Σάββατο, 01 Οκτωβρίου 2011 23:31

Μικρότερες ποσότητες σταφίδας στην ΕΑΣ

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
 Μικρότερες ποσότητες σταφίδας στην ΕΑΣ

Η μειωμένη ποσότητα της σταφίδας που παραλαμβάνει φέτος η ΕΑΣ Μεσσηνίας μπορεί να μην οφείλεται μόνο στη μείωση της παραγωγής από τη ζημιά του περονόσπορου, αλλά ίσως να συνδέεται και με τη χρηματοδότηση: απ' τη μια πλευρά με την καταβολή των χρημάτων από τη ΣΚΟΣ, η οποία δίνει τα μισά χρήματα μετά από 15 και 20 ημέρες, κι από την άλλη με τις διευκολύνσεις που κάνουν οι έμποροι, τα χρήματα που καταβάλλουν αμέσως στους παραγωγούς οι οποίοι έχουν μεγάλες ανάγκες.
Να σημειωθεί ότι η τιμή που δίνουν ΕΑΣ και έμποροι είναι ίδια, 1,25 ευρώ η μακιναρισμένη και 1,21 η αμακινάριστη. Και οι περισσότερες ποσότητες που παραδίδονται είναι αμακινάριστη σταφίδα.
Οπως μας ενημέρωσε ο Ηλίας Μπελεχρής, αρμόδιος υπάλληλος της ΕΑΣ, μέχρι τώρα η Ενωση έχει παραλάβει γύρω στους 1.400 τόνους, ποσότητα μειωμένη σε σχέση με πέρσι. Στάθηκε μάλιστα κυρίως στις ζημιές της σταφίδας στις περιοχές των Γαργαλιάνων και της Πυλίας από τον περονόσπορο. Υπενθύμισε ότι όσοι παραδώσουν το προϊόν τους στην Ενωση μέχρι και σήμερα 30 Σεπτεμβρίου, θα πάρουν το 50% των χρημάτων τους μέσα στον Οκτώβριο, το πιθανότερο έως τις 15-20 του μήνα. Για τις ποσότητες που παίρνουν οι έμποροι, ανέφερε ότι στην ΕΑΣ δεν έχουν εικόνα.
Στην Ομάδα Παραγωγών "Αγροτική Πρόοδος Θουρίας" του τυποποιητή - εξαγωγέα Κώστα Παπαδημητρίου, ο διευθυντής της Ακης Δάλλας εκτίμησε ότι η κίνηση αναμένεται στα περσινά επίπεδα με μια ελαφρά μείωση λόγω του περονόσπορου. Παρατήρησε ότι «είναι πολύ καλή η ποιότητα της φετινής σταφίδας». Επεσήμανε πως «οι έμποροι έχουν μια ευελιξία στη χρηματοδότηση, μπορεί να δώσουν προκαταβολή 70%-80% ή και να έδωσαν χρήματα στους παραγωγούς νωρίτερα, όταν κάποιοι είχαν ανάγκη». Ανέφερε ακόμη ότι οι ίδιοι δουλεύουν κυρίως μέσω μεσιτών.
Για την περίπτωση η ευελιξία των εμπόρων να έπαιξε ρόλο στις προτιμήσεις των παραγωγών, σημείωσε ότι αυτό θα φανεί με την ολοκλήρωση της παραλαβής της φετινής παραγωγής. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιοι παραγωγοί να κρατάνε τη σταφίδα, περιμένοντας να ανέβει η τιμή.
Ο κ. Δάλλας ενημέρωσε ότι η ομάδα τους έχει και μέλη από τη Ζάκυνθο απ' τα οποία παίρνει σταφίδα, ενώ το εργοστάσιο αγοράζει κι από άλλους εμπόρους καθώς και από την Ενωση αν χρειαστεί.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER