Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2019 09:55

Καρδιολογική Νοσοκομείου Καλαμάτας: Εκπαίδευση και δημιουργία δικτύου εξωτερικών απινιδωτών

Γράφτηκε από την
Καρδιολογική Νοσοκομείου Καλαμάτας: Εκπαίδευση και δημιουργία δικτύου εξωτερικών απινιδωτών

 

Την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή σεμιναρίων καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (μέθοδος κάρπα) προανήγγειλαν χθες ο Γιώργος Κουδούνης συντονιστής διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, ο ιατρός καρδιολόγος Μανώλης Μάκαρης και η αναισθησιολόγος - επιμελήτρια Α' Χρυσάνθη Μάλλιου.

Οπως μάλιστα τόνισαν, εκτός από την εκπαίδευση εθελοντών χρήσιμη θα είναι και η ανάπτυξη ενός δικτύου αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών σε αθλητικούς χώρους και πολυσύχναστα μέρη. 

Πιο αναλυτικά, ο Γ. Κουδούνης αναφέρθηκε στη μέθοδο κάρπα ως μια απλή μέθοδο που όμως σώζει ζωές, αρκεί κάποιος να ξέρει. Σημείωσε επίσης ότι 10.000 έως 13.000 άτομα παθαίνουν το χρόνο ανακοπή καρδιάς εκτός νοσοκομείου τονίζοντας παράλληλα τη σημασία να ξέρει κάποιος πώς να κάνει καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση. 

Ο Μ. Μάκαρης είπε ότι πρόκειται για ένα μείζον πρόβλημα καθώς ανακοπή καρδιάς παθαίνουν 80 άτομα ανά 100.000 κατοίκους, δηλαδή πληθυσμιακά στη Μεσσηνία αυτό αντιστοιχεί σε 130 άτομα οι οποίοι δεν προλαβαίνουν να φτάσουν στο νοσοκομείο. Κι επειδή μόλις το 6% αυτών καταφέρνει να επιβιώσει, ενώ αν υπήρχε ένα δίκτυο αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών και εκπαιδευμένοι εθελοντές στη μέθοδο κάρπα το ποσοστό επιβίωσης θα ανέβαινε στο 60%, ο κ. Μάκαρης τάχθηκε υπέρ της τοποθέτησης αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών σε πολυσύχναστα σημεία της Καλαμάτας καθώς και υπέρ της ανάγκης επαγγελματίες υγείας και πολίτες να εκπαιδευτούν στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση -γι' αυτό και κάλεσε χορηγούς να χρηματοδοτήσουν την προσπάθεια.

Η Χρ. Μάλλιου ενημέρωσε ότι υπάρχει πιστοποιημένη 15μελής ομάδα εκπαιδευτών και τα τελευταία δύο χρόνια στη Μεσσηνία έχουν εκπαιδευτεί στη μέθοδο κάρπα και τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή 200 εθελοντές. Είπε ακόμη ότι η ομάδα του προετοιμάζει το επόμενο σεμινάριο για τον Απρίλιο.

Να σημειωθεί ότι σε πρώτη φάση θα απευθυνθεί πρόσκληση σε συλλόγους και φορείς για την ενημέρωσή τους και από εκεί και πέρα σε συνεργασία μαζί τους θα ρυθμιστούν και τα σεμινάρια για την πιστοποίηση εθελοντών. Οσοι πάντως ενδιαφέρονται, είπε ο κ. Μάκαρης, μπορούν να επικοινωνούν μαζί τους στα τηλέφωνα της Καρδιολογικής και στο τηλεφωνικό κέντρο του Νοσοκομείου Καλαμάτας.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ

Λίγο νωρίτερα ο διοικητής του Νοσοκομείου Γιώργος Μπέζος αναφέρθηκε εκ νέου στο σχεδιασμό για την τοποθέτηση βηματοδοτών. Είπε ότι θα είναι εφικτό μέσα στο επόμενο 4μηνο – 5μηνο, ενώ στο τέλος του μήνα ολοκληρώνει την εκπαίδευσή του ο ένας καρδιολόγος του Νοσοκομείου και το επόμενο διάστημα ολοκληρώνει και ένας ακόμα. Οταν όλα θα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η τοποθέτηση θα λειτουργήσει και σχετικό Εξωτερικό Ιατρείο όπου θα ελέγχονται οι βηματοδότες, συμπλήρωσαν οι Γ. Κουδούνης και Μ. Μάκαρης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυξητικά είναι τα ποσοστά στεφανιογραφιών και αγγειοπλαστικών που γίνονται στο αιμοδυναμικό εργαστήριο, ενώ όταν ξεκινήσει και η τοποθέτηση βηματοδοτών το Νοσοκομείο Καλαμάτας θα είναι το μοναδικό στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το οποίο θα προσφέρει τέτοιες υπηρεσίες.

Ν.Κ.


NEWSLETTER