Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017 08:13

Διαμαρτυρία αγροτών στη Διεύθυνση Δασών Μεσσηνίας (βίντεο)

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Διαμαρτυρία αγροτών στη Διεύθυνση Δασών Μεσσηνίας (βίντεο)

 

 

Με τρακτέρ και άλλα οχήματα στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας και με παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά από τη Διεύθυνση Δασών Μεσσηνίας, αγρότες από την περιοχή της Μεσσήνης εξέφρασαν χθες το μεσημέρι την έντονη αντίδρασή τους για τους δασικούς χάρτες.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης 

Οι αγρότες - μέλη του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης κάλεσαν τους συναδέλφους τους να κατέβουν όλοι στο δρόμο και να μην πληρώσει κανένας για τους δασικούς χάρτες. Ζήτησαν να μην επιβαρυνθούν τα λαϊκά στρώματα και το κράτος με δική του ευθύνη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον διευθυντή Δασών Γιώργο Σωτηρόπουλο και οι επικεφαλής του συλλόγου Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, Σπύρος Νικολόπουλος και Δημήτρης Μπίρης υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, στο διευθυντή πως: «Είναι καθαρά φοροεισπρακτικό το μέτρο, ένα ακόμα χαράτσι στις πλάτες των αγροτών που προβλέπεται από το 3ο μνημόνιο. Το κάνουν για να διώξουν τους αγρότες από τα κτήματά τους. Το κράτος χτυπάει τους μικρούς αγρότες και όχι τους μεγαλοβιομήχανους. Είναι κοινωνικό το πρόβλημα και μας φορτώνουν ένα ακόμα. Υπάρχουν οικογένειες που τους τα βγάζει όλα δασικά και μένουν στο δρόμο. Αμφισβητούμε τους χάρτες που μας δείχνουν. Μας πνίγουν με τις φορολογίες και έρχονται τώρα και με τα δασικά». Η αντιπροσωπεία των αγροτών ζήτησε από το διευθυντή Δασών να πάρει θέση για το «αν πρέπει να πληρώσουν οι αγρότες το χαράτσι» και τον επέκριναν που δεν πήρε θέση.

Ο κ. Σωτηρόπουλος τους εξήγησε ότι «εγώ εφαρμόζω το νόμο. Αν δεν τον εφαρμόσω θα πάω για παράβαση καθήκοντος». Και απάντησε πως το τέλος για τις αντιρρήσεις (ενστάσεις) πρέπει να είναι λογικό, δίκαιο και αποτρεπτικό. Τους ενημέρωσε, δε, ότι «ο Δήμος Μεσσήνης έχει κυρωμένους δασικούς χάρτες και είναι ένα χρήσιμο εργαλείο και για τη διοίκηση και για τον πολίτη».

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης και λίγο πριν αποχωρήσουν οι αγρότες με τα τρακτέρ και τα οχήματά τους από την οδό Υδρας (παρέμεινε κλειστή για 45 περίπου λεπτά), απειλήθηκε επεισόδιο, όταν ο προϊστάμενος του τμήματος χαρτογραφήσεων της Διεύθυνσης Δασών - δασολόγος Παναγιώτης Αγγελόπουλος βγήκε από το γραφείο του και διαμαρτυρήθηκε γιατί κάποιος ή κάποιοι από τους διαμαρτυρόμενους έσκισαν τα ενημερωτικά φυλλάδια της υπηρεσίας για τις διαδικασίες των δασικών χαρτών.

Τα αιτήματα της κινητοποίησης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης, είναι:

«1) Για όλες τις εκτάσεις που ήταν και είναι αγροτικές και δεν αμφισβητείται ο αγροτικός χαρακτήρας, το κράτος με δική του ευθύνη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς καμία επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα.

2) Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα διοικητικά μέτρα από το κράτος, ώστε να μην επιβαρυνθούν τα λαϊκά στρώματα από διαδικασίες που το ίδιο το κράτος τους ανάγκασε να μπουν χωρίς τη δική τους ευθύνη (μηχανικοί - δικηγόροι - συμβολαιογράφοι - τοπογραφικά).

3) Να αντιμετωπιστούν οι καταπατήσεις μεγαλοξενοδόχων, μεγαλοκατασκευαστών και επιχειρηματικών ομίλων. Καμία αναγνώρισή τους (ξενοδοχεία - βίλες - γήπεδα γκολφ).

4) Να μην χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική ως εργαλείο ομηρίας του μικρομεσαίου αγρότη και επιτάχυνσης των κερδοφόρων ομίλων».

Σχόλια  

0 # Γιάννης 31-01-2017 13:48
Καλές οι διαμαρτυρίες, κουβέντα όμως καμία δεν βλέπω για το ότι μετά την ανάρτιση 2ης και 3ης ομάδας δασικών χαρτών δεν εμφανίζεται πλέον στον σχετικό ιστότοπο, τίποτα άλλο παρά το απόλυτο ΓΚΡΙ. Υπάρχει κάποια αιτιολογία ή όλα έγιναν σύνεφο!!!
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
0 # Τακ.Αναγνώστης 31-01-2017 16:25
O συντάκτης του παρόντος άρθρου δεν ήταν ο ίδιος που είχε δημοσιεύσει την πρώτη μέρα των αγροτικών κινητοποιήσεων άρθρο με τίτλο ΤΡΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΥΚΟΣ όπου υπονόμευε τον αγώνα των αγροτών; . Τώρα έψαξα και δεν το βρίσκω, "μάλλον κατάλαβε το λάθος του".
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER