Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017 19:06

“Ενημέρωση για τη δακοκτονία 5 μέρες νωρίτερα” ζητούν στο Δήμο Πύλου - Νέστορος

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
“Ενημέρωση για τη δακοκτονία 5 μέρες νωρίτερα” ζητούν στο Δήμο Πύλου - Νέστορος

Να ενημερώνεται η έδρα του Δήμου Πύλου - Νέστορος  και οι πρόεδροι κι εκπρόσωποι των Κοινοτήτων για την εκτέλεση του προγράμματος των ψεκασμών από τα συνεργεία με σχετική έγγραφη ανακοίνωση 5 ημέρες νωρίτερα, προκειμένου οι ελαιοπαραγωγοί να λαμβάνουν γνώση.

Αυτό αποφάσισε και ζητεί, μεταξύ άλλων, το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου - Νέστορος, για την εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας για το 2017.

Συγκεκριμένα, ενέκρινε την εφαρμογή της δακοκτονίας για τη φετινή χρονιά, στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου:

Δημοτική Ενότητα Πύλου: Πύλου, Μεσοχωρίου, Πηδάσου, Χωματάδας, Ικλαινας, Γλυφάδας, Πύλας, Παπουλίων, Κυνηγού, Αμπελοκήπων, Καλλιθέας.

Δημοτική Ενότητα Νέστορος: Μυρσινοχωρίου.

Δημοτική Ενότητα Κορώνης: Κορώνης, Βασιλιτσίου, Χαρακοπιού, Χρυσοκελλαριάς, Κόμπων, Υάμειας, Ακριτοχωρίου, Βουναρίων, Φαλάνθης.

Δημοτική Ενότητα Μεθώνης: Μεθώνης, Φοινικούντας, Καινούριου Χωριού, Λαχανάδας, Ευαγγελισμού, Φοινίκης.

Δημοτική Ενότητα Παπαφλέσσα: Βλαχόπουλου, Παπαφλέσσα.

Δημοτική Ενότητα Χιλιοχωρίων: Κρεμμυδίων, Σουληναρίου, Μεσοποτάμου, Κουκουνάρας, Χανδρινού.

Το Δ.Σ. Πύλου - Νέστορος δεν ενέκρινε την εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας  στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες:

Δημοτική Ενότητα Νέστορος: Χώρας, Αμπελοφύτου, Κορυφασίου, Ρωμανού, Μεταξάδας, Φλεσσιάδας, Παλαιού Λουτρού.

Δημοτική Ενότητα Κορώνης: Καπλανίου.

Δημοτική Ενότητα Παπαφλέσσα: Μεταμόρφωσης, Μανιακίου, Μαργελίου.

Ακόμα, στην απόφαση του Δ.Σ. Πύλου - Νέστορος επισημαίνεται:

«Το ποσοστό αναμενόμενης καρποφορίας σε σύγκριση με μια χρονιά πλήρους παραγωγής, αναμένεται κατά μέσο όρο περίπου σε ποσοστό 70%. Οι πρόεδροι - εκπρόσωποι των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων ορίζονται υπεύθυνοι και πρέπει να συνεργάζονται με το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και Τριφυλίας, για την εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος. Να μη γίνει ψεκασμός εντός του πολεοδομικού ιστού της πόλης. Να σταλεί έγγραφο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τις προτάσεις που αναφέρονται στην εισήγηση του κ. δημάρχου, για την καλύτερη εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας.

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης, για την καλύτερη εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας κατέθεσε στο υπουργείο τις παρακάτω προτάσεις:

«1) Επαρκής χρηματοδότηση του προγράμματος, έτσι ώστε, αφενός μεν να καλύπτονται λειτουργικές του ανάγκες, αφετέρου δε να υπάρχει δυνατότητα εκτέλεσης των απαραίτητων κάθε φορά ψεκασμών με βάση τα προβλεπόμενα επιστημονικά κριτήρια. Επισημαίνεται ότι η οικονομική ζημιά από αυξημένες

δακοπροσβολές στην περίπτωση μειωμένης αποτελεσματικότητας του προγράμματος λόγω υποχρηματοδότησης, είναι πολλαπλάσια των πιστώσεων που χρειάζονται για την επιστημονικά ορθή εφαρμογή του. 2) Ορθολογική κατανομή των πιστώσεων στις ελαιοκομικές περιοχές της χώρας με κριτήρια: α) τον αριθμό των προστατευόμενων ελαιοδέντρων κάθε περιοχής, β) τις παραγόμενες ποσότητες ελαιοκομικών προϊόντων (ελαιόλαδο, επιτραπέζιες ελιές). 3) Αύξηση του προσλαμβανόμενου εποχικού προσωπικού (τομεάρχες δακοκτονίας), προκειμένου να βελτιωθεί η εποπτεία και ο έλεγχος του προγράμματος απ'ο τις ΔΑΟΚ των Περιφερειακών Ενοτήτων. 4) Διερεύνηση κάθε δυνατότητας για τη μείωση της γραφειοκρατίας που απαιτεί το πλαίσιο των διαγωνιστικών διαδικασιών για ανάδειξη των εργολάβων ψεκασμού και παγιδοθεσίας. Η μείωση της γραφειοκρατίας θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω κατάλληλων νομοθετικών ρυθμίσεων ή τη σύνταξη πρότυπων σχεδίων διαγωνισμών από το ΥΠΑΑΤ με αξιοποίηση της δυνατότητας για "συμφωνία πλαίσιο" ή διαγωνισμών με πολυετή διάρκεια. 5) Εγκαιρη έκδοση όλων των αποφάσεων που σχετίζονται με το πρόγραμμα δακοκτονίας από τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να ολοκληρώνονται οι διαδικασίες ανάδειξης εργολάβων και πρόσληψης προσωπικού προ της έναρξης υλοποίησης του προγράμματος (αρχές Ιουνίου κάθε έτους). 6) Προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για τροποποίηση του ορίου των μετακινήσεων του προσωπικού δακοκτονίας και χορήγηση της εκτός έδρας αποζημίωσης για μετακίνηση πάνω από τα 20 χιλιόμετρα, έτσι ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των ελέγχων με τη συχνή παρουσία του προσωπικού στους ελαιώνες όπου και εφαρμόζεται το πρόγραμμα. 7) Αξιοποίηση όλων των επιστημονικών δεδομένων από σχετικές έρευνες και μελέτες γύρω από τα θέματα επιλογής και διαχείρισης των γεωργικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα δακοκτονίας, καθώς επίσης και των διαθέσιμων μέσων στην εποπτεία και έλεγχο του προγράμματος.

Στο παραπάνω πλαίσιο να συνεχιστούν και εντατικοποιηθούν με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του ΥΠΠΑΤ οι ερευνητικές προσπάθειες των αρμόδιων επιστημονικών φορέων, με στόχο τη βέλτιστη αποτελεσματικότητα του προγράμματος».

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου - Νέστορος παρέστησαν οι διευθυντές Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας Γιάννης Κυριακόπουλος και Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος κι ενημέρωσαν το Συμβούλιο, τους προέδρους κι εκπροσώπους των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων και τους δημότες που παρέστησαν, σχετικά με το πρόγραμμα δακοκτονίας και τα προβλήματα που υπάρχουν κατά την εφαρμογή του και απάντησαν σε σχετικές ερωτήσεις που τους έθεσαν.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER