Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017 16:01

Αποστόλου από Τρίπολη: Σε ανοδική τροχιά εισόδημα και εξαγωγές

Γράφτηκε από την
Αποστόλου από Τρίπολη: Σε ανοδική τροχιά εισόδημα και εξαγωγές

Απάντηση στους αγρότες που ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις επιχείρησε να δώσει από την Τρίπολη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου χθες, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ στην Τρίπολη με θέμα “Ο αγροτικός τομέας πυλώνας για την οικονομική ανάπτυξη».

Οπως είπε: “Και βέβαια έχουν προβλήματα οι Ελληνες αγρότες, όπως έχουν και όλοι οι αγρότες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα στοιχεία της Eurostat τόσο στο εισόδημα όσο και στις εξαγωγές συνεχίζουν την ανοδική τροχιά του 2015, φτάνοντας μάλιστα οι δεύτερες σε ιστορικό ρεκόρ” υπογραμμίζοντας ωστόσο πως “οι αγρότες επιλέγουν οι ίδιοι τη μορφή του αγώνα τους”.

Στην ομιλία του ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε σε φορολογικά και ασφαλιστικά ζητήματα των αγροτών κατά κύριο λόγο. Οπως είπε μεταξύ άλλων: “Υποσχεθήκαμε ελάφρυνση για την πλειοψηφία των αγροτών και το διασφαλίσαμε με την καθιέρωση του ατομικού αφορολόγητου ορίου των 8.630 ευρώ. Το 95% των αγροτών, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015, που δηλώνει εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ, όχι μόνο δεν θα πληρώσει το 2017 ούτε ένα ευρώ, αλλά και θα του επιστραφεί όλη η προκαταβολή φόρου που πλήρωσε το 2016”. Αναφερόμενος σε ασφαλιστικά ζητήματα σημείωσε πως “η μετάβαση του ΟΓΑ στον ενιαίο φορέα ήταν δέσμευση που δεν μπορούσαμε να την αποφύγουμε. Καταφέραμε όμως να γίνει σε βάθος πενταετίας και με αναφορά στο 70% του κατώτερου μισθού. Με τον συνδυασμό δε, με το φορολογικό το 90% των αγροτών θα  πληρώνουν για την ασφάλισή τους λιγότερα από αυτά που κερδίζουν από τη μείωση της φορολογίας τους. Και η σύνταξή τους από 145 ευρώ που είναι σήμερα και το 2027 θα μηδενιζόταν, θα φτάσει στα 384 ευρώ συν την αντίστοιχη ανταποδοτικότητα που θα εξασφαλιστεί, ανάλογα με το χρόνο ασφάλισης, που σε κάθε περίπτωση θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που θα έπαιρνε με τις ισχύουσες διατάξεις του ΟΓΑ”.

Αναφέρθηκε στην εθνική σύνταξη, είπε πως δόθηκαν συνολικά το 2016  στην ελληνική ύπαιθρο 3,7 δισ. ευρώ, "το μεγαλύτερο από καταβολής της ΚΑΠ”, μίλησε για την 13η σύνταξη, είπε πως οι πληρωμές του ΕΛΓΑ ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο και αναρωτήθηκε: "Πότε είχε βιώσει τέτοια ρευστότητα ο αγροτικός χώρος, όπως αυτή του τελευταίου μήνα του 2016;”.

Στη συνέχεια μίλησε για το στρατηγικό σχέδιο που υλοποιείται με στόχο την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας και την αναζωογόνηση της περιφέρειας και της υπαίθρου με: Αύξηση της απασχόλησης και ηλικιακή ανανέωση στο αγροτικό επάγγελμα. Την αναδιάρθρωση της παραγωγής με στήριξη της κτηνοτροφίας και ειδικά της αιγοπροβατοτροφίας. Την αύξηση της προστιθέμενης αξίας που δημιουργείται για τη χώρα από την αγροτική της παραγωγή. Την αύξηση του μεγέθους και της ανταγωνιστικότητας της παραγωγής μέσα από τη συγκρότηση συλλογικών και συνεργατικών σχημάτων. 

Αναφέρθηκε ακόμα στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (2014-2020) ύψους 4,7 δισ. κοινοτικής συμμετοχής, που μαζί με την εθνική και την ιδιωτική συμμετοχή αναμένεται να κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 6 δισ. ευρώ, με το 37% αυτών των πόρων να το διαχειρίζονται οι Περιφέρειες. 

Επίσης έκανε λόγο για μείωση του κόστους παραγωγής με: ρύθμιση των βοσκήσιμων γαιών, θεσμοθέτηση της χρήσης των ΑΠΕ, την κάρτα του αγρότη, το εργόσημο για τους μετανάστες εργάτες γης και την ίδρυση φορέα αξιοποίησης της δημόσιας αγροτικής γης και των ακινήτων, τον ΟΔΙΑΓΕ.  

 

Αναμένονται με νομοθετική ρύθμιση που θα καθιστά υποχρεωτική την αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, νέο θεσμικό πλαίσιο για την εμπορία, διακίνηση και ιχνηλάτηση των αγροτικών προϊόντων και για την τήρηση αυστηρών και έγκαιρων χρονικών ορίων αποπληρωμής των παραγωγών. Λήψη μέτρων για την ορθολογική διαχείριση των αρδευτικών υδάτων. Ιδρυση τράπεζας εγχωρίου γενετικού υλικού. Εκσυγχρονισμός του αλιευτικού κώδικα και ορθολογική διαχείριση των αλιευτικών αποθεμάτων με ένα νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας, ενώ ήδη έχει θεσπιστεί νέο πλαίσιο λειτουργίας των συνεταιρισμών, που "δίνει ιδιαίτερο βάρος στις ομάδες και οργανώσεις παραγωγών και στις διεπαγγελματικές οργανώσεις".


NEWSLETTER