Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2019 17:39

«Προλαμβάνω τον καρκίνο του μαστού» σε επιστημονική διημερίδα στα Φιλιατρά

Γράφτηκε από τον

Η ιδιαίτερη σημασία που έχει η πρόληψη επισημάνθηκε στην επιστημονική διημερίδα που πραγματοποιήθηκε στα Φιλιατρά με θέμα «Προλαμβάνω τον καρκίνο του μαστού».

Πέρα από τους προληπτικούς ελέγχους που έγιναν στο Κέντρο Υγείας της πόλης, ειπώθηκαν πολύ σημαντικά πράγματα στο επιστημονικό κομμάτι της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Φιλιατρών.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο γιατρός Αγγελος Χρονάς που επισήμανε και τη σημασία των ημερίδων αυτών για την ενημέρωση του κοινού και την ευαισθητοποίηση για την πρόληψη. Επίσης ευχαρίστησε τους διοργανωτές, το Δήμο Τριφυλίας και την Α' Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς επίσης όσους στήριξαν, το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, αλλά και τους Συλλόγους «Ομιλος Δράσεων και Πολιτισμού», «Εξωραιστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Κυριακής», «ΞαναρχιΖΩ», όπως και τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας που και αυτός επισήμανε την σημασία της πρόληψης και ότι ο δήμος έχει βάλει σαν πρόταγμα την πρόληψη. Ευχαρίστησε όλη την επιστημονική κοινότητα για την παρουσία τους στο δήμο και σε ανάλογες εκδηλώσεις τονίζοντας ότι η προσφορά τους είναι πολύ μεγάλη.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Δημήτρης Τζωρτζίνης επισήμανε ότι η πρόληψη είναι το πιο σημαντικό πράγμα και δυστυχώς δεν υπάρχει αυτή η ευκαιρία ούτε στην επαρχία ούτε στα κέντρα, υπογράμμισε δε πως ο Ιατρικός Σύλλογος θα είναι πάντα δίπλα σε τέτοιες εκδηλώσεις.

Από το προεδρείο της επιστημονικής επιτροπής ο Γεώργιος Ζωγράφος επισήμανε ότι πρόληψη είναι η πρωτογενής και η δευτερογενής: Πρωτογενής είναι η αναστολή των αιτιών που προκαλούν τον καρκίνο του μαστού, αν και δεν γνωρίζουμε τα αίτια. Ξέρουμε όμως ότι η διατροφή παίζει ευεργετικό ρόλο, η σωστή διατροφή και ειδικά η μεσογειακή. Αρνητικό ρόλο παίζει η παχυσαρκία, χρειάζεται άσκηση έστω και μέτρια, όπως και η αποφυγή επικίνδυνων παραγόντων στους χώρους εργασίας.

Από όλα αυτά, τόνισε, είναι υποχρέωσή μας να προσέχουμε τη δίαιτα και την άσκηση. Δευτερογενής πρόληψη είναι η πρώιμη διάγνωση, καθώς ειδικά ο καρκίνος του μαστού επιδέχεται πολλές θεραπείες, γι' αυτό και η πρώιμη διάγνωση είναι πολύ σημαντική.

Ακολούθησε το καθαρά επιστημονικό κομμάτι της ημερίδας όπου το προεδρείο απάρτιζαν οι Γεώργιος Κ. Ζωγράφος καθηγητής Χειρουργικής σιευθυντής Α' Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής ΕΚΠΑ Γ.Ν.Α “Ιπποκράτειο” αναπληρωτής πρύτανη ΕΚΠΑ πρόεδρος Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, Γεώργιος Σαμέλης επιστημονικά υπεύθυνος διευθυντής Ογκολογικής Μονάδος Γ.Ν.Α “Ιπποκράτειο” πρόεδρος της Ελληνικής και Διεθνούς Εταιρείας Μοριακά Στοχευμένων Εξατομικευμένων Θεραπειών, Σπύρος Καββαδίας τ. συντονιστής διευθυντής στο Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα Γ.Ν.Α “Ιπποκράτειο.

Τα θέματα ήταν:

“Λήψη Ιστορικού - Κλινική Εξέταση”. Αγγελος Χρονάς MD, MSc, PhDc γενικός χειρουργός, A' Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ.Ν.Α “Ιπποκράτειο”, Κωνσταντίνος Ζωγράφος, ειδικευόμενος Γενικής Χειρουργικής, Γ.Ν.Α “Λαϊκό”, υποψήφιος διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.

“Γονιδιακή Συμμετοχή”. Μαρία Λυμπέρη, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Α' Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής Γ.N.A "Iπποκράτειο", Ελένη Ζωγράφου, βιολόγος Msc, υποψήφιος διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.

“Η σημασία της Απεικόνισης στον Καρκίνο του Μαστού”. Αναστάσιος Δρόλαπας MD, MSc, MA, επιμελητής Α' απεικονιστής ιατρός, Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας Γ.Ν.-Κ.Υ.-Ν.Μ. Κυπαρισσίας, Τμήμα Ιατρικής Διαγνωστικής Απεικόνισης.

“Ο ρόλος της Μαστογραφίας”. Γεώργιος Σκούντζος, επεμβατικός ακτινολόγος Μαστού, MD, MSc, PhDc, Μονάδα Μαστού Γ.Ν.Α “Ιπποκράτειο".

“Kυτταρολογική Διάγνωση" Βασιλική Οικονόµου, διευθύντρια Κυτταρολογικού Τμήματος Γ.N.A "Iπποκράτειο".

“Ελάχιστα Επεμβατική Τεχνολογία”. Ιωάννης Φλέσσας, M.D, MSc, PhD, FEBS, FACS γενικός χειρουργός - επιμελητής Β' ΠΓΝΜ "Ελενα Βενιζέλου" (Κέντρο Μαστού)

“Προλαμβάνω τον Καρκίνο του Μαστού. Ο ρόλος του Παθολογοανατόμου”. Γεωργία Καφίρη, συντονίστρια διευθύντρια Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου Γ.Ν.Α “Ιπποκράτειο”.

“Χειρουργική Θεραπεία”. Απόστολος Μητρούσιας, MD, MSc, χειρουργός, στρατιωτικός ιατρός 251 Γ.Ν. Αεροπορίας

“Ογκολογική Προσέγγιση”. Φλώρα Ζαγουρή, ογκολόγος - αναπληρώτρια καθηγήτρια, Θεραπευτική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Γ.Ν.Α «Αλεξάνδρα».

 

Κ.Μπ.