Κυριακή, 09 Οκτωβρίου 2016 08:28

Οδηγίες για παραγωγή άριστου ελαιόλαδου 

Γράφτηκε από την

Οδηγίες προς παραγωγούς και ελαιοτριβείς του νομού μας δίνει με ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Μεσσηνίας, εν όψει της επικείμενης έναρξης της ελαιοσυγκομιδής, «προκειμένου να διασφαλιστεί η άριστη ποιότητα του μεσσηνιακού ελαιόλαδου», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερα επισημαίνεται στην ανακοίνωση ότι «οι ελαιοκαλλιεργητές, καθώς και τα ελαιοτριβεία, που έχουν ήδη ή προτίθενται να ενταχθούν στο Σύστημα Ελέγχου και Πιστοποίησης του Agrocert για την παραγωγή εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου "Καλαμάτα - ΠΟΠ" θα πρέπει να τηρούν με προσοχή τις προϋποθέσεις, σε όλα τα στάδια παραγωγής, ώστε να εξασφαλίζονται οι προδιαγραφές του παραγόμενου προϊόντος».

Συγκεκριμένα, συνεχίζει η ανακοίνωση, «για την παραγωγή συμβατικού, εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου,

α) Οι ελαιοκαλλιεργητές θα πρέπει: i) Να προγραμματίζουν την ελαιοσυλλογή στο κατάλληλο στάδιο ωριμότητας του καρπού, έτσι ώστε να υπάρχουν οι βέλτιστες συνθήκες ποιότητας και απόδοσης ελαιόλαδου. ii) Να αποφεύγονται οι τραυματισμοί του ελαιόκαρπου και το πάτημα κατά τη συγκομιδή. iii) Να χρησιμοποιούνται διάτρητοι σάκοι από φυτικές ίνες ή δίχτυ, που επιτρέπουν τον αερισμό, ακόμα δε καλύτερα, πλαστικά τελάρα και να αποφεύγονται οι πλαστικοί σάκοι. iv) Η μεταφορά του ελαιόκαρπου στο ελαιοτριβείο να γίνεται το συντομότερο δυνατό από τη συγκομιδή. Η έκθλιψη και η παραγωγή του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου "Καλαμάτα - ΠΟΠ" πρέπει να γίνεται εντός 24 ωρών από τη συγκομιδή του ελαιόκαρπου.

β) Οι ελαιοτριβείς θα πρέπει: i) Να φροντίζουν για τις κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης του ελαιόκαρπου και για την ταχεία έκθλιψη αυτού. ii) Να φροντίζουν για την εφαρμογή ορθής υγιεινής και βιομηχανικής πρακτικής, τόσο στο χώρο της κύριας παραγωγικής διαδικασίας όσο και στο χώρο αποθήκευσης του παραγόμενου ελαιόλαδου. iii) Να φροντίζουν για τη σωστή λειτουργία και την τακτική συντήρηση του μηχανολογικού του εξοπλισμού. Κατά τη διαδικασία έκθλιψης, θα πρέπει η θερμοκρασία στα επί μέρους στάδια, να διατηρείται στο κατάλληλο επίπεδο. Επισημαίνεται ότι υψηλές θερμοκρασίες υποβαθμίζουν την ποιότητα του ελαιόλαδου. iv) Η θερμοκρασία περιβάλλοντος των χώρων αποθήκευσης ελαιολάδου πάντα εντός ανοξείδωτων περιεκτών, δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 24ο C».

Παράλληλα δίνονται οδηγίες σχετικά με τις «βέλτιστες πρακτικές για την αποφυγή επιμόλυνσης του ελαιόλαδου με  επιβλαβείς παράγοντες», όπως υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων, πλαστικοποιητές (“φθαλικοί εστέρες-phthalates”), ορυκτέλαια και προϊόντα καύσης και βαρέα μέταλλα.