Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017 14:33

Αγροτικός Συνεταιρισμός Μικ. Μαντίνειας Αβίας: "Με στόχο περισσότερες αγορές του εξωτερικού αλλά και την εξαιρετική ποιότητα"

Γράφτηκε από την

 

Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Μικρής Μαντίνειας Αβίας, είναι από τους παλαιότερους στην περιοχή της Μεσσηνίας.

Ιδρύθηκε το 1924 και είναι πιστοποιημένος από τον ΟΠΕΓΕΠ να παράγει το μοναδικό ελαιόλαδο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης «Καλαμάτα». Στόχος του Συνεταιρισμού ήταν και παραμένει να βοηθήσει τους παραγωγούς της περιοχής να αναδείξουν όλα τα χαρακτηριστικά και τις αξίες της ελιάς που καλλιεργείται στην περιοχή χιλιάδες χρόνια. 

Η ΟΕΦ του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Μ. Μαντίνειας - Αβίας δίνοντας πολύ μεγάλη σημασία στην παραγωγή ελιάς ως πρώτη ύλη για την παραγωγή και τυποποίηση εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, εφαρμόζει σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης. Ο Πρόεδρος, κ. Βασίλης Κοζομπόλης επισημαίνει τη σημασία που έχει για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής το Πρόγραμμα ΟΕΦ, στο οποίο έχει ενταχθεί ο Συνεταιρισμός με τη συνεργασία της εταιρείας foodstandard. «Η συμμετοχή μας στο Πρόγραμμα είναι εξαιρετικά σημαντική για μας καθώς μέσα απο αυτήν την διαδικασία παρέχουμε υπηρεσίες κυρίως στους παραγωγούς μας με κυριότερη από αυτές την πιστοποίησή τους. Μέσα στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος πραγματοποιούμε εκπαιδεύσεις από γεωπόνους, υλοποιούμε χημικές αναλύσεις εδάφους, κι έτσι τους βοηθάμε ουσιαστικά», λέει ο ίδιος. Οι παραγωγοί που συμμετέχουν στο σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης εκπαιδεύονται σε όλα τα θέματα σύμφωνα με το πρότυπο AGRO 2.1- 2.2/3. Κατά την κατάρτισή τους δίνεται έμφαση στα οφέλη της συλλογικής διαχείρισης της ελαιοκαλλιέργειας, της συλλογικής συγκομιδής, της αποθήκευσης, της επεξεργασίας και εμπορίας με αποτέλεσμα ένα άριστο ποιοτικά τελικό προϊόν. 

«Έχουμε τη δυνατότητα μέσα απο το Πρόγραμμα να προμηθεύσουμε τους παραγωγούς μας με μηχανήματα που τους βοηθούν στην ελαιοσυγκομιδή καθώς επίσης και τον Συνεταιρισμό με διάφορα μηχανήματα τα οποία χρειάζονται για το ελαιοτριβείο και το τυποποιητήριο» συμπληρώνει ο κ. Κοζομπόλης. Η ΟΕΦ του Συνεταιρισμού αποτελείται απο 130 παραγωγούς. Όλοι οι παραγωγοί έχουν πάρει τουλάχιστον ένα ηλεκτρικό ελαιοραβδιστικό, με τα οποία εξασφαλίζεται η μεγαλύτερη απόδοση του συνεργείου συγκομιδής αλλά και η κατά το δυνατόν μικρότερη φυσιολογική ζημιά στον συγκομιζόμενο καρπό. Επίσης, οι παραγωγοί έχουν προμηθευτεί παλετοκιβώτια, για να αποθηκεύεται και αερίζεται η πρώτη ύλη και έτσι να διατηρείται σε πολύ καλύτερες συνθήκες έως την άλεση. 

Στόχος η σταθερότητα στην ποιοτικότερη παραγωγή 

Το προϊόν που παράγει ο Συνεταιρισμός είναι αποκλειστικά το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης «Καλαμάτα», «Αβία». Παράγεται από την ποικιλία Κορωνέϊκη και χαρακτηρίζεται από το ζωντανό χρώμα, το πλούσιο άρωμα φρεσκάδας, τη λεπτή γεύση και τη χαμηλή οξύτητα. 

