Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2017 09:11

Αναβαθμισμένο το 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου κι Ελιάς στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την

 

Αναβαθμισμένο είναι το 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου κι Ελιάς, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 - 9 Απριλίου στην Καλαμάτα, στο "Ελίτ" και στοχεύει να καταστήσει τη Μεσσηνία κέντρο της ελληνικής ελαιοκομίας.

Χθες σε συνέντευξη Τύπου, στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας:

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Μιχάλης Αντωνόπουλος επεσήμανε ότι «στόχος μας είναι να δώσουμε κατευθύνσεις και λύσεις στα προβλήματα των παραγωγών». Και παρατήρησε πως θα είναι αναβαθμισμένος ο φετινός διαγωνισμός ελαιολάδου.

Η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη ζήτησε «επειδή έχουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου, εδώ να είναι ο πυρήνας και να καταλήξουμε σε εθνική στρατηγική για το ελαιόλαδο». Προέτρεψε «η Μεσσηνία να δώσει προστιθέμενη αξία στην ελιά και το ελαιόλαδο» κι ενημέρωσε πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει καλέσει την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με την οποία έχει συνεργασία σε όλους τους τομείς, «να συμμετέχουν στο φεστιβάλ ως εκθέτες με τα δικά τους προϊόντα».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης είπε ότι «στόχος είναι η προβολή και η προώθηση του επώνυμου μεσσηνιακού ελαιολάδου και της ελιάς» και σημείωσε πως «είναι αναγκαίο να συνεχιστεί η προσπάθεια και το φεστιβάλ να γίνει διεθνές».

Ο πρόεδρος του ΣΥΜΕΠΟΠ Θανάσης Μαυρούλης είπε ότι είναι «η πρώτη προσπάθεια αποκέντρωσης της πολιτικής της ποιότητας» και ζήτησε «η Μεσσηνία να γίνει το κέντρο της ελληνικής ελαιοκομίας, να δημιουργηθεί εδώ το Μέγαρο Ελαιολάδου».

Ο εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ Σωτήρης Λαμπρόπουλος αναφέρθηκε στα προβλήματα με τη δακοκτονία και την απειλή μείωσης των καλλιεργούμενων εκτάσεων, λόγω των δασικών χαρτών. Εκτίμησε ότι «με διάλογο με το υπουργείο Περιβάλλοντος θα αμβλυνθούν όλες οι στρεβλώσεις με τους δασικούς χάρτες».

Ο Θανάσης Κυριαζόπουλος εκπρόσωπος της "Ανέλιξης" -της εταιρείας που έχει αναλάβει την οργάνωση- παρατήρησε ότι «το φεστιβάλ καθιερώνεται και κερδίζει πόντους ως το πιο σημαντικό φόρουμ για το ελαιόλαδο και την ελιά». Ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, πως έχει 6 θεματικές ενότητες, σεμινάρια για παραγωγούς, τυποποιητές και ελαιοτριβείς, τηλεδιάσκεψη με το Πανεπιστήμιο της Περούτζια για μεθόδους εκμηχάνισης της καλλιέργειας, ενώ έχουν κλείσει τα 2/3 των περιπτέρων με συμμετοχές από μεγάλες επιχειρήσεις.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου κι Ελιάς Καλαμάτας, θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός ποιότητας εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου Kalamata International Olive Oil Awards "Panelaion". Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου κάθε είδους και η ενημέρωση των παραγωγών/τυποποιητών σχετικά. Επίσης, η ανάδειξη της σημασίας της συσκευασίας στην προσπάθεια προώθησης του προϊόντος στην αγορά, καθώς και η σημασία της στη διατήρησή του. Ταυτόχρονα ο διαγωνισμός συμβάλλει στην ποιοτική βελτίωση των ελληνικών ελαιόλαδων. 

Μέρος στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν ελαιοπαραγωγοί, ελαιοτριβεία, συνεταιρισμοί, τυποποιητές, εταιρείες εξαγωγών και, γενικά, κάθε μορφής εταιρεία που παράγει, τυποποιεί και εμπορεύεται εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Τα δείγματα θα πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικά μιας ποσότητας τουλάχιστον 10 tn που κυκλοφορεί τυποποιημένο νομίμως στην ελληνική ή/και διεθνή αγορά. Η συμμετοχή προϋποθέτει αποδοχή των όρων του διαγωνισμού, κατάλληλη προετοιμασία και υποβολή της υποψηφιότητας εντός του χρονοδιαγράμματος.

Τα ελαιόλαδα που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό πρέπει: Να ανήκουν στην κατηγορία του εξαιρετικά παρθένου. Να προέρχονται από την περίοδο συγκομιδής της ελαιοκομικής περιόδου 2016 - 2017. Να διακινούνται νόμιμα και τυποποιημένα στην αγορά για εμπορικό σκοπό. Να έχουν παραδοθεί στη Γραμματεία της Οργανωτικής Επιτροπής (Δαμοφώντος 6, Καλαμάτα, τηλ. 27210 62151, info@anelixi.net.gr) μέχρι την Παρασκευή 31 Μαρτίου και ώρα 3 μ.μ.