Σάββατο, 23 Ιουλίου 2016 18:08

Κώδωνας κινδύνου για το ελληνικό ελαιόλαδο: "Φοβάμαι ότι θα βρεθούμε σε μια νέα ιστορία φραπελιάς" (βίντεο)

Γράφτηκε από την

Τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη πανωλεθρία του ελληνικού ελαιολάδου κρούει ο Λέανδρος Σκαλτσούνης, καθηγητής του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του ΕΚΠΑ, αναφορικά με την αναγραφή ισχυρισμού υγείας σε ελαιόλαδα με αμφιβόλου προέλευσης αναλύσεις.

Όπως τονίζει «Φανταστείτε τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει για το ελληνικό ελαιόλαδο να αποδειχθεί ότι φαίνονται λανθασμένα νούμερα σε φιάλες με ισχυρισμό υγείας».

Σε δήλωσή του στο περιθώριο του Διεθνούς Συνεδρίου για τα τροφάρμακα, που πραγματοποιήθηκε από το ΤΕΙ Πελοποννήσου στην Καλαμάτα αναφέρει: «Σαν χώρα έχουμε ένα εξαιρετικό ελαιόλαδο, το οποίο όμως πρέπει να προσέξουμε γιατί με τις υπερβολές που ακούγονται τε τελευταία χρόνια και το τελευταίο διάστημα, φοβάμαι ότι θα βρεθούμε σε μια νέα ιστορία φραπελιάς, με άξονα αυτή τη στιγμή κάποιες άλλες ουσίες, απομονώνοντας μία ή δύο εξ αυτών για να λέμε ότι μόνο αυτές κάνουν καλό.  Θέλουμε να κάνουμε μια τέτοια προσέγγιση, αυτό είναι δουλειά της φαρμακοβιομηχανίας να απομονώσει αυτές τις ουσίες, να τις αξιολογήσει και μετά από 10 χρόνια να μας πουν αν έχουν κάποιο ρόλο στην παθολογική κατάσταση ή όχι. Στο ελαιόλαδο αυτό που έχει σημασία είναι το σύνολο των ουσιών που περιέχει. Και οι πολυφαινόλες είναι σημαντικές αλλά και τα λιπαρά, οι στερόλες και κα σειρά από άλλες ουσίες, οι οποίες με αυτό τον τεχνητό θόρυβο που γίνεται τον τελευταίο καιρό, κινδυνεύουμε να τις ξεχάσουμε. Ολες αυτές οι υπόλοιπες ουσίες είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα του ελληνικού ελαιολάδου.

Οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, καθώς ξέρω ότι πληρώνουν χρήματα να γίνουν διάφορες αναλύσεις οι οποίες δεν είναι πιστοποιημένες. Χρησιμοποιούνται αναλυτικοί μέθοδοι τις οποίες κανένας επίσημος οργανισμός δεν τις αναγνωρίζει. Βγαίνουν υπερβολικά νούμερα σε πολυφαινόλες που δεν ελέγχονται από κανέναν. Εχω δει και μπουκάλια με ελαιόλαδο στα οποία αναφέρονται πάρα πολύ υψηλά ποσοστά φαινολών και αυτό το οποίο θα συμβεί όταν αυτά τα ελαιόλαδα θα αναλυθούν από πιστοποιημένα εργαστήρια και με τη μέθοδο την οποία προτείνει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ελαιολάδου θα δούμε ότι δεν υπάρχουν αυτά τα νούμερα. Φανταστείτε τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει για το ελληνικό ελαιόλαδο να αποδειχθεί ότι φαίνονται λανθασμένα νούμερα σε φιάλες με ισχυρισμό υγείας. Θα είναι καταστροφή για το ελληνικό ελαιόλαδο. Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και θα πρέπει και η επιστημονική κοινότητα και οι αρμόδιοι φορείς να κάνουν κάτι για να σταματήσει αυτή η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια».

Βίντεο: Εύφορη Γη