Όλα αυτά τα χρόνια ο Συνεταιρισμός βελτιώνει συνεχώς τη θέση του στην αγορά, εκσυγχρονίζει την οργάνωση και τη λειτουργία του, βρίσκεται δίπλα στους παραγωγούς βοηθώντας τους να προστατεύουν την ποιότητα της πρώτης ύλης. Σήμερα θεωρείται από τους πιο σύγχρονους και αποτελεσματικούς Συνεταιρισμούς, με σημαντικές πιστοποιήσεις και διακρίσεις, ενώ το ελαιόλαδο Αβία, το αποκλειστικό του προϊόν, αναγνωρίζεται, ως ένα από τα κορυφαία προϊόντα της χώρας τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στο εξωτερικό.

Ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης ποιότητας στο τυποποιητήριo και στο ελαιοτριβείο

Ο Συνεταιρισμός μέσω του Προγράμματος ΟΕΦ θέλοντας να διασφαλίσει την ποιότητα και ασφάλεια του ελαιολάδου εφαρμόζει Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με το πρότυπο ISO 9001:2008 και Διαχείρισης Ασφάλειας των Τροφίμων σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22000:2005 τόσο στις εγκαταστάσεις του ελαιοτριβείου όσο και του τυποποιητηρίου της. «Δεν μπορούμε να λέμε ότι έχουμε το καλύτερο προϊόν, πρέπει και να το αποδεικνύουμε με βάση τα διεθνή στάνταρντς, τα οποία όλοι οι καταναλωτές σήμερα αναζητούν στα προϊόντα τους», λέει ο Βασίλης Κοζομπόλης. «Μέσα από τα Προγράμματα δημιουργούμε διάφορα εργαλεία τα οποία θα μας φανούν χρήσιμα για να πιάσουμε τους στόχους της εμπορίας και των εξαγωγών. Όταν ο καταναλωτής βλέπει ότι υπάρχει μια οργανωμένη δομή πίσω από το προϊόν, ότι το προϊόν και οι εγκαταστάσεις είναι πιστοποιημένα δείχνει εμπιστοσύνη», συμπληρώνει. Σε επίπεδο ελαιοτριβείου αναπτύσσεται και εφαρμόζεται εσωτερικό Σύστημα Ιχνηλασιμότητας το οποίο πιστοποιείται ετησίως σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 22005:2007. 

Δυναμικές εξαγωγές και νέα στρατηγική πωλήσεων

Ο Συνεταιρισμός Μικρής Μαντίνειας Αβίας κάνει εξαγωγές προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως προς τη Γαλλία και τη Γερμανία. Μικρότερες ποσότητες εξάγονται σε πρώην ανατολικές χώρες καθώς επίσης και στη Ρωσία. Μεγάλες αγορές που ενδιαφέρονται για το εξαιρετικής ποιότητας παραγόμενο προϊόν του Συνεταιρισμού είναι η Αμερική αλλά και ο Καναδάς. «Πιστεύω ότι όταν ξεκινήσεις με αργά και σταθερά βήματα ο ένας πελάτης θα φέρει τον άλλον. Υπάρχει ζήτηση για το προϊόν μας, περισσότερο από το εξωτερικό. Μια αγορά παλιά η οποία μεγαλώνει κάθε χρόνο είναι η αγορά της Γαλλίας. Επίσης μια άλλη καλή αγορά είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Συνεταιρισμός μας παράγει γύρω στους 500 τόνους ελαιόλαδο το οποίο είναι αρίστης ποιότητας. Από αυτούς τους 500 τόνους ένα μεγάλο ποσοστό, περίπου το 50% φεύγει από το Συνεταιρισμό προς πώληση τυποποιημένο. Κάποτε το εμπορευόμασταν όλο χύμα προς την Ιταλία. Σήμερα είμαστε σε άλλο επίπεδο και στόχος μας είναι να μην φεύγει από εμάς ούτε λίτρο χύμα ελαιόλαδο», σημειώνει ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού.

Νέοι στόχοι για τον Συνεταιρισμό είναι τόσο η αύξηση των πελατών και των χωρών που εξάγει όσο και η ανάδειξη νέων συσκευασιών. «Η ζήτηση σε μικρότερες συσκευασίες κάθε χρόνο μεγαλώνει. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μικρότερες συσκευασίες που θα απευθύνονται σε περισσότερα σημεία πώλησης. Ξεκινήσαμε από το πεντόλιτρο με στόχο να φτάσουμε και στα 250ml. Οι συσκευασίες αυτές έχουν στόχο περισσότερο το εξωτερικό και τους τουριστικούς προορισμούς, όπου οι επισκέπτες τα αναζητούν για την ασφαλέστερη μεταφορά τους», σημειώνει ο κ. Κοζομπόλης.