Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2016 16:12

Αντίθεση παραγωγών στην επέκταση του ΠΟΠ "Ελιές Καλαμάτας" 

Γράφτηκε από την
Αντίθεση παραγωγών στην επέκταση του ΠΟΠ "Ελιές Καλαμάτας" 

Την αντίθεσή της σε κάθε σκέψη επέκτασης του ΠΟΠ "Ελιές Καλαμάτας" εκφράζει με αναφορά της στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου, η Επιτροπή ελαιοπαραγωγών βρωσίμων ελιών Καλαμάτας των δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου Οιχαλίας, Σιάμου, Κατσαρού, Πεύκου, Καλυβίων, Μερόπης, Οιχαλίας, Λουτρού, Φίλια, Δεσύλλα, Διαβολιτσίου, Μέλπειας, Καρνασίου και λοιπών περιοχών της Ανω Μεσσηνίας.

ΟΙ ελαιοπαραγωγοί αναφέρουν: 

«Οι βρώσιμες ελιές Καλαμάτας (χονδρολιές) που παράγονται στο Νομό Μεσσηνίας, είναι η αριστοκρατία - το χρυσάφι της βρώσιμης ελιάς, είναι περιζήτητες στην Αμερική, Καναδά και σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου, αυτοδύναμες προς εξαγωγή, ως οι καλύτερες βρώσιμες ελιές. Προ ετών με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως στις 21-6-1996 αναγνωρίστηκαν οι ελιές Καλαμάτας ως προϊόν Π.Ο.Π. (Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης) και έκτοτε αποτελούν τη μεγαλύτερη κατηγορία ελληνικών αγροτικών προϊόντων και συνεχώς αυξάνουν εντυπωσιακά τη δυναμική τους, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι περιζήτητες παντού σε όλο τον κόσμο. Η Μεσσηνία επομένως θα έπρεπε να εκμεταλλευτεί τη μεγάλη αυτή ευεργετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως του «Π.Ο.Π. ελιές Καλαμάτας» και σε όλα τα καταστήματα τροφίμων και στα σούπερ μάρκετ εσωτερικού και εξωτερικού να αναγράφεται υποχρεωτικά, σύμφωνα και με την Νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως για τα Π.Ο.Π. προϊόντα, η ένδειξη «Π.Ο.Π. ελιές Καλαμάτας». Σήμερα όμως σε κανένα κατάστημα τροφίμων και σε σούπερ μάρκετ του εσωτερικού και του εξωτερικού, ακόμη και στα αντίστοιχα καταστήματα της Μεσσηνίας όπου παράγονται οι συγκεκριμένες βρώσιμες ελιές, δεν αναγράφεται στις συσκευασίες η ένδειξη «Π.Ο.Π. ελιές Καλαμάτας». Γιατί συμβαίνει αυτό κ. υπουργέ; Οι ελιές που πωλούνται στα καταστήματα τροφίμων και σούπερ μάρκετ εσωτερικού και εξωτερικού ακόμη και στη Μεσσηνία, που είναι ο τόπος παραγωγής των, είναι ελιές τύπου Καλαμών, παραγωγής Λακωνίας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Τουρκίας, Αιγύπτου, Χιλής και Μαρόκου κατά 80% και όχι «Π.Ο.Π. ελιές Καλαμάτας» και γι’ αυτό δεν φέρουν πουθενά την ένδειξη ελιές Π.Ο.Π., με αποτέλεσμα οι προμηθευτές έμποροι και τυποποιητές να διαπράττουν μεγάλη απάτη στους καταναλωτές εξαπατώντας τους, αφού δεν είναι «ελιές Π.Ο.Π. Καλαμάτας» αυτές που αγοράζουν, αλλά ελιές τύπου Καλαμών, παραγωγής άλλων περιοχών εκτός Μεσσηνίας και εξωτερικού.

Γιατί, τα ελεγκτικά όργανα της χώρας μας και πολύ περισσότερο της Μεσσηνίας, όπου και παράγεται το χρυσάφι της βρώσιμης ελιάς Καλαμάτας δεν επιβάλλουν υποχρεωτικά στους εμπόρους και προμηθευτές οι ελιές Καλαμάτας που είναι Π.Ο.Π. να φέρουν την ένδειξη «Π.Ο.Π. ελιές Καλαμάτας» όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία αυστηρώς για τα Π.Ο.Π. προϊόντα;

1. Κανονισμός E.E. 1107/1996, EL/PRO/0017/0030

2. Κανονισμός Ε.Ε. αριθμ. 1151/2012 για τα Π.Ο.Π. προϊόντα.

3. Ελιά Καλαμάτα Π.Ο.Π. ΦΕΚ Β. 871/26 NOE, 1993 αριθμ. αποφάσεως 440304/11-ΝΟΕ-1993.

Στη Σλοβενία και στην Ιταλία τα ελεγκτικά όργανα του κράτους αποσύρουν από τα ράφια των σούπερ μάρκετ τις συσκευασίες λιανικής επιτραπέζιων ελιών που αναγράφουν «ελιές Καλαμάτας Olives» και από τα μέσα του 2013 έχει ξεκινήσει η επιβολή προστίμων από τις ιταλικές ελεγκτικές υπηρεσίες σε πελάτες αγοραστές του προϊόντος στην ιταλική αγορά, διότι οι προμηθευτές διαπράττουν απάτη στους καταναλωτές και τους παραπλανούν, διότι δεν είναι «Π.Ο.Π. ελιές Καλαμάτας» αυτές που αγοράζουν αλλά ελιές τύπου Καλαμάτας, παραγωγής άλλων περιοχών εκτός Μεσσηνίας και εκτός Ελλάδος. 

Τα ελεγκτικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης εφαρμόζουν αυστηρώς την κείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις Π.Ο.Π. ελιές Καλαμάτας. Γιατί τα ελληνικά ελεγκτικά όργανα της χώρας μας και πολύ περισσότερο τα όργανα της Μεσσηνίας όπου παράγονται οι βρώσιμες ελιές Καλαμάτας δεν εφαρμόζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα Π.Ο.Π. προϊόντα; Αυτό δεν είναι παράβαση καθήκοντος;

Εάν τα ελεγκτικά όργανα της Μεσσηνίας εφαρμόσουν την κείμενη νομοθεσία που προβλέπεται για τα Π.Ο.Π. προϊόντα, η Μεσσηνία θα μετατραπεί συντόμως κατά αποκλειστικότητα ο πλέον παραγωγικός νομός της Ελλάδος, όσον αφορά την βρώσιμη ελιά Καλαμάτας, διότι θα είναι μεγάλο το ενδιαφέρον των Μεσσηνίων αγροτών για την καλλιέργεια της «Π.Ο.Π. ελιάς Καλαμάτας» λόγω της μεγάλης ζητήσεως στο εξωτερικό σε όλο σχεδόν τον κόσμο, αφού οι τιμές θα είναι πολύ υψηλές για το χρυσάφι της βρώσιμης ελιάς Καλαμάτας.

Σήμερα κ. υπουργέ η ζημία για τους παραγωγούς της Μεσσηνίας είναι μεγάλη και καταστροφική, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους εμπόρους διακινητές και τυποποιητές για αγορά βρώσιμης ελιάς Καλαμάτας, διότι αγοράζουν συνήθως ελιές τύπου Καλαμάτας κατωτέρας κατά πολύ ποιότητας και σε χαμηλές κατά πολύ τιμές από άλλες περιοχές της Ελλάδος, όπως Λακωνία, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, αλλά και από το εξωτερικό, όπως Τουρκία, Χιλή, Μαρόκο και Αίγυπτο και τις διαθέτουν στα πάσης φύσεως καταστήματα τροφίμων εσωτερικού και εξωτερικού ως ελιές με την ένδειξη «ελιές Καλαμάτας Olives».

Πόσοι από τους καταναλωτές γνωρίζουν την μεγάλη αυτή απάτη που γίνεται εις βάρος τους από τους επιτήδειους εμπόρους διακινητές και τυποποιητές; Εξ αιτίας του γεγονότος αυτού οι μικροί παραγωγοί της βρώσιμης ελιάς -χονδρολιάς- Καλαμάτας, του προϊόντος ΠΟΠ δηλαδή, δεν τις διαθέτουν αυτούσιες στο εμπόριο προς βρώση, αλλά προς παραγωγή ελαιολάδου.

Η Καλαμάτα έχει δώσει το όνομά της από πολλά χρόνια σε μια ποικιλία βρώσιμης ελιάς που έχει χαρακτηριστεί από την Ε.Ε. «Π.Ο.Π ελιά Καλαμάτας», η οποία διαθέτει σε υψηλή περιεκτικότητα μια ουσία την «ελαιοευρωπαΐνη», η οποία συνεισφέρει σημαντικά στη διατήρηση της καλής υγείας, την οποία ουσία όμως δεν διαθέτουν σε υψηλό ποσοστό (όπως οι ελιές Μεσσηνίας που έχουν χαρακτηρισθεί προϊόν ΠΟΠ) οι βρώσιμες ελιές τύπου Καλαμάτας, παραγωγής άλλων περιοχών εκτός Μεσσηνίας.

Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι για τις ελιές Καλαμάτας έχουμε δύο κατηγορίες:

1. Το τοπωνύμιο που έγινε «ΠΟΠ ελιές Καλαμάτας» που σημαίνει ελιές παραγωγής αποκλειστικά και μόνον της Μεσσηνίας. Και

2. Το όνομα της ποικιλίας «Καλαμάτα Olives», που σημαίνει ελιές τύπου Καλαμάτας, παραγωγής άλλων περιοχών, εκτός του Νομού Μεσσηνίας.

Οι ελιές Καλαμάτας που παράγονται στο Νομό Μεσσηνίας που είναι Π.Ο.Π. δεν φέρουν την ένδειξη «Π.Ο.Π. ελιές Καλαμάτας», όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα Π.Ο.Π. προϊόντα; Τι κάνουν τα ελεγκτικά όργανα της χώρας μας και ειδικότερα της Μεσσηνίας και το χρυσάφι της βρώσιμης ελιάς Καλαμάτας διατίθεται στην αγορά εσωτερικού και εξωτερικού μαζί με τις βρώσιμες ελιές άλλων περιοχών της χώρας μας, καθώς και με ελιές άλλων χωρών Τουρκίας, Χιλής, Αιγύπτου και Μαρόκου, όλες δε μαζί φέρουν την ένδειξη «ελιές Καλαμάτας Olives» και όχι «Π.Ο.Π. ελιές Καλαμάτας»; Μήπως ήλθε η ώρα επεμβάσεως του κ. εισαγγελέως; Μήπως θα πρέπει να έλθουν στη χώρα μας τα ελεγκτικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ειδικά στη Μεσσηνία που παράγονται οι βρώσιμες ελιές Καλαμάτας, το χρυσάφι της Μεσσηνίας, προκειμένου να επιβάλουν υποχρεωτικά οι ελιές Καλαμάτας που έχουν αναγνωρισθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση ως Π.Ο.Π. να φέρουν την ένδειξη «Π.Ο.Π. ελιές Καλαμάτας» και όχι την (παράνομη) ένδειξη «ελιές Καλαμάτα Olives»;

Στα καταστήματα τροφίμων και σούπερ μάρκετ Μεσσηνίας καθώς και σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν διάφορα προϊόντα Π.Ο.Π., όπως:

