Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019 09:22

Σε έξαρση τα κρούσματα γρίπης στη Μεσσηνία - Έλλειψη εμβολίων στα φαρμακεία (βίντεο)

Γράφτηκε από την

 

Την έξαρση των κρουσμάτων γρίπης και στη Μεσσηνία επιβεβαιώνουν με δηλώσεις τους οι διοικητές του Νοσοκομείου Καλαμάτας Γ. Μπέζος και Κυπαρισσίας Π. Μπασάκος.

Μάλιστα, από τα συνολικά 9 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα περιστατικά γρίπης στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, από τον περασμένο Οκτώβριο έως και χθες, τα 5 βεβαιώθηκαν αυτό το μήνα, ενώ ο ένας από τους ασθενείς νοσηλεύτηκε στη ΜΕΘ του νοσοκομείου. Αυτό αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Γ. Μπέζος, ενώ ξεκάθαρα για "έξαρση των κρουσμάτων" στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας μίλησε ο Π. Μπασάκος. Ο Γ. Μπέζος ανέφερε ακόμη ότι ο ιατρός είναι αυτός ο οποίος θα αποφασίσει πότε παίρνονται και στέλνονται δείγματα για εργαστηριακή εξακρίβωση και ενημέρωσε ότι από τον περασμένο Οκτώβριο έχουν αποσταλεί στο Ινστιτούτο Παστέρ συνολικά 42 τέτοια δείγματα. Σημείωσε δε ότι η γρίπη είναι ένα υπαρκτό φαινόμενο και στο νομό, το οποίο διαχειρίζονται οι γιατροί ανάλογα με τα χαρακτηριστικά κάθε περίπτωσης.

Εν τω μεταξύ στη Διεύθυνση Υγείας της Π.Ε. Μεσσηνίας μας λένε ότι δεν έχει δηλωθεί επίσημα από το ΚΕΕΛΠΝΟ κανένα κρούσμα ιού της γρίπης στη Μεσσηνία. Είπαν ωστόσο ότι με οδηγία των συναρμόδιων υπουργείων έχουν ήδη ενημερώσει από τις 7 του μήνα την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Μεσσηνίας για την αναγκαιότητα λήψης μέτρων σε δημοτικά και νηπιαγωγεία, όπου παρατηρείται διασπορά της εποχικής γρίπης. Κι αυτό που μαθαίνουμε από φίλους και συναδέλφους με παιδιά σε αυτή την ηλικία είναι ότι πολλοί μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν πήγαν σχολείο γιατί έχουν γρίπη και παίρνουν αγωγή στο σπίτι.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας Σωτήρης Αργυρόπουλος επιβεβαιώνει μιλώντας στην "Ε" ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το εμβόλιο, καθώς εδώ και ένα μήνα παρουσιάζει έλλειψη στα φαρμακεία. Μάλιστα πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι θέλουν να το κάνουν και έχουν γραφτεί σε λίστες ο καθένας στο φαρμακείο του, σε αναμονή της παραγγελίας που έχει γίνει από τον ΕΦΕΤ. Οπως ο ίδιος ανέφερε, είναι ζήτημα μιας εβδομάδας το πολύ για να έρθουν τα πρώτα και να εμβολιαστούν βάσει λίστας και ανάλογα με το αν ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου όσοι έχουν δηλώσει στους φαρμακοποιούς τους την επιθυμία να το κάνουν. Διευκρίνισε ακόμη ότι τα φαρμακεία στη Μεσσηνία έχουν ενημερώσει τις φαρμακαποθήκες με τις οποίες συνεργάζονται για τον αριθμό των εμβολίων που χρειάζονται και ανάλογα ο καθένας θα πάρει ό,τι έχει παραγγείλει ή και λιγότερα αν υπάρχει εξαιρετικά μεγάλη ζήτηση.

Τέλος, ο κ. Αργυρόπουλος παρότρυνε να εμβολιαστούν οπωσδήποτε όσοι ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και φυσικά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και εκπαιδευτικοί και όσοι έρχονται σε επαφή με παιδιά.

Ν.Κ.