Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2019 09:22

Χωρίς κανένα ιδιαίτερα σοβαρό περιστατικό: Σε έξαρση η γρίπη και στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την
Χωρίς κανένα ιδιαίτερα σοβαρό περιστατικό: Σε έξαρση η γρίπη και στη Μεσσηνία

 

Αυξημένα είναι τα κρούσματα της γρίπης και στο Νομό Μεσσηνίας, ενώ κανένα περιστατικό δεν έχει μέχρι στιγμής νοσηλευτεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Νοσοκομείου Καλαμάτας.

Η έξαρση στα περιστατικά είναι κάτι το συνηθισμένο για την εποχή, λένε νοσοκομειακοί ιατροί στην "Ε", καθώς από τέλη Ιανουαρίου μέχρι μέσα Φεβρουαρίου είναι η περίοδος που αυξάνονται τα κρούσματα της γρίπης.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Δημήτρης Τζωρτζίνης, η αύξηση των κρουσμάτων είναι αναμενόμενη αυτή την εποχή, γιατί έπεσαν οι θερμοκρασίες. Επίσης, οι ίδιοι ιατροί διαβεβαιώνουν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια τρομακτική αύξηση και πως τα περιστατικά είναι σε απόλυτο έλεγχο. Συμβουλεύουν, ωστόσο, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να κάνουν το εμβόλιο και ειδικά όσοι ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου. Ο πρόεδρος του ΙΣΜ επισημαίνει μάλιστα πως το ότι δεν έχουμε τα θύματα που είχαμε προηγούμενες χρονιές, οφείλεται στο ότι έχει γίνει σωστός εμβολιασμός. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα 18 νεκροί μέχρι τώρα από επιπλοκές, γιατί αντιμετώπιζαν διάφορα προβλήματα υγείας.

Βέβαια, καλό είναι κανείς να πηγαίνει στο γιατρό μετά την τρίτη μέρα που θα κάνει πυρετό, ενώ στο διάστημα αυτό να παίρνει μόνο αντιπυρετικά και να πίνει άφθονα υγρά και πορτοκαλάδες, όπως συνιστούν οι γιατροί. Η γρίπη παρουσιάζει μέτριο ή υψηλό πυρετό, έντονο πονοκέφαλο και βήχα, ζαλάδες και πόνους στο σώμα. Συνήθως κρατάει 4 με 5 μέρες.

ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ

Σύμφωνα πάντως με ιδιώτες παιδιάτρους αρκετά αυξημένα είναι και τα περιστατικά με συμπτώματα γρίπης σε παιδιά. Κι όπως αναφέρουν, πολλοί είναι οι γονείς που σπεύδουν στα ιατρεία τους, ενώ ο Δ. Τζωρτζίνης επιβεβαιώνει ότι "παιδιά με υποψία γρίπης" έχουν νοσηλευτεί το τελευταίο διάστημα και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, γι' αυτό και θεωρεί ότι πρέπει να είναι προτεραιότητα ο εμβολιασμός σε άτομα που βρίσκονται κοντά σε παιδιά, όπως είναι οι εκπαιδευτικοί, ώστε να τα προστατέψουν και να μην μεταδώσουν άθελά τους τη γρίπη. Επίσης, συνιστά, όσοι δεν το έχουν κάνει, να κάνουν και το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου, καθώς η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος και παιδιά ή άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές, όπως είναι μια πνευμονία.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΕΛΠΝΟ

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της γρίπης είναι:

α. Η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (π.χ. κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος). Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης (π.χ. από το σχολείο και την εργασία) για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

β. Η έγκαιρη χρήση των αντιιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 48 ώρες), κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, ακόμη και χωρίς την εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης. Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντιιικών στις κλινικές ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού προστατεύει από τις επιπλοκές. Τα αντιιικά φάρμακα κατά της γρίπης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων γρίπης, κατά την κρίση του θεράποντα ιατρού και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ.

γ. Η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής σε περίπτωση παρατεταμένων ή σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης.

ΟΜΑΔΕΣ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο και επιπλοκές από γρίπη παραμένουν οι ίδιες:

- Ατομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

- Παιδιά και ενήλικοι που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: Ασθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες. Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές. Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας). Μεταμόσχευση οργάνων. Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες). Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα. Χρόνια νεφροπάθεια. Νευρομυϊκά νοσήματα. Εγκυοι γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.α.) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

- Ατομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με βρέφη μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.

- Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).

- Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι με κλινικό έργο).

Ν.Κ.


NEWSLETTER