Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2011 12:29

Οι καταναλωτές προτιμούν παρθένο ελαιόλαδο λιγότερο πικρό και λιγότερο πικάντικο

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Eμπειρογνώμονες των οργανοληπτικών ιδιοτήτων του ισπανικού Ινστιτούτου  Ερευνας και Τεχνολογίας (IRTA) της Καταλόνιας αξιολόγησαν  τις γενικές γνώσεις των Ισπανών καταναλωτών του παρθένου ελαιολάδου.
Η έρευνα  απέδειξε την έλλειψη κουλτούρας γύρω από το βασικό αυτό συστατικό της μεσογειακής διατροφής.
Επί του παρόντος στην Ισπανία υπάρχουν περισσότερες από 30 προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης (ΠΟΠ) του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου αρίστης ποιότητας αποτέλεσμα μεγάλων προσπαθειών της βιομηχανίας και του Κράτους.
Οι καταναλωτές γνωρίζουν όμως το ελαιόλαδο;
Αναζητώντας την απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα, οι ερευνητές του IRTA μελέτησαν και  αξιολόγησαν το επιπέδου των γνώσεων των καταναλωτών σχετικά με το διατροφικό αυτό συστατικό, εξετάζοντας  τόσο τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά όσο και την  αντικειμενική και υποκειμενική γνώση του προϊόντος.
Αφού επέλεξαν 400 καταναλωτές ελαιολάδου  μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης, οι οποίοι έκαναν οι ίδιοι και την αγορά του λαδιού και ετοίμαζαν το φαγητό στο σπίτι οι ειδικοί τους υπόβαλλαν  μια ομάδα 8 δειγμάτων του παρθένου ελαιολάδου της
κοιλάδας του Εβρου (προερχόμενα συγκεκριμένα από την Navarra, την  La Rioja, την Αραγονία και την Καταλονία). Το οργανοληπτικό προφίλ του κάθε δείγματος είχε προηγουμένως καθοριστεί από ένα πάνελ 10 επίσημων δοκιμαστών (πιστοποιημένων ISO 17025), σύμφωνα με τους κανονισμούς του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου και
της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).
Ο Luis Guerrero ερευνητής  υπεύθυνος της ομάδας  μελέτης, δήλωσε ότι «οι καταναλωτές έδειξαν ότι ήταν σε θέση να διακρίνουν τις διάφορες ποιοτικές τυπολογίες λαδιού, προτιμώντας το λιγότερο πικρό και λιγότερο πικάντικο. Τουναντίον δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν τα μικρά οργανοληπτικά ελαττώματα που διακρίνουν ένα  παρθένο
ελαιόλαδο από ένα άλλο έξτρα παρθένο".
Σύμφωνα  με τα αποτελέσματα της έρευνας, πάνω από το 25% των ερωτηθέντων δεν αντιλαμβάνεται την διαφορά  μεταξύ των διαφόρων τυπολογιών ελαιολάδου, ούτε τα χαρακτηριστικά  που επηρεάζουν την ποιότητα τους.
Επισημαίνουν ότι, σε γενικές γραμμές, οι ισπανοί  δίνουν ελάχιστη σημασία στον τρόπο διατήρησης του προϊόντος. Για το λόγο αυτό, οι τυχόν οργανοληπτικές διαταραχές που προκύπτουν κατά τη διανομή ή την αποθήκευση του λαδιού στο σπίτι αποδίδονται, κατά πάσα πιθανότητα, στον παραγωγό.
Ωστόσο, η αντικειμενική γνώση σχετικά με τα θρεπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου παρουσίασε  μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με προηγούμενες μελέτες. Για το λόγο αυτό «είναι σημαντικό να αναπτυχθούν περαιτέρω στρατηγικές επικοινωνίας και
διδακτικές δραστηριότητες για την προώθηση της κατάλληλης διατροφικής κουλτούρας του  πληθυσμού». "Ετσι θα ενταθεί η προτίμηση των καταναλωτών για τα διάφορα λάδια με υψηλή οργανοληπτική ποιότητα και, κατά συνέπεια, θα επιτραπεί η ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε εξειδικευμένες αγορές» καταλήγει ο Guerrerο.
[Πηγή: http://www.elies-ladikalamatiano.gr]

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER