Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2011 20:55

Εισαγγελική έρευνα για το λάδι από Γερμανία

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Εισαγγελική έρευνα για το λάδι από Γερμανία

Ερευνα για την υπόθεση του εισαγόμενου ελαιολάδου από τη Γερμανία πραγματοποιεί ο εισαγγελέας Χανίων και ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ Γιώργος Γωνιωτάκης καλεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ελέγξει σε βάθος την υπόθεση. Ο κ. Γωνιωτάκης επεσήμανε, μάλιστα, στην "Ε" ότι κάτι φαίνεται να "βρωμάει". Ενημερώνοντας για τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει, ανέφερε πως «έχει εισαχθεί λάδι από τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία, που φέρεται να είναι έξτρα παρθένο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Παρατήρησε ότι το λάδι φαίνεται να έχει εισαχθεί χύμα, ενώ η Γερμανία είναι μια χώρα που δεν παράγει ελαιόλαδο. «Η Ισπανία και η Ιταλία παράγουν, αλλά η εισαγωγή ελαιολάδου στη χώρα μας δε συμφέρει. Και αυτό είναι που "μυρίζει"», σημείωσε ο κ. Γωνιωτάκης.
Μας πληροφόρησε ότι «με την υπόθεση ασχολείται ο εισαγγελέας Χανίων που έχει ζητήσει και τη βοήθεια του ΣΔΟΕ» και τόνισε: «Αν θέλει να βγάλει άκρη το κράτος, μπορεί. Ας ενεργοποιήσει τον ελεγκτικό του μηχανισμό. Ας το ψάξει, να δούμε πού είναι ο τελικός προορισμός. Να δούμε αν το γερμανικό, το ισπανικό και το ιταλικό ελαιόλαδο, είναι έξτρα παρθένο, ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, έχει έρθει φουντουκέλαιο από την Τουρκία».
Ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ εκτίμησε ότι οι ποσότητες ελαιολάδου «πρέπει να είναι από αποσμημένα λάδια μέχρι φουντουκέλαια. Και πρέπει να έχουν πάει σε αποθήκες και να έχουν "βαπτιστεί"». Επεσήμανε πως «αυτό δεν είναι μόνο φέτος. Είναι από τις αρχές του 2008, απ’ όταν άρχισε το κατρακύλισμα στις τιμές» και σημείωσε: «Αν ξετυλίξουμε το κουβάρι, θα απλωθεί σ’ όλη την Κρήτη, θα περάσει στην Πελοπόννησο και στην Αθήνα και θα φθάσει έως τη Μακεδονία, όπου εμφανίζονται τυποποιητικές μονάδες ελαιολάδου. Τα βαριά λάδια (αυτά που έχουν δέκατα) όταν υποστούν βιομηχανική επεξεργασία και αναμειχθούν με έξτρα παρθένο, δεν είναι έξτρα παρθένο. Μ’ όλα αυτά κρατούν χαμηλά τις τιμές. Για όλα αυτά έχω ενημερώσει και το υπουργείο».
Το θέμα παρακολουθεί και η ΠΑΣΕΓΕΣ, ο πρόεδρος της οποίας Τζανέτος Καραμίχας σημείωσε στην "Ε" «το ψάχνουμε. Και φαίνεται να υπάρχει και ζήτημα νοθείας».
Γ.Σ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER