Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017 09:17

Νέο χαράτσι για τα δασικά με μορφή αποχαρακτηρισμού και νομιμοποίησης και στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την
Νέο χαράτσι για τα δασικά με μορφή αποχαρακτηρισμού και νομιμοποίησης και στη Μεσσηνία

 

Για χαράτσι άνευ προηγουμένου μιλούν αγρότες - εκπρόσωποι αγροτικών φορέων και συλλόγων για τους δασικούς χάρτες, η ανάρτηση των οποίων την περασμένη Παρασκευή έφερε πλήθος ιδιοκτητών απέναντι στο ενδεχόμενο να μην τους ανήκει η γη που καλλιεργούν εδώ και δεκαετίες.

Και βέβαια μιλούν για ένα ακόμα εισπρακτικό μέτρο, με στόχο να γεμίσουν χρήματα τα ταμεία του κράτους και ιδιωτών, μέσα από τη διαδικασία αντιρρήσεων και νομιμοποιήσεων. Δεν αποκλείεται μάλιστα να κληθούν να πληρώσουν ακόμα και 700 ευρώ το στρέμμα για τη νομιμοποίηση της γης που καλλιεργούν εδώ και 10ετίες, όπως πιθανολογεί ο διευθυντής Δασών Μεσσηνίας Γιώργος Σωτηρόπουλος.

Κι ενώ στο μεγαλύτερό της ποσοστό η Μεσσηνία έχει σημανθεί ως δασική, με τον χάρτη να είναι καταπράσινος σύμφωνα με τις αεροφωτογραφίες του 1945 -οπότε είχαν εγκαταλειφθεί πολλά χωράφια λόγω της ασταθούς κατάστασης που επικρατούσε εξαιτίας της Κατοχής και του Εμφυλίου-, ο διευθυντής Δασών Μεσσηνίας Γιώργος Σωτηρόπουλος εκτιμά πως μόνο ένα 10% ίσως να έχει λόγο να υποβάλει αντίρρηση και φυσικά να καταβάλει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό που αντιστοιχεί στο τέλος (μέχρι 1 στρέμμα 45 ευρώ, μέχρι 5 στρέμματα 135 ευρώ, μέχρι 20 στρέμματα 450 ευρώ, μέχρι 100 στρέμματα 900 ευρώ, μέχρι 300 στρέμματα 1.800 ευρώ και από 301 στρέμματα και πάνω 3.600 ευρώ). Οπως εκτιμά, με την ολοκλήρωση των αντιρρήσεων ο χάρτης θα παραμείνει ως έχει σε ποσοστό τουλάχιστον 90%, αφού πιστεύει πως οι πολίτες που θα δικαιωθούν από το σύνολο δεν ξεπερνούν το 10%. 

Οσο για εκείνους που θα θελήσουν να νομιμοποιήσουν τη γη που καλλιεργούν, εκτιμά πως μπορεί να υπάρξει μια διαδικασία εξαγοράς με αντίτιμο, κατά πάσα πιθανότητα με το αντάλλαγμα χρήσης, που ανέρχεται σε 700 ευρώ το στρέμμα, εφάπαξ. Αυτό ίσως να μπορεί να γίνει για περιπτώσεις γης που φαίνονται δασωμένες στους χάρτες του 1945 κι εκχερσώθηκαν αργότερα "όταν δεν υπήρχαν υπηρεσίες" όπως λέει, και σήμερα μπορεί να έχουν (για παράδειγμα) ελιές 60 και 65 ετών. Οπως υπογραμμίζει δε, μια τέτοια έκταση δεν παύει να εκχερσώθηκε παράνομα και να είναι στην πραγματικότητα μια δασική έκταση.

Επιμένει λοιπόν πως λόγο αντίρρησης έχουν εκείνοι που σχετίζονται με οριακές περιπτώσεις, αφού "καμιά επιτροπή δεν θα δικαιώσει κάποιον που ισχυρίζεται ότι μια πλαγιά με πουρνάρια δεν είναι δασική".

Πρέπει να σημειωθεί πως οι αντιρρήσεις μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά (https://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/Entrance_Page.aspx) μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου για όσους κατοικούν στην Ελλάδα και μέχρι τις 13 Απριλίου για τους διαμένοντες στο εξωτερικό, με τους εκπροσώπους αγροτικών φορέων να συζητούν την ανάγκη συλλογικών δράσεων, ίσως μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, για την ενημέρωση των πολιτών και την υποβολή αντιρρήσεων, θέτοντας και το ενδεχόμενο παράτασης. Πάντως, ασχολίαστο δεν μένει ούτε το υψηλό κόστος των τελών όσο και οι ασάφειες που υπάρχουν για το τι μέλλει γενέσθαι.

ΑΝΑΓΚΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Μεσσηνίας Κώστα Κατσούλη, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα. "Δεν είναι και τόσο απλό" σχολιάζει και αναρωτιέται πώς θα μπορέσει να κάνει όλη τη διαδικασία των αντιρρήσεων ηλεκτρονικά ένας παραγωγός μόνος του. Γι' αυτό πιστεύει πως θα πρέπει να αναλάβει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, να έρθει σε συνεννόηση με το Κτηματολόγιο και τη Δασική Υπηρεσία, να εντοπιστούν τα επίμαχα κομμάτια "για τα οποία τόσα χρόνια πλήρωναν οι άνθρωποι και τώρα λένε πως είναι μη επιλέξιμα", να ειδοποιηθούν οι παραγωγοί και να γίνουν οι ενστάσεις. Μάλιστα πιστεύει πως θα χρειαστεί οπωσδήποτε να δοθεί παράταση ενώ θέτει και το ζήτημα του κόστους. Κρούει δε τον κώδωνα του κινδύνου αν δεν γίνουν έγκαιρα οι διαδικασίες συλλογικά, να φτάσει η εποχή των ενεργοποιήσεων και να μαθαίνουν τότε οι παραγωγοί πως δεν είναι επιλέξιμη η γη τους, ενώ τόσα χρόνια από αυτή τη γη έπαιρναν επιδότηση. 

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιλιατρών "Η Τριφυλία" Γιώργος Αλεξανδρόπουλος διαπιστώνει πως μεγάλα προβλήματα παρατηρούνται σε ορεινές και ημιορεινές κυρίως περιοχές με ελιές που καλλιεργούνται πάνω από 30 χρόνια. Ο ίδιος κάνει λόγο για ένα ακόμα εισπρακτικό μέτρο και θέτει ερωτηματικά για τους λόγους που χρησιμοποιήθηκαν αεροφωτογραφίες του 1945, μεταπολεμικά, όταν είχε εγκαταλειφθεί πλήθος καλλιεργούμενων εκτάσεων. Από τη μεριά του εξηγεί πως η γη αυτή καλλιεργήθηκε και αποδίδει ΦΠΑ στο κράτος, εισόδημα στους παραγωγούς, εισαγωγή χρημάτων λόγω εξαγωγής προϊόντων, αφού δεν φτιάχτηκαν βίλες και δεν ξηλώθηκαν δάση. 

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βάλτας Δημήτρης Αντωνόπουλος διαπιστώνει πως στην περιοχή του καταγράφονται πολλά χωράφια ως δασικά και αναρωτιέται: "Θέλουν να βάλουν τον κόσμο σε μια διαδικασία να πληρώνει;", ενώ θέτει και το ζήτημα του περιορισμένου χρόνου για τις ενστάσεις. Εκτιμά ακόμα πως "ο κόσμος θα φορτωθεί με ένα νέο χαράτσι, θα μπει σε ένα αλισβερίσι με μηχανικούς κ.λπ. όπως έγινε με τις γεωτρήσεις και τίποτα δεν λύθηκε. Είναι πολλές οι εκτάσεις και πολλά τα χρήματα που ζητάνε. Θα ξεφυτρώσουν πάλι τα γραφεία το ένα μετά το άλλο, γι' αυτό πρέπει να αναλάβουν οι φορείς". Οπως λέει "κανένας δεν θέλει να πάρει δασικές εκτάσεις, να λυθεί το θέμα, αλλά να μην πάρουν και τις περιουσίες του κόσμου. Η Πολιτεία να βρει μια λύση χωρίς να μπει ο κόσμος σε περιπέτειες. Θα δούμε και σαν συνεταιρισμός, θα ενημερώσουμε και θα δούμε πώς μπορεί να αναλάβει ένας φορέας την όλη διαδικασία. Αυτό θα είναι πολύ κοστοβόρο δυστυχώς, δεν θα είναι μόνο η ένσταση… Εχουμε χορτάσει να πληρώνουμε για γεωτρήσεις, φάρμακα κ.λπ. και τίποτα δεν έχει γίνει".

ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕ 2.000 ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Τα προβλήματα φαίνεται πως δεν αγγίζουν μόνο τους πολίτες που… χάνουν τις εκτάσεις που καλλιεργούν αλλά και τις υπηρεσίες του Δημοσίου, αφού η όλη διαδικασία βάζει σε μια εξαιρετικά μεγάλη περιπέτεια και τη Διεύθυνση Δασών, η οποία δεν έχει αρκετό προσωπικό, ενώ οι υπάλληλοι πρέπει να δίνουν πληροφορίες αλλά και να κλείνουν εκκρεμείς υποθέσεις μέσα σε ασφυκτικά χρονικά όρια.  

Οπως λέει ο κ. Σωτηρόπουλος, υπάρχουν ήδη 2.000 εκκρεμείς υποθέσεις που θα πρέπει να τακτοποιηθούν εντός της προθεσμίας από το προσωπικό, ατελώς, αλλά όσο και αν ήδη ξεκίνησε η ενημέρωση των ενδιαφερόμενων πολιτών, θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα αν όλοι σπεύσουν την τελευταία στιγμή.

Ενα άλλο σοβαρό πρόβλημα το οποίο προφανώς θα απασχολήσει πολύ το επόμενο διάστημα είναι το γεγονός πως επειδή δεν προβλέφθηκε στον χάρτη να γίνει ξεχωριστή σήμανση για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις, θα χρειαστεί πιθανότατα η εμπλοκή της Επιτροπής Δασολογίου σε πολλές περιπτώσεις. 

Ολα αυτά όμως αναμένεται να προκύψουν στη συνέχεια, παράλληλα με πολλά άλλα ζητήματα κατά την εξέλιξη της διαδικασίας.


NEWSLETTER