Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2016 13:25

«Εύφορη Γη»: Παραδοσιακές ποικιλίες κόντρα στην κρίση στο ΤΕΙ Πελοποννήσου! (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
«Εύφορη Γη»: Παραδοσιακές ποικιλίες κόντρα στην κρίση στο ΤΕΙ Πελοποννήσου! (βίντεο-φωτογραφίες)

Η «Εύφορη Γη» αναζητώντας απαντήσεις στο πως μπορεί να συμβάλλει ο πρωτογενής τομέας στην ανάκαμψη της οικονομίας του τόπου, μπαίνει στα εργαστήρια του ΤΕΙ Πελοποννήσου. Ενας εκπαιδευτικός οργανισμός που  τιμά τον ρόλο του και συμβάλλει καθοριστικά , προσφέροντας διεξόδους με την προώθηση των πλεονεκτημάτων της παραγωγής παραδοσιακών ποικιλιών μέσα από καινοτόμες μεθόδους.

Ένα «πάντρεμα» με μέλλον για τους εκκολαπτόμενους γεωπόνους και τους παραγωγούς αυτού του τόπου, που έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν την παράδοση προς όφελος του καταναλωτικού κοινού και της οικονομίας.

Σ΄ αυτή την εκπομπή ταξιδεύουμε από τα εργαστήρια του ΤΕΙ Πελοποννήσου σε μικρές μονάδες καλλιέργειας παραδοσιακών ποικιλιών με καινοτόμες μεθόδους. Μαθαίνουμε για το πως η χοντροκατσαρή τομάτα, παραδοσιακή ποικιλία της Μεσσηνίας, μπορεί να κατακτήσει τις αγορές και πως οι μικροσαλάτες μπορούν να αποτελέσουν ένα -χωρίς μεγάλο κόπο- ικανό εισόδημα των σημερινών καλλιεργητών.  Διαπιστώνουμε το μεράκι των καθηγητών και των φοιτητών για καλλιέργειες σε συνθήκες ελεγχόμενου περιβάλλοντος και βλέπουμε στην πράξη μικρούς παραγωγούς που τόλμησαν και απολαμβάνουν τους καρπούς των κόπων τους, καθώς τα προϊόντα τους γνωρίζουν την ανταπόκριση των καταναλωτών.

Η γεωργία ελεγχόμενου περιβάλλοντος αποτελεί και το αντικείμενο μεταπτυχιακού, το οποίο γνωρίζει σημαντική ανταπόκριση σε πτυχιούχος που αναζητούν διεξόδους στην οικονομία του αύριο.

Σημαντικός παράγοντας για την συνέχιση της επιτυχίας, η αποφασιστικότητα του ΤΕΙ Πελοποννήσου και του εργαστηρίου Λαχανοκομίας να αναβιώσει πλήθος παραδοσιακών ποικιλιών, μέσα από την σποροπαραγωγή. Ηδη  ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την δημιουργία ενός πιστοποιημένου κέντρου, με την προοπτική δημιουργίας πολλαπλασιαστικού υλικού, το οποίο θα μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθεί για να γίνει αυτός ο τόπος κέντρο παραγωγής παραδοσιακών ποικιλιών. Ρόλο σε όλο αυτή την προσπάθεια καλούνται φυσικά να έχουν και όσοι παραγωγοί διατηρούν σπόρους ποικιλιών από παραδοσιακές ποικιλίες.

Και όλο αυτό, έρχεται να συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού, σε μια εποχή που οι επισκέπτες του τόπου μας αναζητούν την παράδοση ακόμα και στη γεύση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απόψεις που καταθέτουν ο αναπληρωτής καθηγητής Λαχανοκομίας Τάσος Κότσιρας, ο φοιτητής Κωνσταντινος Παύλου και ο παραγωγός Νικόλαος Καστόρας, ο οποίος καλλιεργεί ποικιλίες τομάτας και φυλλώδη λαχανικά στις εγκαταστάσεις του τμήματος Ελαίας κι Οπωροκηπευτικών (πρωην ΕΘΙΑΓΕ) στην Καλαμάτα.

Η «Εύφορη Γη» προβάλλεται στην τηλεόραση Μεσόγειος κάθε Τρίτη στις 9.50 το βράδυ και σε επανάληψη κάθε Σάββατο, στη 1 μεσημέρι.

 


NEWSLETTER