Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019 07:53

Μετρήσεις οστικής πυκνότητας στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας

Γράφτηκε από τον
Μετρήσεις οστικής πυκνότητας στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας

 

Μετρήσεις οστικής πυκνότητας ξεκινούν και θα γίνονται από τις αρχές Αυγούστου στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας με μηχάνημα που ήδη έχει εγκατασταθεί, δοκιμαστεί και αδειοδοτηθεί για αυτό το σκοπό.

Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στο νοσοκομείο και είναι το μοναδικό μηχάνημα που διαθέτουν και τα δύο νοσοκομεία της Μεσσηνίας. Πρόκειται σίγουρα για μια σημαντική εξέλιξη, καθώς πολλοί ασθενείς θα μπορούν πλέον να εξυπηρετούνται σε δημόσιο νοσοκομείο, ενώ από την άλλη αναβαθμίζεται και το νοσηλευτικό ίδρυμα της Κυπαρισσίας. Οι εξετάσεις θα γίνονται μια φορά την εβδομάδα και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κλείνουν ραντεβού με το νοσοκομείο.

Ο υπεύθυνος λειτουργίας του Αναστάσιος Δρόλαπας επιμελητής Α’ Ακτινοδιαγνωστικής σημείωσε χαρακτηριστικά για τις νέες αυτές δυνατότητες: «Η μονάδα οστικής πυκνότητας αποτελεί μια αναβάθμιση για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας που είναι το δεύτερο νοσοκομείο στο Νομό Μεσσηνίας και αυτή τη στιγμή είναι το μόνο νοσοκομείο στη Μεσσηνία που έχει τέτοια μονάδα. Το μηχάνημα αν και σχετικά παλαιότερης τεχνολογίας μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του νομού, ενός περιφερειακού νοσοκομείου άνετα. Η μέτρηση της οστικής πυκνότητας είναι καθοριστικής σημασίας για την οστεοπόρωση καθώς επηρεάζει τις ζωές και των γυναικών και των ανδρών. Με το μηχάνημα αυτό μπορούμε να κάνουμε μέτρηση οστικής μάζας τόσο στην οσφυϊκή μοίρα όσο και στο ισχίο που είναι κατά βάση οι εξετάσεις οι οποίες ζητούνται. Επίσης μέσω ειδικού αλγορίθμου με τις παραμέτρους που βρίσκουμε με τη μέθοδο αυτή μπορούμε να αποφανθούμε για τη δεκαετή πιθανότητα πρόκλησης μείζονος οστεοπορικού κατάγματος ή κάποιου κατάγματος του ισχίου. Να πούμε ότι η εξέταση αυτή δεν είναι επείγουσα, στο νοσοκομείο θα γίνεται μια φορά την εβδομάδα -περίπου 6-7 ασθενείς κάθε φορά- καθώς χρειάζεται να ληφθούν υπόψη πολλές παράμετροι. Οι εξετάσεις αυτές θα ξεκινήσουν από τις αρχές Αυγούστου και όσοι θέλουν να κάνουν την εξέταση θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού, ενώ οι εξετάσεις θα πρέπει να είναι συνταγογραφημένες ηλεκτρονικά είτε από ορθοπαιδικό είτε από γυναικολόγο».

Κ.Μπ.

 


NEWSLETTER