Τρίτη, 30 Αυγούστου 2016 12:23

Περιπέτεια για το ελληνικό ελαιόλαδο στις ΗΠΑ

Γράφτηκε από τον

Μια όχι ιδιαίτερα καλή είδηση έρχεται αυτές τις ημέρες πέρα από τον Ατλαντικό, αναφορικά με την προσπάθεια του ελληνικού ελαιολάδου να καθιερωθεί ως ποιοτικό προϊόν στις ΗΠΑ και στη Βόρεια Αμερική γενικότερα.

Οπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Olive Oil Times, η Costco -η δεύτερη σε μέγεθος αλυσίδα χονδρικής πώλησης στη Βόρεια Αμερική, σε αποκλειστικούς πελάτες – μέλη- αφού επιχείρησε για έναν χρόνο να προωθήσει, ως προϊόν ιδιωτικής ετικέτας, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αποκλειστικά από την Ελλάδα, επανέκαμψε στην προγενέστερη συμφωνία της με Ιταλούς ελαιοπαραγωγούς.

Σύμφωνα με στέλεχος της εν λόγω εταιρείας, οι περιπέτειες του ιταλικού ελαιολάδου με την xylella fastidiosa την οδήγησαν -πέρυσι τον Απρίλιο- στην απόφαση να διακόψει τη συνεργασία της με τους Ιταλούς και να προσανατολιστεί αποκλειστικά στην προμήθεια ελληνικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου για να το διαθέτει στα καταστήματά της ως προϊόν ιδιωτικής ετικέτας.

Δυστυχώς, το πείραμα αυτό απέτυχε. Οπως αναφέρει το στέλεχος της Costco, οι πωλήσεις του συγκεκριμένου προϊόντος, με πρώτη ύλη το ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, απείχαν πολύ από τις αναμενόμενες, ενώ ήταν σαφώς υποδεέστερες από αυτές που επιτυγχάνονταν όταν ως πρώτη ύλη η εταιρεία χρησιμοποιούσε το ιταλικό ελαιόλαδο.

Κι ενώ, όπως σημειώνει ο ίδιος, ως ποιότητα το ελληνικό ελαιόλαδο κάθε άλλο παρά υποδεέστερο ήταν, η επιστροφή της αλυσίδας στο ιταλικό έγινε επειδή “αυτό ήταν που ήθελαν οι πελάτες μας. Εχουν συνηθίσει σε αυτό που έχουν συνηθίσει, ενώ υπάρχει και μια αντίληψη ότι το ιταλικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι κορυφαίο”.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τους Olive Oil Times, “πριν από έναν χρόνο περίπου (το 2015), η Costco επέλεξε να αγοράζει ελαιόλαδο εξ ολοκλήρου από Ελληνες, αντί από Ιταλούς, παραγωγούς για τη συσκευασία ιδιωτικής ετικέτας με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, την οποία πουλούσε με την ποιοτική ένδειξη “Kirkland Signature”.

Φέτος τον Μάρτιο, στην ηλεκτρονική podcast εκπομπή On Olive Oil (“Για το ελαιόλαδο”), ο Κέρτις Κορντ, εκδότης των Olive Oil Times, φιλοξένησε τον Τσαντ Σόκολ, μεταπράτη της Costco, ο οποίος “επιβεβαίωσε ότι τον Απρίλιο του 2015, η Costco ''άδειασε'' εξ ολοκλήρου τους Ιταλούς εξαγωγείς προτιμώντας ως προμηθευτές ελαιοπαραγωγούς στην Ελλάδα, ωστόσο η εταιρεία, φέτος τον Μάρτιο, επέστρεψε πίσω στο ιταλικό ελαιόλαδο”.

“Η δίλιτρη συσκευασία ιδιωτικής ετικέτας της Costco, με την ποιοτική ένδειξη Kirkland Signature, με ιταλικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ήταν στην κορυφή των πωλήσεων τα τελευταία χρόνια”, δήλωσε ο Σόκολ. Αλλά τα προβλήματα με την προμήθεια του πρωτογενούς προϊόντος, τόσο λόγω της μάστιγας xylella fastidiosa που ρήμαξε τους ιταλικούς ελαιώνες προσβάλλοντας εκατομμύρια δέντρα, όσο και λόγω μιας υπερβολικής αύξησης της τιμής πώλησης από τους Ιταλούς, οδήγησαν στην επιλογή να δοκιμάσει η εταιρεία ένα εναλλακτικό προϊόν.

“Οι τιμές στην Ιταλία ήταν εξαιρετικά υψηλές, έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε μια αλλαγή και να στραφούμε κατά 100% στο ελληνικό ελαιόλαδο για έναν χρόνο. Η ετικέτα και το καπάκι στη συσκευασία άλλαξαν, προκειμένου να καταστεί σαφές πως ήταν ένα νέο προϊόν, και η εταιρεία περίμενε να δει πώς θα ανταποκριθούν οι καταναλωτές σε αυτό, σε σχέση με το ιταλικό ελαιόλαδο”.

 

Μέσα σε 14 μήνες, οι πελάτες είχαν εκφράσει την άποψή τους και όταν η τιμή στην Ιταλία έπεσε, η Costco επέστρεψε στο ιταλικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. “Αυτό ήταν που ήθελαν οι πελάτες μας. Εχουν συνηθίσει σε αυτό που έχουν συνηθίσει, ενώ υπάρχει και μια αντίληψη ότι το ιταλικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι κορυφαίο. Το ελληνικό λάδι πήγε καλά -εγώ ο ίδιος το προτίμησα σε μια τυφλή δοκιμή- αλλά δεν πουλούσε τόσο καλά. Και η απόσυρσή μας από την Ιταλία ήταν σημαντική, γι αυτό και άλλαξε η τιμολογιακή τους πολιτική, με την τιμή να πέφτει, ως αντίδραση. Κάτι στο οποίο ελπίζαμε βεβαίως”.

Επιμέλεια: Βασίλης Μπακόπουλος