Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019 18:19

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Εξοπλισμός και ελλείψεις σε προσωπικό

Γράφτηκε από την
Νοσοκομείο Καλαμάτας: Εξοπλισμός και ελλείψεις σε προσωπικό

 

Στην αναβάθμιση του εξοπλισμού των Νοσοκομείων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας αλλά και κέντρων υγείας του νομού αναφέρθηκαν αναλυτικά χθες ο διοικητής Γιώργος Μπέζος και ο αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου Μεσσηνίας Παναγιώτης Μπασάκος.

Ειδικότερα όπως ανέφερε ο Γ. Μπέζος η χρηματοδότηση για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στα Νοσοκομεία Καλαμάτας-Κυπαρισσίας και στο ΚΥ Καλαμάτας τον τελευταίο 1,5 χρόνο αγγίζει το ποσό των 3 εκατ. ευρώ. Κύριες πηγές χρηματοδότησης, είπε, αποτελούν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και επιχορηγήσεις από το υπουργείο Υγείας, ενώ αναφέρθηκε και σε δωρεές που κατά καιρούς έχουν γίνει και δημοσιευτεί. Ο κ. Μπέζος αποδέχτηκε επίσης ότι υπάρχουν κενά όσον αφορά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε ορισμένες κλινικές, ενώ αναφέρθηκε και στη στοχοθεσία της διοίκησης για τη χρονιά αυτή με προτεραιότητα να ξεκινήσει το Μάιο η τοποθέτηση σταθερών βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.

 

ΤΑ ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΕΝΑ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό ανέφερε τα εξής στοιχεία, πρώτα για το νοσηλευτικό προσωπικό: Υπάρχουν συνολικά 325 οργανικές θέσεις και από αυτές καλυμμένες είναι οι 287 και οι 38 είναι κενές. Ανέφερε ακόμα ότι από πέρυσι και μέχρι χθες έγιναν συνολικά 35 προσλήψεις νοσηλευτών και 7 προσλήψεις παραϊατρικού προσωπικού.

Σε ό,τι αφορά το ιατρικό προσωπικό είπε ότι ο οργανισμός του Νοσοκομείου Καλαμάτας διαθέτει 117 θέσεις σε ιατρικό προσωπικό και σήμερα υπηρετούν 82 μόνιμοι και 38 επικουρικοί ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, καθώς και 33 ειδικευόμενοι. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ελλείψεις, όπως η εκκρεμότητα για τη θέση ογκολόγου - παθολόγου για τη Μονάδα Χημειοθεραπείας, καθώς και ελλείψεις που προκαλούν αποχωρήσεις ιατρών, όπως για παράδειγμα στην Οφθαλμολογική Κλινική, καθώς έφυγε η μία ιατρός και αναμένεται να φύγει και η άλλη. Αυτό λοιπόν που μπορεί να κάνει το νοσοκομείο -είπε- είναι να δρομολογήσει όσο πιο σύντομα γίνεται τις προσλήψεις άλλων. Αναφέρθηκε μάλιστα στις θέσεις ιατρών οι οποίες βρίσκονται για κάλυψη στα συμβούλια αξιολόγησης, και είναι: 9 θέσεις ιατρών στα Επείγοντα, που θα λειτουργούν αυτόνομα ως τμήμα με αποκλειστική απασχόληση εκεί των εν λόγω γιατρών, μία θέση Παθολογίας-Ογκολογίας, μία θέση ψυχιάτρου και μία θέση παιδοψυχιάτρου.

 

ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟ 2019

Θέτοντας τους στόχους για το 2019 ο Γ. Μπέζος έδωσε προτεραιότητα στο να ξεκινήσει μέχρι το Μάιο η τοποθέτηση σταθερών βηματοδοτών και ενημέρωσε ότι τους αμέσως επόμενους μήνες ολοκληρώνεται η σχετική εκπαίδευση και του δεύτερου καρδιολόγου. Ενας δεύτερος στόχος είναι η έγκριση χρηματοδότησης για την προσθήκη του ορόφου 1.000 τ.μ., για τη στέγαση της Ουρολογικής Κλινικής και του Νευροχειρουργικού Τμήματος -η δημιουργία του οποίου αποτελεί τον τρίτο στόχο που μπαίνει σε προγραμματισμό για υλοποίηση αυτό το χρόνο. Ενας τέταρτος είναι η έγκριση χρηματοδότησης για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού με την κατασκευή στεγάστρων στα υπαίθρια πάρκινγκ του νοσοκομείου και στόχο μια εξοικονόμηση στην ετήσια δαπάνη ηλεκτρικής ενέργειας της τάξεως των 200.000 ευρώ.

 

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ 5 ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ

Ο Γιώργος Μπέζος προανήγγειλε και τη λειτουργία μέσα στις επόμενες ημέρες μιας ειδικής φόρμας στην ιστοσελίδα του Νοσοκομείου Καλαμάτας, όπου οι πολίτες θα μπορούν να μπαίνουν και να συμπληρώνουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις για 5 συγκεκριμένα έγγραφα, με προοπτική αυτά να αυξηθούν στο μέλλον. Σε πρώτη φάση η αίτηση θα γίνεται για: 1) βεβαίωση νοσηλείας, 2) πιστοποιητικό νοσηλείας, 3) βεβαίωση εξόδων νοσηλείας, 4) πιστοποιητικό εξέτασης στα Επείγοντα, 5) πιστοποιητικό εξέτασης στα τακτικά ιατρεία. Η διαδικασία προβλέπει ο αιτών να παίρνει ηλεκτρονικά αριθμό πρωτοκόλλου και όταν θα είναι έτοιμο το πιστοποιητικό το νοσοκομείο θα τον ενημερώνει για να πηγαίνει να το πάρει.

 

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

Ο Παναγιώτης Μπασάκος αναφερόμενος ειδικότερα σε κάποιες από τις παρεμβάσεις που έγιναν στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας είπε για την αναβάθμιση λειτουργίας της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και το στόχο να προσληφθεί και δεύτερος νεφρολόγος. Μίλησε ακόμη για την αναβάθμιση του ξενοδοχειακού εξοπλισμού και την παραλαβή ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, όπως σύγχρονα μηχανήματα υπερήχων, αλλά και τη δωρεά από τον Ερυθρό Σταυρό μηχανήματος μέτρησης της οστικής πυκνότητας. Επίσης, είπε ότι σχεδιάζεται η προσθήκη στο κτήριο ενός χώρου 1.200 τ.μ. ώστε να στεγαστούν ιατρεία και διοικητικές υπηρεσίες που τώρα βρίσκονται εκτός νοσοκομείου. Κλείνοντας ο Π. Μπασάκος ανακοίνωσε τη δρομολόγηση νέων προσλήψεων, μεταξύ αυτών και ενός ακόμα παιδιάτρου (ήδη υπάρχουν δύο), καθώς στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχει ιδιώτης παιδίατρος και από τη Ζαχάρω έως τους Γαργαλιάνους όλα τα παιδιατρικά περιστατικά πάνε στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Ενδεικτικά πέρυσι οι δύο παιδίατροι του νοσοκομείου είδαν 8.000 ραντεβού.

Ν.Κ.


NEWSLETTER