Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2019 13:16

Μεσσηνία: Στον αέρα οι θεραπείες Ειδικής Αγωγής

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Στον αέρα οι θεραπείες Ειδικής Αγωγής

 

Στον... αέρα βρίσκονται και στη Μεσσηνία οι οικογένειες που τα παιδιά τους χρήζουν θεραπειών Ειδικής Αγωγής, εξαιτίας της απαίτησης του ΕΟΠΥΥ από τους θεραπευτές να υπογράψουν συμβάσεις με τον οργανισμό, με ουσιαστικά άγνωστους όρους.

Και αφού πέρασε ένα διάστημα που οι γονείς έμειναν απλήρωτοι για τις θεραπείες των παιδιών τους και πολλοί αναγκάστηκαν ακόμη και να τις διακόψουν, από 1 Φεβρουαρίου οι γνωματεύσεις με βάση τον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να γίνονται ηλεκτρονικά, αλλά το σύστημα δεν είναι έτοιμο ακόμη για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση!

Η "Ε" επικοινώνησε με γονείς, εκπροσώπους φορέων αλλά και ειδικούς θεραπευτές, οι οποίοι μετέφεραν τις αγωνίες και την ανησυχία τους ότι, εξαιτίας της πολυδαίδαλης και χρονοβόρας γραφειοκρατικής διαδικασίας, μέχρι την εφαρμογή τού ηλεκτρονικού ελέγχου της ιατρικής γνωμάτευσης (για την αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ ειδικών θεραπειών σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες), θα χαθεί πολύτιμος θεραπευτικός χρόνος - ενώ άγνωστο είναι το πότε θα πληρωθούν οι γονείς.

 

ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ  ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ

Η Μαρία Λευτάκη, κοινωνική λειτουργός, ιδρυτικό μέλος της ομάδας "Γονείς που διεκδικούν δημόσια παράλληλη στήριξη" και μητέρα ενός αγοριού στο φάσμα του αυτισμού, καταθέτει την αγωνία των γονιών. Λέει ότι "όλο αυτό το διάστημα υπήρχε μία πάρα πολύ μεγάλη αβεβαιότητα από την πλευρά των γονιών, και κάποιοι γονείς έχουν αναγκαστεί να σταματήσουν και τις θεραπείες των παιδιών τους". Κι αυτό κυρίως γιατί "από τον ΕΟΠΥΥ δεν υπήρχε σωστή ενημέρωση και οι οδηγίες που έρχονταν από το υπουργείο δεν ήταν σαφής", με αποτέλεσμα "από τον ΕΟΠΥΥ να ερμηνεύουν κατά το δοκούν τον κάθε κανονισμό - και μας έλεγαν κιόλας ότι τον επόμενο μήνα δεν θα πληρωθούμε".

Ενώ υποτίθεται δε ότι έχει ολοκληρωθεί το νέο σύστημα και ότι είναι έτοιμο να δεχθεί ηλεκτρονικές διαγνώσεις-γνωματεύσεις, οι γονείς αντιμετωπίζουν "μία δαιδαλώδη και χρονοβόρα διαδικασία προκειμένου να βγάλουμε νέες διαγνώσεις, ενώ οι θεραπείες έχουν μειωθεί περίπου κατά 40% με τον νέο προϋπολογισμό".

 

ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ

Επιπρόσθετα, οι θεραπευτές Ειδικής Αγωγής (οι εργοθεραπευτές Βασίλης Θεοδωρακόπουλος και Ανδρέας Θαλασσινός, οι λογοθεραπεύτριες Γιολάντα Κουλιέρη, Παναγιώτα Βασιλοπούλου και Μαριάννα Φαργκάλη, η λογοπαιδικός Βασιλική Σέλβη, και οι φυσικοθεραπεύτριες Βάλια Γεωργανά και Κέλλυ Βακά) μας επισημαίνουν ότι οι νέες γνωματεύσεις οι οποίες απαιτούνται σημαίνουν πολύ μεγάλη αναμονή, άρα πολύ μεγάλη καθυστέρηση στη θεραπεία.

Τονίζουν δε ότι το σύστημα δεν είναι έτοιμο για να γίνει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, κάτι που επιβεβαιώνει μιλώντας στην "Ε" και ο Παναγιώτης Κατσαφάδος, γιατρός χειρουργός - διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας.

 

ΔΑΙΔΑΛΩΔΗΣ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΩΝ

Ετσι, προκειμένου να χορηγηθεί στους δικαιούχους η γνωμάτευση, οι γιατροί θα πρέπει να κατεβάσουν το πρότυπο για τις ιατρικές γνωματεύσεις ειδικών θεραπειών και να το συμπληρώσουν χειρόγραφα, ώστε να δρομολογηθεί η αποζημίωση των θεραπειών.

