Παρασκευή, 06 Ιανουαρίου 2017 10:18

Από 3,50 έως 3,60 ευρώ το κιλό το ελαιόλαδο στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από τον

Στα 3,50 με 3,60 ευρώ κυμαίνεται η τιμή του καλού ελαιολάδου αυτή την περίοδο στη Μεσσηνία, αν και υπάρχει στασιμότητα στην αγορά που σχετίζεται με τις γιορτές και την αρχή του νέου χρόνου.

Στελέχη των συνεταιρισμών εκτιμούν ότι οι Ιταλοί αγοράζουν αυτή την περίοδο από την Ισπανία και θα επανέλθουν αργότερα στη χώρα μας. Εκτιμούν πως η τιμή πιθανότατα θα ανέβει, καθώς τα ποιοτικά λάδια είναι λίγα φέτος και στο νομό μας, λόγω του δάκου και των άλλων μυκητολογικών ασθενειών.

Για την κατάσταση που καταγράφεται αυτή την περίοδο:

Από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γαργαλιάνων, ο πρόεδρος Αναστάσιος Προσηλιακός μας είπε ότι ο συνεταιρισμός αγοράζει 3,50 ευρώ μέχρι 5 δέκατα και κάθε γραμμή κάτω η τιμή μειώνεται κατά 5 λεπτά, ενώ το ΠΟΠ πουλήθηκε 3,80 ευρώ.

«Τα καλά λάδια είναι λίγα. Οι έμποροι περιμένουν την παραγωγή της Ισπανίας», παρατήρησε ο κ. Προσηλιακός.

Από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μικρής Μαντίνειας - Αβίας, ο πρόεδρος Βασίλης Κοζομπόλης μας ενημέρωσε ότι «δεν έχουμε πουλήσει μέχρι τώρα. Εχουμε στείλει δείγματα σε ενδιαφερόμενους αγοραστές και περιμένουμε να μας δώσουν τιμές». Επεσήμανε πως «έχουμε και έξτρα παρθένο και ΠΟΠ, αλλά και βιομηχανικό, λόγω του γλοιοσπόριου» κι επιβεβαίωσε ότι «τα καλά λάδια είναι πολύ λιγότερα από άλλες χρονιές».

Από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Στέρνας, ο πρόεδρος

Σταύρος Αδαμόπουλος μας είπε ότι «δεν έχουμε πουλήσει κιλό. Εμείς ως περιοχή το 50% της παραγωγής το πουλάμε από Αύγουστο έως Οκτώβριο». Εξέφρασε την αισιοδοξία του για την τιμή και συμφώνησε πως «είναι λίγα τα καλά λάδια και δεν είναι μόνο θέμα οξύτητας».

Ο πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Γιάννης Ηλιάδης μας είπε ότι η τιμή είναι «από 3,50 μέχρι 3,60 από 5 δέκατα και κάτω. Και όσο ανεβαίνει η οξύτητα, μειώνεται η τιμή και φθάνει στα 8 δέκατα 3,20 με 3,30 ευρώ». Επιβεβαίωσε πως «είναι λίγο φέτος το ποιοτικά καλό λάδι, τα περισσότερα είναι μέτρια» και παρατήρησε: «Είναι και λάδια παρθένα και κάποια που φθάνουν τους 2 βαθμούς. Υπάρχει ένα κράτημα στο ενδιαφέρον και τις πωλήσεις. Οι παραγωγοί περιμένουν κάτι καλύτερο».

Γ.Σ.