Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016 09:04

Ελπίδες για αύξηση των τιμών του ελαιολάδου

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Ελπίδες για αύξηση των τιμών του ελαιολάδου

Οι εκτιμήσεις για μικρότερη του αναμενόμενου παραγωγή ελαιολάδου στις χώρες της Μεσογείου δημιουργεί αισιοδοξία για συγκράτηση και άνοδο των τιμών του ελαιολάδου της φετινής παραγωγής. Να σημειωθεί ότι το ελαιόλαδο βρίσκεται σταθερά πάνω από τα 3 ευρώ και στις τελευταίες δημοπρασίες περσινού ελαιολάδου σε Μεσσηνία αλλά και Λακωνία έφτασε μέχρι και τα 3,24 ευρώ το κιλό.

Η τιμή αυτή αν "κρατηθεί" σε αυτά τα επίπεδα και για τη φετινή παραγωγή θεωρείται από τους ελαιοπαραγωγούς ικανοποιητική.

Σύμφωνα με δηλώσεις παραγόντων του κλάδου σε διεθνή δημοσιεύματα, που επικαλείται το agronews.gr, αν και η παραγωγή του '16-'17 αναμένεται μειωμένη τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο (κατά 8% περίπου) όσο και πανευρωπαϊκά, οι τιμές για το καινούργιο ελαιόλαδο δεν θα παρουσιάσουν θεαματική αύξηση λόγω των αποθεμάτων από την περσινή σεζόν.

Να σημειωθεί ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η φετινή παραγωγή αναμένεται χαμηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, με αυτήν της Ιταλίας να υπολογίζεται στους 250.000-291.400 τόνους, χαμηλότερα τουλάχιστον κατά 38% σε σχέση με πέρυσι, της Ισπανίας στους 1.300.000-1.400.000 τόνους, στα ίδια σχεδόν επίπεδα με την περσινή χρονιά και της Ελλάδας στους 240.000 τόνους, κατά 20% χαμηλότερα από την περσινή σεζόν. Και η παραγωγή της Τυνησίας που έχει γίνει σημαντικός παίκτης στην αγορά εκτιμάται μειωμένη σε ποσοστό 21% από την περσινή χρονιά, στους 110.000 τόνους.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER