Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2016 14:56

Πρώιμα φιστίκια με 90 λεπτά στο Μαυρομάτι Παμίσου 

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Πρώιμα φιστίκια με 90 λεπτά στο Μαυρομάτι Παμίσου 

Πρώιμα φιστίκια έβγαιναν χθες στο Μαυρομάτι Παμίσου, με τιμή από 90 λεπτά έως 1 ευρώ το κιλό.

Τα φιστίκια Καλαμάτας που καλλιεργούνται στον Μπουρνιά, στη Δυτική Παραλία, στη Μεσσήνη και την ευρύτερη περιοχή της είναι ένα καλό εισόδημα που συμφέρει, όταν έχεις κλήρο και ικανοποιητικές αποδόσεις. Είναι νόστιμα και ασύγκριτα καλύτερα από τα εισαγόμενα. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής θα βγει στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Αυτά τόνισαν στην "Ε" ο παραγωγός Ηλίας Ζαχαρόγιαννης και ο έμπορος Νίκος Παπαθεοδώρου.

«Αξίζει να ασχολείσαι με τα φιστίκια, συμφέρει και παρασυμφέρει, αν έχεις κλήρο», μας είπε ο Ηλ. Ζαχαρόγιαννης και παρατήρησε: «Το φιστίκι έχει το 1/3 των εξόδων της πατάτας. Εχει 250 ευρώ το στρέμμα, ενώ η πατάτα έχει 1.000.  Η απόδοση μετράει. Αν δεν έχεις, όσο και να πουλήσεις, δεν κερδίζεις. Στο φιστίκι ό,τι και να κάνεις, δεν χρεώνεσαι, δεν θα χάσεις». Μας εξήγησε ότι τα πρώιμα «είναι άλλη ποικιλία, Μπάιλις, αμερικάνικη. Οι υπόλοιπες, οι γνωστές ποικιλίες θα βγουν σ’ ένα μήνα. Με τα πρώιμα δεν κυνηγάς τον καιρό. Και να βρέξει, θα στεγνώσει».

Ο Ν. Παπαθεοδώρου μας ενημέρωσε ότι «τα πουλάμε κυρίως ωμά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας» και σημείωσε: «Τα φιστίκια μας είναι νόστιμα, δεν έχουν καμία σχέση με τα εισαγόμενα. Πρέπει να στραφεί ο κόσμος στα ελληνικά προϊόντα. Η οικογένεια Παπαθεοδώρου, όπως πάντα, πιστή στο ραντεβού της με τα τοπικά αγροτικά προϊόντα και με το φιστίκι Καλαμάτας (περιοχές Μπουρνιά και Μεσσήνης), προσπαθεί να κρατήσει και τις τιμές, παρότι ο ανταγωνισμός είναι αθέμιτος». Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «πέρα από τους Κινέζους, έχουμε και τους Αργεντίνους, με τεράστιες εκτάσεις και χαμηλό κοστολόγιο. Φέτος οι Κινέζοι είναι 30% παραπάνω, 6 εκατομμύρια τόνους επιπλέον. Και απ’ αυτή την ποσότητα το 20% εξάγεται. Αν τα εξήγαγαν όλα…».

Κλείνοντας, επιβεβαίωσε ότι «είναι ένα καλό εισόδημα, δεν έχει προβλήματα με ζημιές όπως έχει η πατάτα».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER