Κυριακή, 09 Δεκεμβρίου 2018 08:23

Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας κατά του “εκβιασμού” για οικογενειακό γιατρό

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας κατά του “εκβιασμού” για οικογενειακό γιατρό

"Ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού ενέχει δικαίωμα και όχι υποχρέωση": Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας και καταγγέλλει "τη διαδικασία επιστράτευσης των πολιτών με απαράδεκτους εκβιαστικούς όρους όσον αφορά την προτροπή για άμεση εγγραφή σε οικογενειακό ιατρό έως το τέλος του έτους, με το δίλημμα της απώλειας του δικαιώματος προληπτικού ελέγχου και ασφαλιστικής κάλυψης".

Ο ΙΣΜ αναφέρει ακόμη ότι "ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού πρέπει να εφαρμοστεί με την απόλυτη διασφάλιση των δικαιωμάτων του πολίτη και με τις προδιαγραφές που διασφαλίζουν την αμέριστη πρόσβαση των πολιτών σε ένα αξιοπρεπές και αξιόπιστο σύστημα καθολικής φροντίδας, σε ανταποδοτική σχέση με τις καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές".

Τονίζει μάλιστα, στην ίδια ανακοίνωση, ότι "είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών στον ιατρό της επιλογής τους και σε προληπτικές, διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες υγείας". Προσθέτει δε πως "εκ του θεσμικού μας ρόλου είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε την έλλειψη κάλυψης του πληθυσμού στην περιοχή ευθύνης μας όσον αφορά τον αριθμό οικογενειακών ιατρών, την ατελή υποδομή και το εξαιρετικά προβληματικό και αφιλόξενο διαδικαστικό πλαίσιο εγγραφής".

Και συνεχίζει ως εξής: "Ο στρεβλός τρόπος με τον οποίον το υπουργείο Υγείας προσεγγίζει το ευαίσθητο θέμα του οικογενειακού γιατρού, οδηγεί την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε αδιέξοδο, ενώ οι πολίτες βρίσκονται σε απόλυτη σύγχυση και σε κατάσταση πανικού. Τονίζουμε ότι όλοι οι γιατροί του Δημοσίου και του Ιδιωτικού Τομέα (συμβεβλημένοι, πιστοποιημένοι με τον ΕΟΠΥΥ) συνεχίζουν να συνταγογραφούν απρόσκοπτα όλες τις προληπτικές / διαγνωστικές εξετάσεις και τη θεραπευτική αγωγή, χωρίς καμία απώλεια δικαιώματος πρόσβασης του ασφαλισμένου ή του ανασφάλιστου πληθυσμού στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας".

Κλείνοντας ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας καλεί το υπουργείο Υγείας, "συναισθανόμενο την ευθύνη του απέναντι στους Ελληνες πολίτες, να αναμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει το θέμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των οικογενειακών γιατρών, ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας με ελεύθερη επιλογή".

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER