Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2011 09:54

Παραγωγοί Μεσσήνης: Καλό εισόδημα το σύκο αλλά ευάλωτο στον καιρό

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Παραγωγοί Μεσσήνης: Καλό εισόδημα το σύκο αλλά ευάλωτο στον καιρό

Το σύκο είναι καλό εισόδημα. Και θα ήταν ακόμα καλύτερο αν είχε καλύτερη τιμή και δεν ήταν τόσο ευάλωτο στις καιρικές συνθήκες. Αυτό τονίζουν στην "Ε" Μεσσήνιοι συκοπαραγωγοί που συναντήσαμε στα απεντομωτήρια του Πολύλοφου και του Μάνεση. Παρατηρούν ότι η φετινή παραγωγή ξεκίνησε με πολύ καλές προϋποθέσεις, αλλά επηρεάστηκε από τη συνεχόμενη υψηλή θερμοκρασία και τις βροχές που έπεσαν πρόσφατα. Οι παραγωγοί σημειώνουν την ανάγκη της αναδιάρθρωσης και της ανανέωσης των συκόδεντρων που έχουν γεράσει.

Λίγο πριν τον Πολύλοφο, σε κτήμα όπου τα σύκα είχαν απλωθεί στα αλώνια, συναντήσαμε τον παραγωγό Γιώργο Κωνσταντακόπουλο από το Μάνεση. «Ηταν καλή χρονιά», μας είπε και παρατήρησε: «Το σύκο είναι ευαίσθητο προϊόν κι επηρεάζεται από καύσωνες και βροχές. Και τα βαριά κτήματα έχουν φέτος ζημιές από τις βροχές». Επεσήμανε πως «οι τιμές ποτέ δεν ήταν ικανοποιητικές. Λιπάσματα, φυτοφάρμακα, πετρέλαια ανεβαίνουν και οι τιμές είναι οι ίδιες. Σε κανένα εισόδημα δεν πάνε καλά οι τιμές».

Στο απεντομωτήριο στον Πολύλοφο βρήκαμε παραγωγούς που είχαν παραδώσει το προϊόν τους. Ο Δημήτρης Τσάλτας ανέφερε ότι «υπήρχε παραγωγή μεγάλη και καλή ποιότητα, αλλά τα σύκα μολύβωσαν (δεν έχουν μέλι) κι έχουμε πάθει ζημιά, κατά τόπους, από τη ζέστη». Σημείωσε πως «το σύκο συμφέρει σαν εισόδημα, αλλά εξαρτάται από τον καιρό. Μπαίνεις μέσα, αν υπάρχει ζημιά. Αν το ευνοήσει ο καιρός είναι το καλύτερο εισόδημα».
Ο Αγγελος Κωνσταντόπουλος από το Κλήμα παρατήρησε ότι «το σύκο θα ήταν το καλύτερο εισόδημα, αν είχε καλή τιμή. Είναι να τα ευνοήσει ο καιρός. Τα χαλάει η υψηλή θερμοκρασία και η βροχή». Φανερά απογοητευμένος για την τιμή που καθορίστηκε, επεσήμανε πως «έχουμε μάθει στη μιζέρια, να δουλεύουμε για τους άλλους. Κρεμόμαστε από τους άλλους». Και πρότεινε να γίνει αναδιάρθρωση, τονίζοντας: «Αν δεν ανανεωθούν τα δέντρα, δεν κάνουμε τίποτα».
Ο συγχωριανός του Σταύρος Αδαμόπουλος διαφώνησε, αναφέροντας: «Δεν είναι τόσο καλό εισόδημα. Δεν το παίρνεις ποτέ, μία η βροχή, μία ο καύσωνας». Και συμφώνησε για την τιμή, λέγοντας πως «θα έπρεπε να είναι καλύτερη».
Ο διαχειριστής του απεντομωτηρίου Γιώργος Πετρόπουλος από την Πελεκανάδα μας ενημέρωσε ότι «τα σύκα έχουν μείνει μικρά από την παρατεταμένη ζέστη. Και ήρθε και η βροχή κι έκανε και άλλη ζημιά. Αν δεν ήταν η βροχή, θα ήταν καλύτερα τα πράγματα». Τόνισε πως «θέλει αναδιάρθρωση της καλλιέργειας και τους γεωπόνους στα χωράφια, όχι στα γραφεία».

Στο απεντομωτήριο στο Μάνεση η κίνηση από παραγωγούς που είχαν φέρει σύκα με τρακτέρ και αγροτικά, ήταν μεγάλη.
Ο Μιχάλης Τσαλδάρης παρατήρησε ότι «από πέρυσι είναι καλύτερη η παραγωγή, αν και μας έκανε ζημιά η βροχή» και πρόσθεσε: «Αν δεν βρέξει πάλι, θα παραμείνει λίγη παραγωγή ακόμα. Το σύκο σού δίνει κάθε χρόνο. Εξαρτιόμαστε, όμως, από τον καιρό, μία η ξηρασία, μία η βροχή».
Ο Κωνσταντίνος Κατσίποδας από το Τρίκορφο συμφώνησε ότι «είναι καλύτερα φέτος τα σύκα», αλλά επεσήμανε: «Πάθαμε ζημιά από τις υψηλές θερμοκρασίες που ήταν συνεχόμενες επί μία εβδομάδα και ορισμένοι έπαθαν ζημιά από τη βροχή. Για μένα το σύκο είναι το πρώτο εισόδημα και μετά είναι η σταφίδα. Δυστυχώς, όμως, τα σύκα εγκαταλείφθηκαν, γιατί είναι χαμηλές οι τιμές και δε βγάζουμε ούτε τα έξοδα».
Ο συγχωριανός του Κώστας Ανδριανόπουλος σημείωσε ότι «το σύκο ήταν καλό εισόδημα από παλιά στον τόπο μας, αλλά δυστυχώς έχουμε πάει στη μονοκαλλιέργεια της ελιάς. Και αυτό είναι κακό, γιατί δεν έχει γίνει και αναδιάρθρωση». Ανέφερε πως «είναι γέρικες οι συκιές» και ζήτησε από τους αρμοδίους «να πάρουν μέτρα να ανανεωθεί η συκοκαλλιέργεια με νέα δέντρα», επισημαίνοντας: «Η περιοχή μας "σηκώνει" την καλλιέργεια της συκιάς. Ολα τα χωριά της περιοχής έβγαζαν 1.000 τόνους σύκα και τώρα βγάζουν μόνο 200».
Για τη φετινή παραγωγή παρατήρησε: «Καλά πήγαινε, αλλά η συνεχόμενη υπερβολική θερμοκρασία και τα ψιλόβροχα σε ορισμένα κτήματα, έκαναν ζημιά. Σε κάποιες περιοχές η ζημιά είναι 50% και 60%. Αν δε βρέξει πάλι, κάτι μπορεί να μείνει».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER