Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2011 20:31

Στα περσινά επίπεδα η παραγωγή της σταφδίας

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Στα περσινά επίπεδα η παραγωγή της σταφδίας

Στα περσινά επίπεδα είναι η φετινή παραγωγή της σταφίδας, παρά τις ζημιές από τον περονόσπορο. Ομως οι ζημιές είναι μεγάλες σε κάποιες περιοχές, γι’ αυτό πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων μέσω των ΠΣΕΑ. Αυτά τονίζει στην "Ε" ο πρόεδρος της ΣΚΟΣ Γεράσιμος Καλλιμώρος - και παρατηρεί πως η τιμή του 1,25 ευρώ δεν είναι ούτε ικανοποιητική ούτε κι απογοητευτική για τον παραγωγό.
«Στα περσινά επίπεδα με αυξομειώσεις ανά περιοχή είναι η παραγωγή της σταφίδας. Και η ποιότητα είναι καλή», είπε ο κ. Καλλιμώρος και σημείωσε: «Σε διάφορες περιοχές ακόμα και μέσα στον ίδιο νομό εντοπίζονται ζημιές από περονόσπορο. Η διαδικασία με τα ΠΣΕΑ πρέπει να ολοκληρωθεί και οι παραγωγοί να αποζημιωθούν και να αναπληρώσουν την όποια απώλεια εισοδήματος είχαν».
Για τη φετινή τιμή του 1,25 ευρώ το κιλό που καθόρισε η ΣΚΟΣ, ο πρόεδρός της παρατήρησε: «Την τιμή αυτή τη δουλεύει η αγορά, χωρίς εμείς να την εκβιάσουμε. Και ο εκβιασμός είναι μεγάλο ρίσκο. Η τιμή αυτή δεν είναι ικανοποιητική για τον παραγωγό, αν βάλεις τα καλλιεργητικά έξοδα και την απώλεια από τον περονόσπορο. Είναι μια τιμή που δεν απογοητεύει, αλλά και δεν ικανοποιεί τον παραγωγό».
Σε όσους υποστηρίζουν ότι εξακολουθούν να καλλιεργούν σταφίδα για τα στρεμματιάτικα, ο κ. Καλλιμώρος ανέφερε ότι «με τη μορφή που δίνονται σήμερα οι επιδοτήσεις μπορούν να τα παίρνουν και χωρίς να καλλιεργούν σταφίδα. Αν υπάρχει πραγματικά τέτοιο ζήτημα, να δούμε τις αναμπελώσεις». Υπογραμμίζοντας τον κυρίαρχο ρόλο του παραγωγού και τη συμβολή της ΣΚΟΣ, διευκρίνισε ότι «αν ο παραγωγός δε δουλεύει και δεν υπάρχει το προϊόν, δε θα δουλεύει κανένας (έμπορος, τυποποιητής, εξαγωγέας). Αν η τιμή είχε μείνει στα εξευτελιστικά επίπεδα που ήταν 3-4 χρόνια πριν, πριν την παρέμβαση της ΣΚΟΣ, δε θα υπήρχε προϊόν και δε θα δούλευε κανείς».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER