Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2016 20:51

Παραμένει ο κίνδυνος προσβολής από δάκο 

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Παραμένει ο κίνδυνος προσβολής από δάκο 

Ολοκληρώνονται οι ψεκασμοί καταπολέμησης του δάκου στο νομό μας, ωστόσο ο κίνδυνος προσβολής των ελαιόδενδρων είναι ακόμα μεγάλος, λόγω ευνοϊκών καιρικών συνθηκών για το εν λόγω έντομο.

Αυτό επισημαίνει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Μεσσηνίας με ανακοίνωσή της, στην οποία απευθύνει συστάσεις προς τους ελαιοπαραγωγούς του νομού μας για τα μέτρα που θα πρέπει να λάβουν.

Οπως σημειώνει, ειδικότερα, η ΔΑΟΚ, «επειδή οι καταγεγραμμένοι δακοπληθυσμοί είναι κατά περιοχές αυξημένοι και οι επικρατούσες κλιματολογικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για ύπαρξη δακοπροσβολών, συνιστάται στους ελαιοπαραγωγούς -και ιδιαιτέρως σε αυτούς που θα καθυστερήσουν τη συγκομιδή- να παρακολουθούν τους ελαιώνες τους και εφόσον διαπιστώσουν προσβολή άνω του 4 -5% να προχωρήσουν σε ψεκασμό με δικά τους μέσα, προσέχοντας να χρησιμοποιήσουν το κατάλληλο εγκεκριμένο εντομοκτόνο.

Θα πρέπει επίσης να τηρηθούν οι οδηγίες της ετικέτας του σκευάσματος, με ιδιαίτερη έμφαση στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα μεταξύ τελευταίου ψεκασμού και συγκομιδής ελαιόκαρπου. Υπενθυμίζουμε ότι για την παραγωγή ελαιόλαδου που προορίζεται να πιστοποιηθεί ως ΠΟΠ Καλαμάτας απαγορεύεται η καταπολέμηση του δάκου με ψεκασμούς καλύψεως.

Η περίοδος που διανύουμε είναι ευνοϊκή για προσβολή του ελαιοκάρπου από τις μυκητολογικές ασθένειες κερκόσπορας και γλοιοσπορίου, ιδιαιτέρως σε περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία. Συμπτώματα κερκόσπορας έχουν ήδη παρατηρηθεί σε διάφορες περιοχές. Κατόπιν αυτών οι ελαιοπαραγωγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προχωρούν σε ψεκασμούς, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο (περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία, περιοχές όπου την προηγούμενη περίοδο υπήρξαν σημαντικά προβλήματα προσβολών, ελαιώνες που μετά από έλεγχο εμφανίζονται στον ελαιόκαρπο αρχόμενα συμπτώματα προσβολών)».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER