Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2016 08:59

Μειωμένη κατά 50% η παραγωγή ρυζιού στη Μεσσηνία (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Μειωμένη κατά 50% η παραγωγή ρυζιού στη Μεσσηνία (φωτογραφίες)

 

Μειωμένη κατά 50% έως 60% είναι η φετινή σοδειά στους ορυζώνες της Μεσσηνίας, στον κάμπο της Σπερχογείας, όπου δύο μόνο παραγωγοί επιμένουν να καλλιεργούν ρύζι. 

Ρεπορτάζ Κέλλυ Δημητρούλια

Ο Παναγιώτης Περρωτής (δεξιά) και ο Γιώργος Μιχαλόπουλος (αριστερά) αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια την αδιαφορία της Πολιτείας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου όσον αφορά στη συντήρηση του αρδευτικού δικτύου, πράγμα που δημιουργεί πολλές δυσκολίες στην καλλιέργεια και παράλληλα αποθαρρύνει άλλους καλλιεργητές να καλλιεργήσουν ρύζι ή αλλά προϊόντα στην ευρύτερη περιοχή. Φέτος όμως ήρθαν αντιμέτωποι και με ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο ανεμοστρόβιλος έριξε μέρος της σοδειάς στη λάσπη και η πλημμύρα της 7ης Σεπτεμβρίου την κατέστρεψε. 

Και οι δυο τους τονίζουν την απουσία των αρμοδίων αρχών, καθώς όπως λένε, κανένας δεν έχει φανεί να εκτιμήσει τη ζημιά. Πάντως, αυτές τις ημέρες θερίζουν τη σοδειά τους και το επόμενο διάστημα, μετά το ξηραντήριο και την αποφλοίωση θα την προωθήσουν στην αγορά. Οπως λένε, πρόκειται για το καλύτερο ρύζι καρολίνα σε όλη τη χώρα, αφού το κλίμα μας συμβάλλει καθοριστικά στην μοναδική του γεύση. 

Οσο για την τιμή… παραμένει σταθερή εδώ και 15 χρόνια, στα 35 λεπτά το κιλό. Και όπως εξηγούν με τα δεδομένα αυτά, και γενικότερα την έλλειψη κινήτρων να παράγει κανείς σ’ αυτό τον τόπο, τότε και οι ίδιοι θα σταματήσουν να καλλιεργούν, με συνέπεια να χαθεί και αυτή η παραγωγή που προκύπτει από τα 300 – 400 στρέμματα με ρύζι.

Τις επόμενες ημέρες πάντως θα βγει και στην τοπική αγορά η ντόπια παραγωγή. Μικρή σε ποσότητα αλλά εξαιρετική σε γεύση και ποιότητα, όπως τονίζουν οι παραγωγοί. 


NEWSLETTER