Σάββατο, 01 Οκτωβρίου 2011 23:37

Στον αέρα οι αγρότες με τα φωτοβολταϊκά επειδή το δίκτυο της ΔΕΗ είναι κορεσμένο

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Στον αέρα οι αγρότες  με τα φωτοβολταϊκά επειδή το δίκτυο της ΔΕΗ είναι κορεσμένο

Στον αέρα βρίσκονται αρκετοί αγρότες στην Μεσσηνία που είχαν ξεκινήσει όλες τις διαδικασίες για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών και πλέον στο παρά πέντε πριν υπογράψουν τα συμβόλαια με την ΔΕΗ διαπιστώνουν ότι το δίκτυο είναι κορεσμένο, αφού έγινε νέος υπολογισμός για τις αντοχές του και έδειξε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε όλες τις αιτήσεις.

Οπως σημειώνουν από τον Αγροτικό Σύλλογο Γαργαλιάνων 20-25 αγρότες σε όλη την Μεσσηνία έχουν μείνει εκτός αυτής της διαδικασίας την στιγμή που είχαν πάρει τους όρους σύνδεσης από την ΔΕΗ και προχώρησαν σε μια σειρά από ενέργειες ώστε έγκαιρα να είναι έτοιμοι, έχοντας από την άλλα και ένα σημαντικό κόστος.

Για το πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση μας μίλησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Λεωνίδας Παπαχριστοφίλου σημειώνοντας: «Περίπου 20-25 αγρότες σε όλη την Μεσσηνία λόγω του κορεσμού του δικτύου της ΔΕΗ με βάση τη νέα μελέτη που έγινε από την ΔΕΗ Πάτρας, δεν μπορούν να συνεχίσουν σε συμβάσεις σύνδεσης. Ολη αυτή η διαδικασία ξεκίνησε με το να κάνουμε αιτήσεις για να δούμε αν θα πάρουμε όρους σύνδεσης από την ΔΕΗ. Οι όροι σύνδεσης μας ήρθαν αλλά 10 μέρες προτού λήξει η εξάμηνη περίοδος που είχαμε για να καταθέσουμε τα χαρτιά μας, πηγαίνοντας στην ΔΕΗ με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και το απαραίτητο χρηματικό ποσό, μας είπαν ότι δεν μπορεί να υπογραφεί το συμβόλαιο με την ΔΕΗ. Αυτό δεν ήταν με δική μας υπαιτιότητα καθώς είχαμε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και το χρηματικό ποσό που χρειαζόταν, αλλά έγινε μετά από παρέμβαση της ΔΕΗ Πάτρας που είναι προϊσταμένη ΔΕΗ της Πελοποννήσου η οποία υπολόγισε το δίκτυο με διαφορετικό συντελεστή από ό,τι η ΔΕΗ στην Καλαμάτα.

Εν τω μεταξύ οι αγρότες έχουν προβεί σε κάποια έξοδα, αφού ο φάκελος με τα απαραίτητα δικαιολογητικά έχει στοιχίσει περίπου 5.000 ευρώ, είναι 15.000 ευρώ η εγγυητική επιστολή που πρέπει να έχουμε και επίσης γύρω στα 15.000 το κόστος έργου σύνδεσης. Πολλοί αγρότες για να μπορέσουν να προχωρήσουν διαμόρφωσαν έτσι την οικονομική τους κατάσταση για να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, είχαμε αγοραπωλησίες κτημάτων είτε για να συμπληρώσει κάποιος τον απαραίτητο χώρο που χρειάζεται είτε για να βρει τα χρήματα. Μπήκαμε σε μια μεγάλη διαδικασία με πολύ μεγάλη γραφειοκρατία εξασφαλίζοντας αδειοδοτήσεις από πολλές υπηρεσίες. Κουραστήκαμε αυτό το εξάμηνο να μαζέψουμε τα δικαιολογητικά μας και ήμασταν σίγουροι ότι θα πάμε και θα κάνουμε την δουλειά μας, αυτό δηλαδή που μας είχε υποσχεθεί η ΔΕΗ και όμως δεν μπορέσαμε να την κάνουμε. Εχουμε φτάσει τώρα στο σημείο από τους 80 παραγωγούς στη Μεσσηνία που ξεκινήσαμε αυτή τη δουλειά οι 20-25 να είναι εκτός και οι υπόλοιποι να ντρεπόμαστε που προχωράμε και που οι άλλοι μένουν απέξω.

Εμείς σαν σύλλογος κάνουμε όποια προσπάθεια μπορούμε σε πολιτικό επίπεδο, παρεμβαίνοντας σε βουλευτές, στην Περιφέρεια, στο υπουργείο, για να ξεκαθαρίσει αυτή η κατάσταση, καθώς από την ΔΕΗ ξεκινά το πρόβλημα. Από εκεί και πέρα ο κάθε παραγωγός αν νομίζει ότι έχει θιχτεί μπορεί να προχωρήσει και σε αγωγές, εμείς σαν σύλλογος θα τους βοηθήσουμε όσο μπορούμε».

Οσον αφορά την ενασχόληση των αγροτών με τα φωτοβολταϊκά ο κ. Παπαχριστοφίλου επισήμανε: «Εχουμε καταλάβει ότι οι παραγωγοί στην Ελλάδα με 30 στρέμματα που έχουμε κατά μέσο δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε μεγάλες εκτάσεις που έχουν οι αγρότες στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και παγκόσμια, άρα αυτό που μας μένει είναι αυτό που λέμε πολυαπασχόληση. Αυτό σημαίνει ότι ο παραγωγός πρέπει να ασχοληθεί και με τον αγροτουρισμό και με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, να κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει ένα εισόδημα που θα τον κάνει βιώσιμο. Με αυτή τη λογική και επειδή παρουσιάστηκαν τα φωτοβολταϊκά ως μια ενασχόληση να μας αναπληρώσει χαμένα εισοδήματα που έχουμε χρόνια τώρα από τα αγροτικά μας προϊόντα, κάποιοι πιστέψαμε σε αυτό».

Σχόλια  

0 # ΑιστεροΡευμα 02-10-2011 13:38
Ποσα ΜW, εχουν δωσει στο φωτοβαλταικο στου Κηνυγου Πυλου, μια "επενδυση" απο μεγαλοκαρχαριες της περιοχης του Δημου Πυλου? Ρωρηστε στον Δημαρχο εκει της Πυλου, που εχει και θεση στην ΔΕΗ? Να κοιταξουμε πως δοθηκε η αδεια για τοσα ΜW, στου Κηνυγου Πυλου, και να δοθει αμεσως συμβολαιο στους αγροτες, που εχουν αναγκη να ζησουν οχι να μεγαλωσουν τα κερδη τους. Πως χρηματοδοτειται το φωτοβολταικο στο Κυνηγου?

Αγροτες, ψαξτε το, γιατι θεωρειται κορεσμενο το δυκτιο? Ποιον δουλευουν?
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
0 # spyro 02-10-2011 20:38
Αυτό το ζήτημα με τα φωτοβολταϊκά και την ΔΕΗ,ήταν γνωστό πολύ καιρό ήδη,πολύ πριν κλείσει η προθεσμία της υποβολής των σχετικών αιτήσεων.

Δεν συνιστά είδηση,σήμερα.

Μάλιστα δε,η ίδια η ΔΕΗ είχε ενημερώσει κάποια στιγμή το ενδιαφερόμενο επενδυτικό κοινό,ότι πιθανόν δεν θα μπορέσει να απορροφήσει ολόκληρη την παραγωγή,αλλά οι υποψήφιοι επενδυτές,παρέβ λεψαν αυτό το ενδεχόμενο και προτίμησαν για μία ακόμη φορά να πιστέψουν τις αντίθετες θέσεις και διαβεβαιώσεις,ε κφερόμενες παρά πολιτικών προσώπων,που είχαν όφελος από αυτές,το όφελος της δικής τους επιβίωσης.

Το ζήτημα είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν μάθει να ακούουν,να αναλύουν και να ταξινομούν ορθώς αυτά που ακούουν,αφήνοντ ας να τους παρασύρει η ελπίδα της αποκόμισης κέρδους,εκ της όποιας επενδύσεως και οι (υπερβολικά,ώστ ε και ύποπτες) χαρμόσυνες ειδήσεις.

Έτσι εμπλέκονται σε δυσάρεστες καταστάσεις τις οποίες θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER