Σάββατο, 01 Οκτωβρίου 2011 23:29

Eνημερωτικές συσκέψεις σε Γαργαλιάνους και Φιλιατρά: Εισπρακτικό μέτρο η υπουργική απόφαση για διαχείριση υδάτων

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Eνημερωτικές συσκέψεις σε Γαργαλιάνους και Φιλιατρά: Εισπρακτικό μέτρο η υπουργική απόφαση για διαχείριση υδάτων

Ως ένα ακόμη εισπρακτικό μέτρο που σκοπό έχει να βάλουν οι αγρότες και πάλι το χέρι στην τσέπη, αντιμετώπισε ο αγροτικός κόσμος της Τριφυλίας την κοινή υπουργική απόφαση για την διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τις ενημερωτικές συναντήσεις που διοργανώθηκαν από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας -σε συνεργασία με τους Αγροτικούς Συλλόγους Φιλιατρών και Γαργαλιάνων- στις δύο πόλεις το βράδυ της Πέμπτης. Ο αγροτικός κόσμος εμφανίστηκε επιφυλακτικός στην ουσία αυτού του μέτρου καθώς όπως υποστήριξαν, για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία πρέπει να καταβάλουν ένα ακόμη κόστος, ενώ προβληματισμό διατύπωσαν και σε ό,τι αφορά τα στενά χρονικά περιθώρια που υπάρχουν για να υλοποιηθεί, καθώς μετά ακολουθούν πρόστιμα. Πάντως από τους ομιλητές επισημάνθηκε ότι η διαδικασία είναι απλή για τις γεωτρήσεις με κατανάλωση κάτω από 100.000 κυβικά αφού δεν απαιτείται μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς κάλεσε τους αγρότες να μην παρασύρονται από τις ιδιωτικές εταιρείες, ενώ σημείωσε ότι ως Περιφέρεια θα ζητήσουν τόσο την απλούστευση των διαδικασιών όσο και την παράταση για την εφαρμογή του μέτρου. Κάλεσε παράλληλα τους αγρότες να καταθέσουν τις προτάσεις τους ώστε να τις ενσωματώσουν, στο μέτρο του δυνατού, στις προτάσεις της Περιφέρειας.
Η εκδήλωση στα Φιλιατρά ξεκίνησε με το καλωσόρισμα από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Γιώργο Αλεξανδρόπουλο και στη συνέχεια ο Π. Αλευράς -αφού επισήμανε ότι η περιοχή της Τριφυλίας είναι μια περιοχή που οι αγρότες έχουν καταφέρει πολλά με απούσα την Πολιτεία- τόνισε ότι είναι χρέος της να τους βοηθήσει για να πάνε ακόμη πιο ψηλά. Αναφέρθηκε στον έντονο ανταγωνισμό που υπάρχει πλέον στην αγορά και αυτό που χρειάζεται όπως είπε, για να είναι ανταγωνιστικοί, είναι χρηματοδοτούμενα εργαλεία, γεωτεχνική ενημέρωση και σωστή αξιοποίηση των φυσικών πόρων. "Σαν Περιφέρεια ζητάμε την παράταση για ένα χρόνο, απλούστευση των διαδικασιών αλλά και ενσωμάτωση όποιων παρατηρήσεων υπάρχουν από τους αγρότες" τόνισε χαρακτηριστικά. Σημείωσε επίσης ότι μέχρι 100.000 κυβικά μέτρα νερού, οι διαδικασίες είναι απλές και δεν θα πρέπει οι αγρότες να μπλέκουν με ιδιωτικές εταιρείες.
Στην συνέχεια ο διευθυντής Υδάτων Δυτικής Ελλάδας Λεονάρδος Τηνιακός, δρ. γεωλόγος υδρογεωλόγος, αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης των φυσικών πόρων με ορθολογικό τρόπο, ενώ επισήμανε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα επιφανειακά νερά και να δοθεί έμφαση στα έργα επιφανειακής σύλληψης των νερών. Τόνισε ότι με το ίδιο νερό που χρησιμοποιείται σήμερα μπορεί να γίνει μεγαλύτερη άρδευση αν υπάρξουν τα κατάλληλα μέτρα, ενώ η νέα απόφαση προσπαθεί να βάλει μια σειρά και να βγουν τα υδάτινα ισοζύγια.
Από την πλευρά του ο Γεώργιος Μουτάφης, διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή της Κορινθίας από την αλόγιστη χρήση νερού, που οδήγησε στην υφαλμύρωση. Αναφέρθηκε επίσης στις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν στην έκδοση αδειών χρήσης νερού με βάση τη νέα ΚΥΑ.
Σε σύντομη τοποθέτησή του εκ μέρους του ΓΕΩΤΕΕ, ο Μιχάλης  Αντωνόπουλος τόνισε ότι η διαδικασία πρέπει να είναι πιο απλουστευμένη και να υπάρχει διαχωρισμός τριών κατηγοριών γεωτρήσεων: αυτές που έχουν άδεια, αυτές με ρεύμα και αυτές που δεν έχουν τίποτα.
Στη συνέχεια πήραν τον λόγο αγρότες της περιοχής, και μεταξύ αυτών ο Βασίλης Σπυρόπουλος τόνισε ότι γεωτρήσεις που έχουν ρεύμα και άδεια πρέπει να εξαιρεθούν. Χαρακτήρισε το μέτρο ως ληστρικό από την Ευρωπαϊκή Ενωση και κάλεσε την Περιφέρεια να παρέμβει «για να σταματήσει η τρομοκρατία από τις ιδιωτικές εταιρείες».
«Πώς μπορούν να νομιμοποιηθούν γεωτρήσεις παράνομες πριν το 2005 που δεν έχουν ρεύμα;» ρώτησε ο Αργύρης Δαλιαφούκης, με τους εισηγητές να παρατηρούν ότι εδώ υπάρχει μεγάλο ζήτημα αφού δεν υπάρχει σαφής αναφορά στην ΚΥΑ.
Πρωτεύον είναι το ζήτημα δημιουργίας μητρώου αγροτών επισήμανε ο Δημήτρης Τσίγγανος. Επίσης παραγωγοί ρώτησαν γιατί γεωτρήσεις που είναι καθόλα νόμιμες πρέπει να μπουν σε αυτή τη διαδικασία, όπως και τι είδους τοπογραφικά απαιτούνται.
Ο Αντώνης Γεωργουλής σημείωσε πως το νερό είναι παραγωγή και πρέπει να μείνει ελεύθερο. «Είκοσι άνθρωποι έχουν μείνει στην περιοχή, δεν θα πρέπει να τους κόβουμε τα φτερά» τόνισε.
Ο Δημήτρης Τάμπασης επισήμανε ότι μέσα από τη ΔΕΗ μπορούν να βρουν όλα τα στοιχεία που τους ζητούν αφού υπήρχαν εκεί όταν υπέβαλαν τα χαρτιά τους για να πάρουν αγροτικό ρεύμα -«γιατί δεν τα παίρνουν από εκεί και πρέπει να μπουν οι αγρότες σε όλη αυτή την διαδικασία;» αναρωτήθηκε.
Να σημειώσουμε ότι ανάλογη ενημέρωση έγινε στην συνέχεια στους Γαργαλιάνους, ενώ σε σύσκεψη που είχαν οι αγρότες στα Φιλιατρά, οι παρατηρήσεις στις οποίες κατέληξαν είναι ότι η όλη διαδικασία θα πρέπει να απλουστευθεί, να υπάρχει παράταση του καταληκτικού χρόνου υποβολής των φακέλων για αδειοδότηση αλλά και να επεκταθεί το όριο μεταφοράς του νερού και πέρα από τα 1.500 μέτρα.

Σχόλια  

0 # σοφια ιγ. 02-10-2011 18:11
Ωραίο το γλυψιμο προς τους αγροτες. "Φτιαχτε τα μονοι σας, μπορειτε" λεει. ΟΚ, για να δουμε...
Σε επόμενη συναντηση, οι ιδιοι πολιτικοι θα λενε στους μελετητες "σας στηριζουμε".
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER