Τρίτη, 01 Νοεμβρίου 2016 17:34

Συνέλευση αγροτών για το Γαργαλιάνοι - Ρωμανού και... δυναμικές κινητοποιήσεις

Γράφτηκε από τον
Συνέλευση αγροτών για το Γαργαλιάνοι - Ρωμανού και... δυναμικές κινητοποιήσεις

 

Αγανακτισμένοι είναι οι αγρότες στους Γαργαλιάνους που έχουν κτήματα κατά μήκος του νέου δρόμου Γαργαλιάνοι - Ρωμανού και δεν μπορούν να πάνε σε αυτά, καθώς δεν έχουν εξασφαλιστεί προσβάσεις και παράδρομοι.

Το βράδυ της Κυριακής με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου πραγματοποιήθηκε ανοιχτή γενική συνέλευση στην πλατεία της πόλης, όπου επισημάνθηκαν τα προβλήματα. Υπήρξαν προτάσεις για δυναμικές κινητοποιήσεις και κλείσιμο του νέου δρόμου, ωστόσο οι όποιες αποφάσεις θα παρθούν σε νέα γενική συνέλευση που προγραμματίζεται για αύριο, καθώς η συμμετοχή του κόσμου κρίθηκε μικρή, κάτι που επισημάνθηκε άλλωστε.

Οι αγρότες μίλησαν για κοροϊδία σε βάρος τους, καθώς όπως ειπώθηκε μπορεί εδώ και μήνες να έχουν επισημάνει τα προβλήματα, να έχουν γίνει συσκέψεις και συναντήσεις και να έχουν δοθεί υποσχέσεις, όμως αποτέλεσμα δεν υπάρχει, καθώς βλέπουν ότι το έργο ολοκληρώνεται και όχι μόνο δεν γίνονται παράδρομοι αλλά μπαίνουν και μπάρες, κλείνοντας τις όποιες προσβάσεις υπήρχαν. Με βάση την ενημέρωση που έχουν, ο ανάδοχος του έργου δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά, καθώς πρέπει να παραδώσει το έργο ακριβώς όπως λέει η μελέτη και δεν έχει δοθεί γραπτώς εντολή για κάτι διαφορετικό. 

Από ό,τι φαίνεται και με βάση όσα ειπώθηκαν στην τελευταία σύσκεψη που έγινε στους Γαργαλιάνους, έχει υπάρξει μια κοστολόγηση όλων των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν, η οποία ανέρχεται σε 240.000 ευρώ και όλα δείχνουν ότι θα πρέπει να γίνει νέα εργολαβία. Οι αγρότες όμως δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι τότε, καθώς η ελαιοσυγκομιδή ήδη έχει ξεκινήσει και δεν μπορούν να πάνε στα κτήματά τους να μαζέψουν το προϊόν τους. Ευθύνες επιρρίφθηκαν τόσο στην Περιφέρεια όσο και στο δήμο για όλη αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και τονίστηκε ότι έπρεπε να είναι αρωγοί στις προσπάθειές τους δίνοντας λύσεις.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νίκος Σινάνης επισήμανε το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάνε στα χωράφια τους. Αναφέρθηκε επίσης στις κινήσεις που έχουν κάνει και τις προτάσεις που έχουν καταθέσει με τον τεχνικό του σύμβουλο μηχανικό Νίκο Αναστασόπουλο. "Μας είχαν δώσει υποσχέσεις από τον Ιούνιο ότι θα δώσουν λύση και τώρα έφτασε Οκτώβρης και παράδρομοι δεν υπάρχουν" είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στα προβλήματα με τα νερά που καταλήγουν μέσα στα χωράφια. Σε άλλη τοποθέτησή του τόνισε ότι "το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε πως αν δεν γίνουν παράδρομοι και προσβάσεις με ασφάλεια δεν θα παραδοθεί ο δρόμος και φτάσαμε σήμερα να μπαίνουν μπάρες παντού και ο εργολάβος μας λέει ότι δεν έχει καμία εντολή για κάτι άλλο. Ολοι μας κοροϊδεύουν". Οπως είπε, η πρόταση του συλλόγου είναι οι προσβάσεις να μείνουν ελεύθερες για να μπορούν να πάνε στα κτήματά τους, αλλά να υπάρχει και κρατική επιχορήγηση για τους πλημμυροπαθείς, καθώς υπεύθυνος για αυτό είναι ο νέος δρόμος. Τόνισε ακόμη ότι ο δήμος έπρεπε να πάρει καίριες αποφάσεις και να είναι αρωγός στα προβλήματά τους.

Τα τεχνικά ζητήματα ανέπτυξε ο μηχανικός Νίκος Αναστασόπουλος που επισήμανε ότι όλα αυτά που χρειάζονται να γίνουν έχουν κοστολογηθεί στα 240.000 ευρώ. "Το κόστος των προσβάσεων απαιτεί νέα χρηματοδότηση και φυσικά χρόνο. Ολα τα προβλήματα που υπάρχουν με προσβάσεις, παραδρόμους, όμβρια, σημάνσεις, ηλεκτροφωτισμό, πρέπει να αντιμετωπιστούν με νέο έργο. Φτάσαμε εδώ γιατί όλο αυτό το διάστημα δεν έγινε τίποτα και ο εργολάβος πρέπει να βάλει τα στηθαία όπως λέει η μελέτη" είπε συγκεκριμένα.

Εχουν γίνει πολλά λάθη και έχουν υπάρξει πολλές παραλείψεις, σημείωσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, σημειώνοντας πως σε αυτό το έργο δύο είναι οι υπεύθυνοι, ο φορέας που το υλοποιεί -και αυτή είναι η Περιφέρεια- και ο φορέας στο χώρο του οποίου γίνεται και αυτός είναι ο δήμος που έπρεπε και να ελέγξει τις μελέτες, αλλά να δει και τι θα γίνει από δω και πέρα. Αν δεν υπάρξει τροποποίηση στις επόμενες μέρες ώστε να εξασφαλιστούν οι προσβάσεις, τότε πρέπει να εισαχθούν στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας και του δήμου για το 2017 τα έργα που απαιτούνται.

Ο πρόεδρος της Δ.Κ. Γαργαλιάνων Ανδρέας Ματθιουδάκης σημείωσε ότι ο δήμος είναι στο πλευρό των αγροτών και το έχει αποδείξει. Για το θέμα του δρόμου είπε πως υπάρχουν συνεχείς οχλήσεις στην Περιφέρεια για να βρεθεί λύση και θα πρέπει όλοι μαζί να πάνε στην Περιφέρεια για να πετύχουν ό,τι καλύτερο. 

Από τους αγρότες ο Παναγιώτης Παγάνης σημείωσε ότι τους κοροϊδεύουν - "η Περιφέρεια λέει ανοίξτε το δρόμο αλλά δεν το δίνει γραπτώς στον εργολάβο" είπε- και πρότεινε να προχωρήσουν δυναμικά ξηλώνοντας όλες τις μπάρες και να κάνουν κατάληψη στο δρόμο. 

Ο Βασίλης Ανδρώνης επισήμανε την απουσία του δήμου λέγοντας πως ο αρμόδιος αντιδήμαρχος θα έπρεπε να είναι παρών, να πει πώς θα πάνε στα χωράφια τους. Καυτηρίασε και την απουσία πολλών συναδέλφων αγροτών και αναρωτήθηκε πού είναι οι άλλοι θιγόμενοι. "Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί" ανέφερε.

"Μας ωθούν στα άκρα" σημείωσε ο Λεωνίδας Παπαχριστοφίλου και πρότεινε να γίνει μια ακόμη γενική συνέλευση, προκειμένου να υπάρχει περισσότερος κόσμος και να ληφθούν αποφάσεις, διαφορετικά όπως είπε "είμαστε άξιοι της μοίρας μας". 

Η δικηγόρος Βάσω Μαρίνη υπογράμμισε πως για να βρεθεί άμεσα λύση πρέπει το έργο να μην παραδοθεί αλλιώς θα μπλέξουν, ενώ συμφώνησε και η ίδια ότι πρέπει να γίνει γενική συνέλευση όπου θα επανεξεταστεί το θέμα για δυναμικές κινητοποιήσεις.

 

Κ.Μπ.


NEWSLETTER