- Π.Ο.Π. ελιές Θάσου 

- Π.Ο.Π. φέτα Ηπειρος

- Π.Ο.Π. μανούρι Θεσσαλίας

- Π.Ο.Π. φέτα Καλαβρύτων

- Π.Ο.Π. κασέρι Ελασσώνος

- Π.Ο.Π. μοσχοφίλερο Μαντίνειας

- Π.Ο.Π. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Μεσσηνίας όμως

- Π.Ο.Π. «ελιές Καλαμάτας», δεν υπάρχουν σε κανένα κατάστημα τροφίμων και σούπερ μάρκετ της Μεσσηνίας και γενικότερα της Ελλάδος. Το ερώτημα που γεννάται, κατόπιν των ανωτέρω, είναι γιατί συμβαίνει αυτό κ. υπουργέ;

Σήμερα οι βρώσιμες ελιές Καλαμάτας «ταξιδεύουν στο διάστημα», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο διακεκριμένος καθηγητής της ΝΑSΑ κ. Περικλής Παπαδόπουλος, ο δε πρόεδρος του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων κ. Γεώργιος Ζακυνθινός, εξήγησε τις ευεργετικές ιδιότητες των τροφοφαρμάκων που παράγονται από τα τοπικά προϊόντα της, όπως ελιές και λάδι Καλαμάτας, τόσο σε φυσική μορφή όσο και σε μορφή χαπιών.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα από διάφορους «επιτήδειους» της πολιτικής, αλλά και από «επιδέξιους» εμπόρους και τυποποιητές που ενεργούν για προσωπικά οφέλη και συμφέροντα ο καθένας από τη δική του σκοπιά, ανακινήθηκε θέμα προκειμένου να επεκταθεί η προστατευόμενη ονομασία προέλευσης «Π.Ο.Π. ελιές Καλαμάτας» σε Λακωνία, Αρκαδία, Ηλεία, Φθιώτιδα, Αιτωλοακαρνανία και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδος. Οι αντιδράσεις ήταν διαφορετικές ανάλογα με τη θέση που βρισκόταν ο καθένας από τους «επιτήδειους» πολιτικούς και τους «επιδέξιους» εμπόρους και τυποποιητές.

Σας τονίζω για μια ακόμα φορά κ. υπουργέ, ότι υφίσταται επιτακτική ανάγκη να προστατευθεί το χρυσάφι της Μεσσηνίας «Π.Ο.Π. ελιές Καλαμάτας», εφαρμοζόμενης της διατάξεως της Ε.Ε. 4235/2014 Α32 που προβλέπει την προστασία των Π.Ο.Π. αγροτικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να μην παραπλανάται άλλως εξαπατάται ο εκάστοτε καταναλωτής και να μην καταστρέφεται ο Μεσσήνιος ελαιοπαραγωγός.

Γνωρίζετε ασφαλώς την τεράστια οικονομική σημασία που έχει για τη Μεσσηνία η ελαιοπαραγωγή της βρώσιμης ελιάς Π.Ο.Π. Καλαμάτας, δεδομένου ότι είναι ο πρώτος και ο μόνος νομός της χώρας μας που παράγει το χρυσάφι «Π.Ο.Π. ελιές Καλαμάτας». Οι βρώσιμες ελιές Καλαμάτας, που έχουν χαρακτηρισθεί προϊόν ΠΟΠ από την Ε.Ε. και που αποτελούν βασικό μοχλό των αγροτικών εξαγωγών και των αγροτικών εσόδων της χώρας, αυτή τη στιγμή δέχονται ύπουλη επίθεση από επιτήδειους και επιδέξιους για την επέκταση, πλην παρανόμως, του ΠΟΠ προϊόντος και σε άλλες περιοχές της χώρας μας.