Οι δικαιούχοι, εκεί που πήγαιναν πριν στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας ή στο Νοσοκομείο για να το δουν οι ελεγκτές, να υπογράψουν και να πάρουν τα χρήματά τους, τώρα θα παίρνουν το χειρόγραφο από τον θεράποντα ιατρό και θα το καταθέτουν στην Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ της περιοχής τους. Από κει και πέρα, κάθε γνωμάτευση θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά στην κεντρική υπηρεσία στην Αθήνα, ώστε να εγκρίνεται από τους ελεγκτές των ειδικών θεραπειών. Πάντως προς το παρόν, κανένας δεν ξέρει ποιοι θα είναι αυτοί και αν θα είναι γιατροί, διοικητικοί υπάλληλοι ή οποιοσδήποτε άλλος.

Μια διαδικασία δαιδαλώδης, δηλαδή, που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αν λειτουργούσε η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα - ενώ τώρα, άγνωστο είναι πόσο καιρό θα πάρει ο έλεγχος και πότε οι γονείς θα πληρωθούν.

Και όλα αυτά, ενώ ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα vouchers και τις συμβάσεις των θεραπευτών.

 

ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ

Ο κ. Κατσαφάδος εξηγεί ότι πως αναφερόμαστε πάντα στον τομέα της Ειδικής Αγωγής και "μιλάμε για τις θεραπείες, που αφορούν λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, ψυχοθεραπεία, φυσιοθεραπεία και ειδική διαπαιδαγώγηση σε ενηλίκους και ανηλίκους". Ο ενιαίος κανονισμός παροχών υγείας του ΕΟΠΥΥ άλλαξε το Νοέμβριο του 2018, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης το Δεκέμβριο του 2018, και μεταξύ των αλλαγών, δύο ήταν ουσιαστικά οι μεγάλες διαφορές που επέφερε: "Η μια ήταν ότι έκοψε μερικές από τις αγωγές τις οποίες παλιά προέβλεπε, και η δεύτερη ότι άλλαξε και το σύστημα ελέγχου". Και εξηγεί ότι "παλιά έγραφε ο γιατρός τις αγωγές (νευρολόγος, παιδίατρος, παιδοψυχολόγος, ψυχίατρος κ.ο.κ.), έρχονταν οι γονείς σε ελεγκτές δημοσίων δομών υγείας, όπως εμείς στο Κέντρο Υγείας και το Νοσοκομείο, κάναμε τον έλεγχο στο χαρτί του γιατρού και μ' αυτό το χαρτί πήγαιναν στον ΕΟΠΥΥ και έπαιρναν τα χρήματά τους".

Αυτό πλέον άλλαξε, έγινε σύμφωνα με τον κ. Κατσαφάδο "με λίγο πιο πολλή ταλαιπωρία για το γιατρό, προσωρινά" - καθώς όπως λέει "θα υπάρξει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, την οποία οι αρμόδιοι γιατροί θα μπαίνουν και θα συνταγογραφούν ηλεκτρονικά, και ηλεκτρονικά θα γίνεται κι ο έλεγχος". Αυτό θα είναι το τελικό στάδιο, γιατί στο μεταβατικό στάδιο, "το οποίο στην Ελλάδα μπορεί να κρατήσει αρκετά", όπως λέει ο ίδιος, "θα πρέπει ο γιατρός να μπει μέσα στον ΕΟΠΥΥ, σε συγκεκριμένη πλατφόρμα και να κατεβάσει μερικά αρχεία -και είναι αρκετές σελίδες-, να τις τυπώσει και να τις συμπληρώσει χειρόγραφα". Αυτές τις σελίδες "θα τις δώσει στον ασφαλισμένο, ο οποίος θα τις πάει απευθείας στον ΕΟΠΥΥ. Ο ΕΟΠΥΥ ηλεκτρονικά θα τις στείλει πάνω στην Αθήνα, και από ειδικούς ελεγκτές της Αθήνας, θα δώσουνε την έγκριση, ναι ή όχι". Αυτό όμως "απαιτεί χρόνο, και θα χαθούν θεραπείες".

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τετάρτη στάλθηκε σχετική επιστολή-διαμαρτυρία στον Σταμάτη Βαρδάρο, αναπληρωτή γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, για τις περικοπές στις θεραπείες της Ειδικής Αγωγής. Την πιστολή συνυπογράφουν 13 συλλογικότητες (σύλλογοι - σωματεία - ομάδες), μεταξύ των οποίων η ομάδα “Γονείς που διεκδικούν δημόσια παράλληλη στήριξη” και οι Σύλλογοι Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΕΕΕΕΚ Καλαμάτας, και Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ Ν. Μεσσηνίας “Η Υπομονή”.


NEWSLETTER