Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019 18:23

Ο διευθυντής Κων. Σκρεπέτης στην "Ε": Υψηλή η στάθμη της Ουρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Η Ουρολογική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας κατά την τελευταία δεκαετία έχει φτάσει να λειτουργεί σε υψηλά επίπεδα, τόσο με το κλινικό έργο που προσφέρει όσο και με το επιστημονικό-ερευνητικό έργο που έχει να επιδείξει.

Μόνο τα δύο προηγούμενα χρόνια έγιναν 1.059 χειρουργικές επεμβάσεις ενώ νοσηλεύτηκαν 4.421 ασθενείς, και πρόσφατα επιλέχθηκε από το υπουργείο Υγείας για να κάνουν την ειδικότητά τους για ένα έτος στην Ουρολογία ειδικευόμενοι ιατροί - ενώ και το ιατρικό προσωπικό (συντονιστής διευθυντής και δύο επιμελητές Α’) είναι απόλυτα εξοικειωμένο με όλες τις νεότερες διαγνωστικές και θεραπευτικές τεχνικές που απαιτεί η σύγχρονη Ουρολογία, αναίμακτες και ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές (minimal invasive surgery). Λειτουργεί ακόμη Εξωτερικό Τακτικό Ουρολογικό Ιατρείο, με ειδικά ιατρεία: Ιατρείο Προστάτη, Ιατρείο Ακράτειας Ούρων καθώς και Τμήμα Ενδοσκοπήσεων.

 

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ

Ο συντονιστής διευθυντής της Κλινικής Κωνσταντίνος Σκρεπέτης μιλώντας στην "Ε" λέει ότι "αποτελεί πράγματι από τις πιο δυναμικές και πολυάσχολες περιφερειακές Ουρολογικές Κλινικές της ελληνικής επικράτειας". Και προσθέτει ότι "στην Ουρολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας της Νοσηλευτικής Μονάδας Καλαμάτας εφαρμόζονται σήμερα οι πλέον νεότερες διαγνωστικές και θεραπευτικές τεχνικές που απαιτεί η σύγχρονη ουρολογία". Επιπλέον, δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Πέμπτη λειτουργεί τακτικό Ουρολογικό Ιατρείο με λειτουργία ειδικών ιατρείων: Ιατρείου Προστάτου και Ιατρείου Ακράτειας Ούρων.

Στο Τμήμα δε Ενδοσκοπήσεων - Ουροδυναμικής Μελέτης που διαθέτει όλη τη σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή και εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, πραγματοποιούνται διαγνωστικές θεραπευτικές ενδοουρολογικές παρεμβάσεις όπως εύκαμπτες κυστοσκοπήσεις, τοποθέτηση-αφαίρεση ουρητηρικών καθετήρων, διακοιλιακό και διορθικό υπερηχογράφημα με λήψη κατευθυνόμενων βιοψιών προστάτου και πλήρης ουροδυναμική μελέτη.

 

ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΕ ΤΟΜΕΙΣ ΑΙΧΜΗΣ

Η μετεκπαίδευση των μονίμων στελεχών της κλινικής σε τομείς αιχμής της σύγχρονης ουρολογίας, όπως στην Ενδοουρολογία, Ουρογυναικολογία, επεμβάσεις μεγάλης βαρύτητας, έχει ως αποτέλεσμα να παρέχεται υψηλού επιπέδου επιστημονικό έργο, επισημαίνει ο διευθυντής της. Και προσθέτει ότι "το ιατρικό προσωπικό είναι απόλυτα εξοικειωμένο σε όλες τις νεότερες διαγνωστικές και θεραπευτικές τεχνικές που απαιτεί η σύγχρονη Ουρολογική, αναίμακτες και ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές (minimal invasive surgery)".

Σε ό,τι δε αφορά τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό "η Κλινική σήμερα διαθέτει όλον εκείνο τον κατάλληλο εξοπλισμό, ο οποίος σημειωτέον εμπλουτίζεται και εκσυγχρονίζεται συνεχώς και εφαρμόζει όλες τις σύγχρονες θεραπευτικές - χειρουργικές τεχνικές. Διαθέτει σύγχρονο πλήρες ενδοουρολογικό πύργο υψηλής ευκρίνειας (full high definition) και τελευταίας γενιάς ακτινοσκοπικό μηχάνημα C-ARM", σημειώνει ο ίδιος.

 

ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ

Ο Κ. Σκρεπέτης εξηγεί ακόμα ότι "εκτελούνται χειρουργικές επεμβάσεις μεγάλης βαρύτητας, όπως ριζικές προστατεκτομές, κυστεκτομές, νεφρεκτομές, επεμβάσεις επανορθωτικής ουρογυναικολογίας και ακράτεια ούρων, αλλά και οι πλέον σύγχρονες ενδοουρολογικές επεμβάσεις: ουρητηρολιθοθριψία (URS) εύκαμπτη ουρητηρονεφρολιθοθριψία (RIRS) με laser, λιθοθριψία διαδερμική και mini-διαδερμική νεφρολιθοτριψία (PCNL, mini-PCNL), ηλεκτροεξάχνωση του προστάτου (τεχνική TWR-IS).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επέμβαση mini-PCNL που εφαρμόζεται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας θα ανακοινωθεί ως μελέτη στο συνέδριο της Παγκόσμιας Ουρολογικής Εταιρείας (SIU), τον Οκτώβριο στην Αθήνα.

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Οι ιατροί της Κλινικής συμμετέχουν άλλωστε ενεργά σε διεθνή και πανελλήνια συνέδρια, συμπόσια και σεμινάρια, καθώς και σε εκπαιδευτικά και μετεκπαιδευτικά μαθήματα. Η Ουρολογική Κλινική άλλωστε έχει να επιδείξει ουσιαστικό ερευνητικό και επιστημονικό έργο μέσα από την πραγματοποίηση και τη συμμετοχή της σε πρωτοποριακές ερευνητικές και κλινικές μελέτες. Οπως λέει ο κ. Σκρεπέτης πρόκειται για μελέτες οι οποίες "αφενός έχουν ανακοινωθεί σε παγκόσμια και πανευρωπαϊκά συνέδρια και αφετέρου έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά".

Σημαντική είναι επίσης η εκπαιδευτική δραστηριότητα του διευθυντή της Κλινικής, είτε ως συμμετέχοντα ενεργά στην κατάρτιση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, είτε ως διδάσκοντα καθηγητή. Εχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες εισηγήσεις, διαλέξεις, ομιλίες, προεδρεία και διοργάνωση συνεδρίων – συμποσίων, ενώ η κλινική έχει αποσπάσει σημαντικό αριθμό βραβείων από πρωτοποριακές μελέτες.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Η Ουρολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας - Οργανική Μονάδα Εδρας Καλαμάτας αποτελεί κατάλληλο εκπαιδευτικό κέντρο, επισημαίνει ο διευθυντής της, και παρέχει τη δυνατότητα για την εκπαίδευση των ιατρών για ένα έτος στην ειδικότητα της Ουρολογίας.

Ο Κωνσταντίνος Σκρεπέτης λέει ακόμα ότι "γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια να υπάρχει άριστη σχέση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με τους ασθενείς και η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση, και πιστεύουμε ότι μέχρι σήμερα το έχουμε καταφέρει".

Ωστόσο, "θέλω να επισημάνω ότι λόγω του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού προσέλευσης και βαρύτητας περιστατικών στην κλινική μας, καθίσταται απολύτως αναγκαία η πρόσληψη επιπλέον ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού", προσθέτει καταλήγοντας.