Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2016 08:34

Ανοίγουν τα απεντομωτήρια της Συκικής για την παραλαβή των σύκων 

Γράφτηκε από τον

Ανοίγουν τα απεντομωτήρια της Συκικής για να παραλάβουν τα πρώτα σύκα της χρονιάς, ενώ ο πρόεδρος της οργάνωσης τονίζει στην «Ε» πως είναι αναγκαία η αναδιάρθρωση των συκεώνων για να σωθεί η καλλιέργεια του σύκου.

«Είναι ελάχιστη ζημιά από την τελευταία βροχή», μας ενημέρωσε ο κ. Παπαγεωργίου και υπενθύμισε πως «ζημιά έχει γίνει κυρίως λόγω της ξηρασίας, της ανομβρίας και του καύσωνα». Για τη φετινή παραγωγή εκτίμησε πως «αν δεν μας τα χαλάσει ο καιρός, θα είναι καλύτερα από πέρυσι», υπενθυμίζοντας πως «η περσινή χρονιά ήταν καταστροφική. Εβρεχε συνέχεια και καταστράφηκαν και τα πρώιμα και τα τελευταία από τα όψιμα. Φέτος τα δέντρα δεν έχουν μεγάλη παραγωγή, ενώ πέρυσι είχαμε υπερπαραγωγή, αλλά μας τα χάλασε ο καιρός».

Ο πρόεδρος της Συκικής πληροφόρησε ότι σήμερα ανοίγουν τα δύο απεντομωτήρια της Καρποφόρας, αύριο σε Μάνεση και Μολάους και τη Δευτέρα όλα τα υπόλοιπα απεντομωτήρια της οργάνωσης.

Για τη ζήτηση παρατήρησε ότι «παραγγελίες υπάρχουν, αλλά βασικό ρόλο παίζει η τιμή. Υπάρχει ζήτηση και πέρυσι δεν είχαμε τόσα σύκα για να την καλύψουμε».

Ο κ. Παπαγεωργίου σημείωσε ότι «αν δεν γίνει αναδιάρθρωση, δεν φυτευτούν νέοι συκεώνες, θα το χάσουμε το σύκο. Οι πιο πολλοί συκοπαραγωγοί είναι μικροπαραγωγοί, που έχουν τις συκιές μέσα στους ελαιώνες». Επεσήμανε πως «πρέπει να γίνει ένα γενναίο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, κυρίως σε πρώιμες περιοχές που ευδοκιμούν και αναπτύσσονται τα σύκα και όχι σε λαγκάδια, όπως έγινε το 1997».

Γ.Σ.