Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2019 22:13

Συρίγγιο πρωκτού - Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γράφτηκε από την

 

Το περιεδρικό συρίγγιο οφείλει τη δημιουργία του σε ένα απόστημα. Δηλαδή υπάρχει μία έντονη φλεγμονή που αλλοιώνει τους ιστούς και δημιουργεί νέους χώρους ανάμεσα στο έντερο, τους σφικτήρες και το δέρμα. Μέσα από το συρίγγιο, ο ασθενής θα βλέπει συνεχή εκροή υγρών με αποτέλεσμα η επούλωση να είναι σχεδόν αδύνατη.

Τι συμπτώματα παρουσιάζει το συρίγγιο;

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι αρκετά μικρά και λίγα και να μην κινητοποιούν άμεσα τον ασθενή, όπως είναι η ροή υγρών. Αν ωστόσο κλείσει το στόμιο του συριγγίου μπορεί να δημιουργηθεί ένα νέο απόστημα που θα προκαλέσει πυρετό. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα προκληθεί επίσης πόνος και κνησμός γύρω από τον πρωκτό.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Ο έμπειρος γιατρός, μπορεί να αναγνωρίσει εύκολα το εξόγκωμα και με μία προσεκτική ψηλάφηση να μπορέσει να βρει την πορεία του τούνελ. Σημαντική είναι η ορθοσκόπηση, που μπορεί να βοηθήσει και στην θεραπεία. Για να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες για τη διάγνωση και τις απαραίτητες εξετάσεις, μπορείτε να επισκεφθείτε έναν ειδικό πρωκτολόγο.

Όσο αφορά το συρίγγιο πρωκτού με laser υπάρχουν κι άλλες πιο επεμβατικές μέθοδοι, ανάλογα με το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση.

Τα πλεονεκτήματα με τη μέθοδο της laser είναι ανάμεσα σε άλλα, η σύντομη διάρκεια της επέμβασης που είναι μόλις 15 λεπτά και η άμεση ανακούφιση. Τέλος η επέμβαση γίνεται χωρίς γενική αναισθησία, γεγονός που προσφέρει άνεση στον ασθενή.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες, τόσο για την ραγάδα πρωκτού όσο και για το συρίγγιο πρωκτού στην ιστοσελίδα του ιατρού.

 

Σταματιάδης Απόστολος

Χειρουργός - Πρωκτολόγος Αθήνα

proctology.gr