Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019 08:09

Καλαμάτα: Εμβολιασμός παιδιών Ρομά στην Αγία Τριάδα (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

 

Με σύνθημα “εμβολιασμός, σχολείο και όχι ρατσισμός”, παιδιά Ρομά από τον γειτονικό καταυλισμό της Αγίας Τριάδας εμβολιάστηκαν χθες για διάφορες σημαντικές ασθένειες, στον ομώνυμο ναό της Καλαμάτας.

Ο εμβολιασμός με το μήνυμα ότι “όλα τα παιδάκια είναι εμβολιασμένα, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, κανένας φόβος για τα υπόλοιπα παιδιά που πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο”, έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος “Υγεία για όλους”.

Η πρόεδρος του προγράμματος Ελένη Σωτηροπούλου επιστημονική  συνεργάτιδα της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία”, μας ενημέρωσε ότι “είναι ένα  εθελοντικό πρόγραμμα που τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO, των Πανεπιστημίων Αθηνών, Κρήτης και Πατρών, της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού - Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, με τη στήριξη των υπουργείων Υγείας, Εργασίας και 40 επιστημονικών φορέων”. Επεσήμανε ότι “κάνουμε εμβολιασμούς παιδιών Ρομά και προσφύγων και παράλληλα ολοκληρωμένες ιατρικές παρεμβάσεις, καρδιολογική, γυναικολογική, ενδοκρινολογική, ΩΡΛ και ό,τι άλλη ειδικότητα μας ζητηθεί από την κάθε περιοχή, με υπερήχους”. Ανέφερε πως όλα αυτά γίνονται “με τη στήριξη ιδιωτικών φορέων, φαρμακευτικών εταιρειών, της Τράπεζας της Ελλάδος και τα εμβόλια που δίνονται από φαρμακευτικές εταιρείες”.

Η κ. Σωτηροπούλου παρατήρησε ότι “μέχρι τώρα έχουμε εμβολιάσει 10.000 παιδιά σε όλη την Ελλάδα με 22.000 εμβόλια. Εχουμε δει 3.500 άτομα, 1.200 γυναίκες έχουν κάνει τεστ Παπ και διακολπικό υπέρηχο”. Ενημέρωσε ότι στην Καλαμάτα έρχονται για 4η φορά και ευχαρίστησε από καρδιάς “τη Μητρόπολη Μεσσηνίας που μας παραχώρησε έναν αξιοπρεπή χώρο. Πρώτα κάναμε μέσα στον καταυλισμό στις σκηνές με τη βοήθεια Αεροπορίας και Αστυνομίας. Σήμερα είναι η καλύτερη παρέμβαση, διότι είναι ο χώρος αξιοπρεπής”. Σημείωσε ότι “μέχρι τώρα έχουμε εμβολιάσει πάνω από 70 παιδιά και μέχρι τις 2 το μεσημέρι θα έρθουν και άλλα. Είναι εμβόλια για 10 - 12 ασθένειες. Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι ότι όλα τα παιδάκια είναι εμβολιασμένα, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, κανένας φόβος για τα υπόλοιπα παιδιά που πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο. Ο σκοπός μας είναι εμβολιασμός,  σχολείο και όχι ρατσισμός”.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟ 2020

Η πρόεδρος του προγράμματος “Υγεία για όλους” μας πληροφόρησε ότι “προγραμματίζουμε μια μεγάλη ιατρική παρέμβαση μέσα στο 2020 σε συνεργασία με το δήμο, την Περιφέρεια και τους τοπικούς φορείς υγείας. Πρέπει να μας φέρουν τον κόσμο από τα χωριά σε συνεργασία με κάποιο ΚΤΕΛ και θα κάνουμε ολοκληρωμένη ιατρική παρέμβαση με όλες τις εξετάσεις και όσες ειδικότητες μπορούμε ή χρειάζεται η περιοχή”.

Ολοκληρώνοντας, ευχαρίστησε “τη Μητρόπολη, το δήμο, την Περιφέρεια τη Δημοτική Αστυνομία, το Κέντρο Κοινότητας, το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας που μας έστειλε επισκέπτρια και βοήθησε, καθώς και όλους του φορείς” και κατέληξε: “Εκπρόσωπός μας στο νομό είναι ο γιατρός αιματολόγος στο Νοσοκομείο Γιάννης Αδαμόπουλος. Το μήνυμα είναι να μην υπάρχει ρατσισμός. Μέσα από το σχολείο θα προέλθει η ένταξη των παιδιών αυτών”.

Γ.Σ.