Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011 14:05

Δηλώσεις Σκανδαλίδη για την Κοινή Αγροτική Πολιτική

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η “Κοινή Αγροτική Πολιτική: Προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Διαμόρφωση ελληνικών θέσεων”  ήταν το αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης που συγκάλεσε η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με εκπροσώπους των αγροτικών ενώσεων και κομμάτων.
Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσαν  οι νομοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΚΑΠ, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν επισήμως την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου από τον Επίτροπο Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:
«Ενόψει της μεθαυριανής επίσημης ανακοίνωσης για την ΚΑΠ, θεώρησα καλό να καλέσω τα κόμματα και τους φορείς προκειμένου να κάνουμε μια πρώτη συζήτηση για τις θέσεις που περιμένουμε να δημοσιευτούν, για να συνδιαμορφώσουμε μια πρόταση.
Έχω πει από την αρχή ότι η υπόθεση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής είναι μια εθνική υπόθεση τεράστιας σημασίας. Η αγροτική μας ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια θα παίξει βασικό ρόλο στην οικονομία μας και  γι αυτό πιστεύω ότι χρειάζεται μια μεγάλη εθνική συνεννόηση γύρω από αυτά τα θέματα, όχι μόνο στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, αλλά και στη διαδικασία της εφαρμογής της πολιτικής. 
Δήλωσα ευθαρσώς, αφού κάναμε μια πολύ σημαντική κουβέντα, όπου τα κόμματα και οι φορείς διατύπωσαν τις προτάσεις τους, ότι στη τελική διαπραγμάτευση, που θα  είναι μακρά, θα πάρω μαζί μου όλους τους  εκπροσώπους των κομμάτων και των φορέων προκειμένου να τη ζήσουν από κοντά και να αποφασίσουμε κάθε στιγμή αυτό που πρέπει να προτείνουμε και να γίνει.
Νομίζω ότι ήταν μια συνάντηση πολύ σημαντική. Ήδη έχουν συνδεθεί όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων και των φορέων με την Ειδική Γραμματεία και τη Γενική Γραμματεία του ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να λαμβάνουν όλες τις επεξεργασίες που ετοιμάζουμε. 
Μπήκαμε στο τελικό στάδιο μιας μακράς διαπραγμάτευσης που είναι πολύ κρίσιμη. Όταν θα ωριμάσει η πρόταση θα ενημερώσω τους πολιτικούς αρχηγούς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Έχουμε κάποιες «κόκκινες γραμμές» τις οποίες θα θέσουμε;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας αρέσει πάρα πολύ η ορολογία της «κόκκινης γραμμής». Την «κόκκινη γραμμή» πρέπει να μπορείς να τη θέτεις. Η διαπραγμάτευση είναι πολύ σκληρή και η  οικονομική συγκυρία δεν ευνοεί. Οι προτάσεις της Επιτροπής είναι καλές σε σχέση με αυτό το κλίμα, δεν είναι οι καλύτερες δυνατές, είναι όμως θετικές. Εμείς όμως θα διεκδικήσουμε αυτά που διεκδικούσαμε από την αρχή, δηλαδή την αύξηση του προϋπολογισμού, τη δυνατότητα του κράτους - μέλους  να ορίζει τον «ενεργό αγρότη», τον τρόπο της περιφερειοποίησης και ότι έχει να κάνει με τη στροφή στην παραγωγή και την αγροτική ανάπτυξη. Σε αυτό το πεδίο θα σταθούμε όλοι και σε αυτό συμφωνούμε. Σας ευχαριστώ».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER