Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016 16:33

Επίσκεψη Κουρεμπέ στην Τριφυλία: Αναζήτηση λύσεων για  τις ανασφάλιστες καλλιέργειες

Γράφτηκε από τον
Επίσκεψη Κουρεμπέ στην Τριφυλία: Αναζήτηση λύσεων για  τις ανασφάλιστες καλλιέργειες

Τις ζημιές που έγιναν στις θερμοκηπιακές μονάδες στην περιοχή Κουτσουβέρι Γαργαλιάνων επιθεώρησε χθες το πρωί από κοντά ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Φάνης  Κουρεμπές.

Ο κ. Κουρεμπές επισήμανε ότι από την πλευρά τους θα καταγράψουν όσο πιο γρήγορα γίνεται τις ζημιές, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποζημιώσεων. Κάλεσε τους πληγέντες παραγωγούς να κάνουν άμεσα δηλώσεις άσχετα από το αν είχαν κάνει δήλωση ασφαλιστικής κάλυψης για την καλλιέργειά τους, πράγμα το οποίο όπως ανέφερε θα δουν πώς θα το αντιμετωπίσουν, με τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους. Προτεραιότητά τους είναι -είπε- να μπορέσουν να συνεχίσουν να καλλιεργούν οι παραγωγοί στα πλαίσια βιωσιμότητας και του ΕΛΓΑ. Σε ό,τι αφορά τα ΠΣΕΑ επισήμανε ότι πλέον θα υπάρχουν σύντομα οι αποζημιώσεις και οι παραγωγοί δεν θα πρέπει να ανησυχούν.

Στον κ. Κουρεμπέ τα προβλήματα επισήμαναν οι ίδιοι οι παραγωγοί αλλά και ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος που έθεσε το ζήτημα για την παράκληση που πρέπει να γίνει όπου δεν είχαν γίνει αρχικές δηλώσεις στον ΕΛΓΑ.

Με την ολοκλήρωση της σύντομης επίσκεψής του ο κ. Κουρεμπές -που συνοδευόταν μεταξύ άλλων από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Πατσαρίνο και Ηλία Μπουντουβά- επισήμανε: «Οι ζημιές είναι μεγάλες, είναι πρωτόγνωρο αυτό που έγινε στην Πελοπόννησο και τη Θεσσαλία αυτές τις ημέρες όταν συζητάμε για 270 χιλ. νερό μέσα σε μια μέρα. Οι ζημιές θα καταγραφούν, για αυτό οι άνθρωποι άμεσα πρέπει στους ανταποκριτές των δήμων να δηλώσουν τις ζημιές. Θα κοιτάξουμε να τις δούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και να δούμε κατά περίπτωση τι μπορούμε να κάνουμε. Αλλες ζημιές αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ και άλλες από τα ΠΣΕΑ, τα οποία θα είναι αρκετά πιο σύντομα από τα προηγούμενα χρόνια, οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Το ζήτημά μας είναι άμεσα να αποτυπώσουμε τις ζημιές, έχουμε τον περιορισμό ότι μπορούμε να αποτυπώνουμε πορίσματα όταν πάρουμε το αρχείο των δηλώσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το οποίο γίνεται τον Οκτώβριο, οπότε από μέσα Νοεμβρίου ό,τι έχουμε έτοιμο θα αρχίσουμε να το ανακοινώνουμε και να δίνουμε κάποιες προκαταβολές φέτος, γιατί τα μόνα έσοδα του ΕΛΓΑ είναι οι εισφορές».

Σε ό,τι αφορά τις καλλιέργειες που έπρεπε να είχαν ήδη δηλωθεί για ασφαλιστική κάλυψη στον ΕΛΓΑ αλλά δεν έχουν δηλωθεί, επισήμανε: «Κανονικά θα έπρεπε να είχαν δηλωθεί, αυτό θα το δούμε, καταρχήν όμως οι άνθρωποι θα πρέπει να κάνουν δηλώσεις ζημιών. Πρέπει να δούμε το υψηλό κόστος ασφαλιστικής κάλυψης που έχει το θερμοκήπιο και είναι 150 ευρώ το στρέμμα. Προσπαθούμε να παρακάμψουμε νομοθετικά πλαίσια και βιωσιμότητα του οργανισμού για να μπορέσουν οι άνθρωποι να καλλιεργήσουν. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το δούμε, θέλουμε όμως να στηρίξουμε τους παραγωγούς να ξανακαλλιεργήσουν, γι' αυτό θα κοιτάξουμε με τον υπουργό ό,τι εργαλεία έχουμε». 

Κ.Μπ.

 

 


NEWSLETTER