Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2016 08:53

Πήραν πίσω την απόφαση για τις ελιές ΠΟΠ Καλαμών 

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Πήραν πίσω την απόφαση για τις ελιές ΠΟΠ Καλαμών 

 

Μετά τις αντιδράσεις στη Μεσσηνία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου πήρε πίσω την απόφαση του γ.γ. του υπουργείου και ακυρώνει το συνώνυμο "Καλαμάτα" από την ονομασία της ποικιλίας ελιάς Καλαμών.

Το υπουργείο με ανακοίνωσή του ξεκαθαρίζει ότι για την ποικιλία ελιάς Καλαμών επανέρχεται το καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο γ.γ. του υπουργείου Νίκος Αντώνογλου, τηρώντας τη δέσμευση που είχε αναλάβει στο Αγρίνιο, κατά τη σύσκεψη φορέων στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Ελαία", ενέταξε την ποικιλία ελιά Καλαμών στον Εθνικό Κατάλογο.

Με την ανακλητική απόφαση του υπουργού ακυρώνεται, για την ώρα, η προσπάθεια επέκτασης του ονόματος "Καλαμάτα" σε όλη την Ελλάδα, που έθετε σε κίνδυνο το ΠΟΠ "Καλαμάτα" της ποικιλίας ελιάς Καλαμών, το οποίο είναι κατοχυρωμένο μόνο για τις ελιές που παράγονται στη Μεσσηνία.

Παράγοντες που γνωρίζουν καλά τα αγροτικά ζητήματα και ιδιαίτερα το θέμα της ελιάς Καλαμών στο νομό και σε όλη την Ελλάδα, επισημαίνουν ότι πρόκειται για δύσκολο και πολυσύνθετο θέμα, για το οποίο επιβάλλεται προσπάθεια διαλόγου και συνεννόησης. Εκτιμάται πως σε πρώτη φάση πρέπει να προχωρήσει η επέκταση του ΠΟΠ "Καλαμάτα" ελιάς Καλαμών στην Πελοπόννησο, σε Λακωνία, νότια Ηλεία και νότια Αρκαδία, ώστε να υπάρχει ικανή ποσότητα ΠΟΠ για εμπορία κι εξαγωγή.

Γ.Σ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER