Σάββατο, 30 Ιουλίου 2016 14:01

Διαμαρτυρία για την εξαίρεση της Καλαμάτας από τη δακοκτονία 

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Διαμαρτυρία για την εξαίρεση της Καλαμάτας από τη δακοκτονία 

Διαμαρτυρία για την εξαίρεση του ελαιώνα του Δήμου Καλαμάτας από τη φετινή δακοκτονία απέστειλε στον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλη Αποστόλου ο Αγροτικός (Ελαιουργικός) Συνεταιρισμός Καλαμάτας.

Το ίδιο έγγραφο, που υπογράφει ο πρόεδρος του εν λόγω Συνεταιρισμού Μιχάλης Αντωνόπουλος, απευθύνεται επίσης στην αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, τον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το παράρτημα Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του ΓΕΩΤΕΕ, καθώς και προς το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.

Σημειώνεται, ειδικότερα, στην ανακοίνωση του Συνεταιρισμού:

«Διαμαρτυρόμαστε έντονα και ιδιαίτερα στον κύριο αναπληρωτή υπουργό, διότι την ελαιοκομική περίοδο 2016-2017, για πρώτη φορά, εξαιρέθηκε από την καταπολέμηση του δάκου μέσω του ελαιοταμείου Μεσσηνίας (οι ψεκασμοί γίνονται με τη φροντίδα του κράτους που έχει συγκροτήσει ειδική υπηρεσία σε κάθε περιοχή, τα ελαιοταμεία), ο μεγάλος ελαιώνας της Δημοτικής Ενότητας Καλαμάτας, το βασικό προϊόν του οποίου αποτελείται από αρκετές χιλιάδες τόνους, το φημισμένο διεθνώς έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας, χωρίς να έχει ζητηθεί η γνώμη μας περί αυτού, γεγονός που εάν είχε γίνει, ειδικώς την χρονιά αυτή -αλλά και καμία άλλη χρονιά- δεν θα είχε εξαιρεθεί η περιοχή της Καλαμάτας, για τους παρακάτω λόγους: Επειδή φέρει το πανελλαδικώς και παγκοσμίως γνωστό όνομα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτας και ως εκ τούτου θα πρέπει να είναι ποιοτικά τέτοιο, που χωρίς βεβαίως την ορθή και καθολική καταπολέμηση δεν θα είναι.

Στην περιοχή μας φέτος, ως και τα περισσότερα προηγούμενα έτη, έχουμε ήπιους χειμώνες με μεγάλο ύψος βροχοπτώσεων, άνοιξη και καλοκαίρι. Αυτές οι καιρικές συνθήκες, ως γνωστό, επικρατούν και φέτος έντονα. Γεγονός που σημαίνει ιδανικό περιβάλλον ανάπτυξης του πλέον ζημιογόνου εντόμου της ελαιοπαραγωγής στην ποσότητα και ποιότητα, τον δάκο.

Η εξαίρεση της περιοχής δεν επιβάλλεται, αφού οι μεγάλες περιοχές των ελαιώνων αυτών είναι εκτός σχεδίου πόλης και εμφανώς αραιοκατοικημένες, σε σχέση με άλλες. Συνεπώς, η καταπολέμηση του δάκου δεν δημιουργούσε περιβαλλοντικά προβλήματα με τη χρήση των περισσότερων φυτοφάρμακων που νομίμως κυκλοφορούν και όταν μάλιστα γίνονται ελεγμένα από την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Καλαμάτας. Αυτό το εγγυάται η πολύχρονη λειτουργία της, που έχει σαν αποτέλεσμα να διαθέτει έμπειρο επιστημονικό, τεχνικό και εργατικό προσωπικό.

Από όλα τα παραπάνω και από το γεγονός ότι η εξάπλωση του δάκου στη περιοχή της Καλαμάτας είναι πλέον πιστοποιημένη και με αυξητικές τάσεις, ζητούμε από όλους σας να ενεργήσετε να ανακληθεί η εξαίρεση της περιοχής μας, έστω και τώρα, από την καταπολέμηση του δάκου, από το ελαιοταμείο και να αρχίσει η καταπολέμηση από αυτό, με πλήρη κάλυψη της περιοχής με τα πλέον κατάλληλα φυτοφάρμακα και τρόπους, προκειμένου να μειωθεί η ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση του έξτρα παρθένου ελαιολάδου Καλαμάτας.

 

Διαφορετικά θα προκύψει ένα άναρχο μη επιστημονικά τεκμηριωμένο σχέδιο καταπολέμησης του δάκου από τους ελαιοπαραγωγούς, προκειμένου να σώσουν την παραγωγή τους. Τέλος, διαμαρτυρόμαστε, ως εκπρόσωποι των ελαιοπαραγωγών Καλαμάτας, γιατί λήφθηκαν εν αγνοία μας τέτοιες αποφάσεις».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER