Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2019 09:02

Αυξήθηκαν οι αιμοδότες στο Νοσοκομείο Καλαμάτας αλλά χρειάζονται περισσότεροι

Γράφτηκε από την

 

Ευοίωνα έκλεισε το 2018 για την Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας αφού αυξήθηκαν οι εθελοντές αιμοδότες.

Πέρυσι έδωσαν αίμα 2.405 άνθρωποι, όταν το 2016 οι εθελοντές δεν ξεπέρασαν τους 1.897 ενώ το 2017 δώρισαν ζωή δίνοντας το αίμα τους 2.122 άνθρωποι. Βέβαια τη χρονιά που πέρασε συγκεντρώθηκαν συνολικά 5.347 μονάδες αίματος και οι ανάγκες για αίμα στη Μεσσηνία ανέρχονται στις 5.500 έως 6.000 μονάδες το χρόνο.

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Την ποσότητα αυτή αίματος η Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας την καλύπτει κατά 45% από εθελοντές αιμοδότες και τις αιμοληψίες που κάνει σε συνεργασία με συλλόγους και φορείς της Μεσσηνίας, ενώ το υπόλοιπο προέρχεται από αιμοδότες αντικατάστασης: δηλαδή, συγγενείς και φίλους ενός ασθενούς, οι οποίοι δίνουν αίμα για να καλύψουν τις ανάγκες ενός χειρουργείου του προσφιλούς τους προσώπου ή έκτακτες όπως ένα ατύχημα.

Μιλώντας στην “Ε” ο διευθυντής Αιμοδοσίας, ιατρός Σταύρος Τσιμικλής, εξηγεί ότι ο στόχος, αν όχι αυτή τη χρονιά, έστω την επόμενη, είναι οι ανάγκες σε αίμα στη Μεσσηνία να καλύπτονται κατά 50% από εθελοντές αιμοδότες.

ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Παρόλο που πέρυσι συγκεντρώθηκαν συνολικά οι ίδιες περίπου μονάδες αίματος όπως κάθε χρόνο, η αύξηση του αριθμού των εθελοντών έφερε μείωση των αιμοδοτών αντικατάστασης: από 3.468 που ήταν το 2016, μειώθηκαν σε 3.219 το 2017 και πέρυσι μειώθηκαν στους 2.942.

Σε αυτή τη μείωση, εκτός από τους μεμονωμένους εθελοντές αιμοδότες, συνέβαλε και η αύξηση των αιμοληψιών από φορείς και συλλόγους, καθώς από 1.204 αιμοληψίες το 2016 πήγαμε στις 1.202 το 2017 και στις 1.413 το 2018.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εθελοντές αιμοδότες είναι μια σίγουρη και ασφαλής πηγή αίματος, γιατί είναι περισσότερο συνειδητοποιημένοι και επιπλέον δημιουργείται διαρκώς παρακαταθήκη αίματος για την αντιμετώπιση και των έκτακτων περιστατικών.

ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ

Και επειδή οι ανάγκες για αίμα συνεχώς αυξάνονται και δεν επαρκεί η συλλογή αίματος εντός της Ελλάδας, δυστυχώς γίνεται και εισαγωγή - γι' αυτό "πρέπει όλοι να προστρέξουμε και να πυκνώσουμε τις ομάδες των εθελοντών αιμοδοτών", προτρέπει ο διευθυντής Αιμοδοσίας. Ο κ. Τσιμικλής λέει ακόμα ότι οι ανάγκες για αίμα είναι μεγάλες και διαρκώς αυξάνονται, διότι αυξάνεται το προσδόκιμο επιβίωσης αλλά και οι ιατρικώς πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς. Εκτός λοιπόν, από τους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία οι οποίοι στη Μεσσηνία είναι 1.175 και χρειάζονται ο καθένας 4 μονάδες αίματος το μήνα, έχει αυξηθεί και ο αριθμός των ατόμων με αιματολογικά νοσήματα. Επιπλέον, είναι οι μεταμοσχεύσεις και οι πολύωρες επεμβάσεις που γίνονται και διαρκώς αυξάνουν τις ανάγκες σε αίμα.

ΠΟΙΟΙ ΔΙΝΟΥΝ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΠΟΥ

Ο Στ. Τσιμικλής τονίζει πάντως ότι χρειάζεται να αυξηθεί το ποσοστό των εθελοντών. Οσοι ενδιαφέρονται να δώσουν αίμα και να γίνουν εθελοντές αιμοδότες μπορούν να το κάνουν στην Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας, η οποία λειτουργεί καθημερινά και διενεργεί αιμοληψίες από Δευτέρα έως Παρασκευή, πρωί 8.30 - 1.30 και απόγευμα 6 - 8.

Κάθε άνθρωπος, άνδρας ή γυναίκα, 18-62 ετών μπορεί να αιμοδοτήσει. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να είναι υγιής. Ερχόμενος στο τμήμα συμπληρώνει ένα έντυπο-φόρμα και αξιολογείται από τον υπεύθυνο ιατρό. Εφόσον όλα είναι καλά προχωρά στην αιμοδοσία, η οποία διαρκεί περίπου 5 -10 λεπτά.

Για όλους τους αιμοδότες είναι απαραίτητο να έχουν φροντίσει να έχουν κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ, να είναι ξεκούραστοι και να μην έχουν καταναλώσει αλκοόλ την προηγούμενη ημέρα.

Οσοι επιλέξουν να αιμοδοτήσουν πρωί πρέπει να έχουν φάει ένα ελαφρύ πρωινό (ιδανικό ένα τοστ ή μια τυρόπιτα). Οσοι όμως έρθουν απόγευμα πρέπει να έχουν φάει πλήρες γεύμα 2 με 3 τουλάχιστον ώρες πριν να δώσουν αίμα.