Οθεν, κατόπιν όλων των ανωτέρω τίθεται το ερώτημα κ. υπουργέ: Σκοπεύετε, εντός των πλαισίων της αρμοδιότητός σας, να επιβάλετε στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα της χώρας μας και ειδικότερα στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του Νομού Μεσσηνίας που είναι ο μοναδικός τόπος παραγωγής της ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας, να εφαρμόσουν:

α) Τον κανονισμό της Ε.Ε. αριθμ. 1151/2012 για τα ΠΟΠ προϊόντα; 

β) Τον κανονισμό «ΠΟΠ ελιές Καλαμάτας» ΦΕΚ Β 871/26 ΝΟΕ, 1993. αριθμ. αποφάσεως 440304/11 ΝΟΕ, 1993;

γ) Τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης 1107/1996, EL/ ΡΡΟ/0017/0030 της 21/06/1996;

δ) Τη διάταξη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως 4235/2014 Α32 για τα ΠΟΠ προϊόντα;

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σκοπεύει να εφαρμόσει τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με τα ΠΟΠ προϊόντα και ούτω οι ελιές Μεσσηνίας που έχουν χαρακτηρισθεί από την Ε.Ε. ως ΠΟΠ προϊόν να φέρουν υποχρεωτικά την ένδειξη «ΠΟΠ ελιές Καλαμάτας», ούτως ώστε αφενός μεν ο εκάστοτε καταναλωτής να μην παραπλανάται με αναγραφές επί των τυποποιημένων προϊόντων ελιάς, όπως «ελιές Καλαμάτας Olives», αφετέρου δε οι ελαιοπαραγωγοί αγρότες καλλιεργητές της βρώσιμης ελιάς Μεσσηνίας που είναι ΠΟΠ προϊόν από την Ε.Ε., να μην υφίστανται την οικονομική εκμετάλλευση των εμπόρων και εν συνεχεία των τυποποιητών, αφού θα διαθέτουν το προϊόν τους σε τιμή προϊόντος που έχει χαρακτηρισθεί ΠΟΠ και όχι όπως συμβαίνει τώρα σε μειωμένη τιμή αφού δεν αναφέρεται πουθενά η ένδειξη «ΠΟΠ ελιές Καλαμάτας», με αποτέλεσμα να έχουν και μεγάλη οικονομική ζημία;

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σκοπεύει να παίξει τον Πόντιο Πιλάτο στην παράνομη προσπάθεια μερικών επιτήδειων επέκτασης του προϊόντος «ΠΟΠ ελιές Καλαμάτας» και σε άλλες περιοχές εκτός Μεσσηνίας, πράγμα που σημαίνει την εξαφάνιση της βρώσιμης ελιάς Καλαμάτας, το χρυσάφι της Καλαμάτας; 

Κάτω τα χέρια από τις «ΠΟΠ ελιές Καλαμάτας».

 

Για την Επιτροπή των Ελαιοπαραγωγών 

Ο εκπρόσωπος

Αθανάσιος Ευθ. Πουλόπουλος 

Μεγαλοκτηματίας, ελαιοπαραγωγός, βιοκαλλιεργητής, πρώην αξιωματικός Αεροπορίας, πρώην πρόεδρος Συκοπαραγωγών Ελλάδος Συκικής, κάτοικος Σιάμου Μεσσηνίας

  

Η αναφορά κοινοποιήθηκε 

- κ. Αλέξιο Τσίπρα πρωθυπουργό

- κ. Αντώνιο Σαμαρά πρώην πρωθυπουργό 

- κ. Αλέξιο Χαρίτση υπουργό 

- κ. Μάκη Βορίδη δικηγόρο, βουλευτή 

- κ. Μαρία Σπυράκη ευρωβουλευτή

- κ. Παναγιώτα Κοζομπόλη βουλευτή

- κ. Πέτρο Κωνσταντινέα βουλευτή 

- κ. Πέτρο Τατούλη περιφερειάρχη

- κ. Ελένη Αλειφέρη αντιπεριφερειάρχη

- κ.κ. δημάρχους Μεσσηνίας

- κ. Ιωάννη Κυριακόπουλο διευθυντή ΔΑΟΚ Μεσσηνίας

- κ. Αντώνιο Παρασκευόπουλο διευθυντή ΔΑΟΚ Κυπαρισσίας


NEWSLETTER