Τρίτη, 02 Απριλίου 2019 10:31

Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού: Ενας μοναδικός άνθρωπος με δικαιώματα και θέλω

Γράφτηκε από την

 

Ενα άτομο με διαταραχή αυτισμού δεν είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος, αντιλαμβάνεται και αντιδρά διαφορετικά στα ερεθίσματα γύρω του. Δεν σημαίνει επίσης ότι είναι απόλυτα δυσλειτουργικός ή ότι δεν μπορεί να τελειώσει με επιτυχία το σχολείο, να σπουδάσει, να ζήσει με αυτονομία.

Ενας αυτιστικός, άσχετα με τη μορφή και το βαθμό της διαταραχής (ήπια, μέτρια, βαριά) είναι ένας μοναδικός άνθρωπος, με δικαιώματα και θέλω όπως όλοι. Σήμερα, όπως κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού και σκοπεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τις ανάγκες των αυτιστικών ατόμων, συμβάλλοντας στην αποδοχή και ενσωμάτωσή τους στην κοινότητα.

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Με την ευκαιρία του εορτασμού λοιπόν, το Κέντρο Ημέρας Παιδιών και Εφήβων με Αυτισμό Μεσσηνίας σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων του κέντρου και το ΕΕΕΕΚ Καλαμάτας διοργανώνουν ποδηλατοβόλτα από την κεντρική πλατεία στο λιμάνι, ενώ νωρίτερα το πρωί το Κέντρο Ημέρας ανοίγει τις εγκαταστάσεις του σε μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών της Καλαμάτας.    

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΔΟΧΗ

Το κομμάτι της αποδοχής εξάλλου είναι πάρα πολύ σημαντικό, όπως  επισημαίνει και η Μαρία Κενσαλή, εργοθεραπεύτρια και επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας. Μιλώντας στην "Ε" για τη σημερινή γιορτή τονίζει πόσο καθοριστικά συμβάλλει το άνοιγμα προς την κοινότητα, ώστε και τα άτομα στο φάσμα των αυτιστικών διαταραχών να συμμετέχουν πιο ενεργά στο σύνολο απ' ό,τι στο παρελθόν, αλλά και να μάθει η κοινωνία μας να είναι πιο ευαισθητοποιημένη, γιατί είναι πλέον πιο ενήμεροι και γνωρίζουν τι είναι ο αυτισμός. Σε ό,τι αφορά δε τις σημερινές δράσεις, η κ. Κενσαλή τονίζει την αξία να ευαισθητοποιήσουν με τη βιωματική ξενάγηση στο χώρο τους και τα παιχνίδια τα οποία θα παίξουν μαζί τους, τα παιδιά ηλικίας 5-12 ετών που θα τους επισκεφθούν σήμερα στο κέντρο, ώστε σε δεύτερο χρόνο να προχωρήσουν στη σύμπτυξη μιας ομάδας μαθητών με συνομηλίκους τους από το Κέντρο Ημέρας.   

ΜΕΧΡΙ ΤΑ 18

Το Κέντρο Ημέρας Παιδιών και Εφήβων με Αυτισμό ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2009 και τα παιδιά παρακολουθούν δωρεάν. Πλέον λειτουργεί με 35 παιδιά και εφήβους, από την ηλικία της πρώιμης παρέμβασης (3-4 ετών) έως και 18 ετών. Οι υπηρεσίες που παρέχει το κέντρο στοχεύουν όχι μόνο στο θεραπευτικό κομμάτι, αλλά και στη συμβουλευτική καθοδήγηση και εκπαίδευση των γονιών. Και όπως τονίζει η Μ. Κενσαλή, ένα σημαντικό κομμάτι στη δουλειά του Κέντρου Ημέρας είναι η ψυχοεκπαίδευση και υποστήριξη της οικογένειας, όπως βασικό είναι μέσα από διάφορες δράσεις ενσωμάτωσης, να βγουν προς τα έξω επιτυγχάνοντας την ευαισθητοποίηση της κοινότητας.

ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Τι γίνεται όμως, μετά τα 18; Δυστυχώς από εκεί και μετά δεν υπάρχει για τα άτομα με αυτισμό ή κάποια νοητική αναπηρία -ειδικά μετά τα 23-24, οπότε και αποφοιτούν από το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ)- κάποια δομή εκπαίδευσης ή έστω μια δομή απασχόλησης. Κι αυτό είναι και το μεγάλο ζητούμενο των οικογενειών παιδιών με αυτισμό και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να γίνουν πράγματα, να δημιουργηθούν δομές ημερήσιας απασχόλησης ή και φιλοξενίας, όπου και εκεί υπάρχει τεράστιο έλλειμμα, όπως επανειλημμένα έχει επισημάνει κάνοντας  γνωστό το αίτημά του προς τις αρμόδιες υπηρεσίες ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό.

ΚΟΙΣΠΕ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Ενα ελπιδοφόρο βήμα σε ό,τι αφορά ειδικότερα στο κομμάτι της επαγγελματικής απασχόλησης - αποκατάστασης είναι η δημιουργία ενός ΚΟΙΣΠΕ - Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης. Οπως λοιπόν μας ενημέρωσε το μέλος του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας και διοικητικά υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας Κώστας Σαραβελάκης, το καταστατικό τού υπό σύσταση ΚΟΙΣΠΕ είναι στη φάση ολοκλήρωσης, για να πάρει την έγκριση από το Πρωτοδικείο και στη συνέχεια από τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας. Κι αφού ιδρυθεί ο κοινωνικός συνεταιρισμός, θα μπορούν να βρίσκουν δουλειά, μέσα σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, άτομα με αυτισμό, με ψυχικές ασθένειες, με νοητική υστέρηση, σύνδρομο Down ή άλλες περιπτώσεις. Ηδη μάλιστα ένας τέτοιος κοινωνικός συνεταιρισμός υπάρχει στην Κορινθία, έχει χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά προγράμματα και έχει λειτουργήσει και αποδώσει.