Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2016 09:14

Στο 50% η ζημιά: 1.500 τόνοι σύκα μαζεύτηκαν στη Μεσσηνία 

Γράφτηκε από τον
Στο 50% η ζημιά: 1.500 τόνοι σύκα μαζεύτηκαν στη Μεσσηνία 

Οι 1.500 τόνοι σύκα που έχουν μόλις συγκεντρωθεί στα απεντομωτήρια της Συκικής επιβεβαιώνουν τη μεγάλη ζημιά που έγινε στη φετινή παραγωγή από τη θεομηνία της 7ης Σεπτεμβρίου.

Η παραγωγή, χωρίς ιδιαίτερες ζημιές, υπολογιζόταν να κυμανθεί από 2.500 έως 3.000 τόνους.

«Δεν περιμένουμε παραπάνω ποσότητες, γιατί τα περισσότερα απεντομωτήρια έχουν κλείσει, ενώ έχουν σαπίσει και τα όψιμα από τις βροχές και τη θεομηνία», παρατήρησε στην "Ε" ο πρόεδρος της Συκικής Παναγιώτης Παπαγεωργίου. Κι ενημέρωσε πως «στις 5 με 6 Σεπτεμβρίου μαζεύτηκαν τα τελευταία σύκα».

Στη μεταποίηση, στους ιδιώτες τυποποιητές και τη Συκική έχουν πάει οι 1.370 τόνοι που έχουν εξαχθεί και εξάγονται σε χώρες της Ευρώπης (Πολωνία, Αυστρία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία) και σε ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία.

Ο κ. Παπαγεωργίου επεσήμανε ότι «δεν έχουμε σύκα να δώσουμε. Προσπαθούμε να δώσουμε έστω και από λίγα σε όλους, για να μην χάσουμε τους πελάτες. Τους ενημερώνουμε και μαθαίνουν, γνωρίζουν ότι είχαμε καταστροφές από την κακοκαιρία».

Πληροφόρησε ότι υπολογίζουν την καταστροφή από τη θεομηνία στο 50% και σημείωσε: «Κάποιοι έχουν πάθει μεγαλύτερη ή μικρότερη ζημιά, ακόμα και στο ίδιο χωριό, ανάλογα με το πού είναι το περιβόλι. Πιο μεγάλες ζημιές φαίνεται να έχουν σε Αριστομένη, Ελληνοεκκλησιά, Λυκόδημο και αλλού που δεν πρόλαβαν να μαζέψουν».

Ο πρόεδρος της Συκικής ζήτησε «να βγουν οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ για να δουν τη ζημιά», ενώ με αφορμή όσα είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου κατά την επίσκεψη του σε κτήματα στον Πολύλοφο, παρατήρησε: «Πρέπει να βρεθεί τρόπος να μην αδικηθούν οι παραγωγοί. Πρέπει να ληφθούν υπόψη βιβλία εσόδων - εξόδων και τιμολόγια, γιατί παραγωγοί μπορεί να μην έδωσαν όλα τους τα σύκα στη Συκική. Η οργάνωση μπορεί να δώσει στοιχεία παραγωγής κατά μέσο όρο και όχι ανά άτομο».

Γ.Σ.


NEWSLETTER