήσουμε τον καθιστικό τρόπο ζωής, να ασκούμαστε και να τρεφόμαστε σωστά.

Ο ιατρός παθολόγος Παναγιώτης Χαλβατσιώτης ανέφερε κάποια ύποπτα πρώιμα συμπτώματα διαβήτη όπως είναι "η έγερση τη νύχτα για ούρηση, να ξυπνάμε δηλαδή στις 2 - 3 το πρωί και να έχουμε πολλά ουρά". Αυτό "θα πρέπει να μας οδηγήσει γρήγορα στο γιατρό μας" και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε "την τακτική παρακολούθηση στο πλαίσιο του ετήσιου τσεκ-απ". 

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Μιχάλης Μιχαήλ και ο επικεφαλής της πλειοψηφούσας παράταξης στις πρόσφατες εκλογές Δημήτρης Τζωρτζίνης έδωσαν και αυτοί χθες το “παρών”. Τόνισαν μάλιστα ότι ο Ιατρικός Σύλλογος στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τέτοιες δράσεις και να είναι στο πλευρό οποιουδήποτε φορέα οργανώνει και προάγει την υγεία των Μεσσήνιων πολιτών.

Ο χειρουργός του Νοσοκομείου και δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας Παναγιώτης Γιαννόπουλος, εκπροσωπώντας το δήμο, σημείωσε ότι πρόκειται για μία νόσο η οποία μπορεί να προσβάλει κάποιον σε μικρή ηλικία χωρίς συμπτωματολογία και να εμφανίσει τα πρώτα συμπτώματα όταν θα είναι πλέον αργά. Είπα ακόμα ότι ο Δήμος Καλαμάτας είναι πάντα παρών σε τέτοιες εκδηλώσεις για να βοηθήσει στην εξάπλωση της ενημέρωσης. Είπε ακόμα ότι με την πρόληψη θα μπορέσουμε να σώσουμε κάποιους ανθρώπους πριν η νόσος εμφανιστεί, αλλά ταυτόχρονα επωφελείται και το δημόσιο σύστημα υγείας από ένα μεγάλο κόστος.

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ "ΓΛΥΚΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑ"

Η πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Ν. Μεσσηνίας “Γλυκιά Μεσσηνία” Αθανασία Καρούνου μίλησε για την εκστρατεία ενημέρωσης που αναλαμβάνει κάθε χρόνο ο σύλλογός τους "για να κινητοποιήσουμε και να ενημερώσουμε τον κόσμο για το τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και πώς μπορούμε να τον προλάβουμε". Είπε ακόμα ότι η φετινή Παγκόσμια Ημέρα "είναι αφιερωμένη στην οικογένεια και ξέρουμε πολύ καλά το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της οικογένειας όταν υπάρχει ένα άτομο με διαβήτη, αλλά και πώς αλλάζει η καθημερινότητά της". Πρόσθεσε μάλιστα ότι σαν Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων - Σωματείων Ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) καθιέρωσαν από το 2014 το σχολικό νοσηλευτή. Και φέτος επειδή "είχαμε κάποια προβλήματα στην αρχή της σχολικής χρονιάς, δηλαδή ένας σχολικός νοσηλευτής κάλυπτε δύο και τρία σχολεία κινητοποιηθήκαμε και το υπουργείο μας διαβεβαίωσε ότι μετά τις 15 Νοεμβρίου θα έχουν καλυφθεί όλες οι θέσεις σχολικών νοσηλευτών".

Το δεύτερο πράγμα που επιδιώκουν σαν Ομοσπονδία είναι να μπουν διατροφικές ετικέτες στα σχολικά γεύματα που διανέμονται από το υπουργείο Εργασίας και "ο γονιός να μπορεί να προγραμματίζει τις δόσεις ινσουλίνης". Καταλήγοντας τόνισε ότι πάντα ο Σύλλογος "Γλυκιά Μεσσηνία" προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο και να εκπαιδεύει τα άτομα με διαβήτη, "γιατί χωρίς την εκπαίδευση τα φάρμακα δεν μπορούν να κάνουν τίποτα".

Ν.Κ.

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=8ZmPIsL0HxQ}