Τετάρτη, 01 Μαρτίου 2017 16:40

Συνεταιρισμός Καλαμάτας: Με μεγάλη ιστορία και προοπτικές ανάπτυξης, σήμερα και στο μέλλον

Γράφτηκε από την

 

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας ιδρύθηκε το 1963 στην Καλαμάτα, στην αρχαία τοποθεσία ‘‘Φαραί’’, και είναι ο κατεξοχήν ελαιουργικός πρωτοβάθμιος συνεταιρισμός με ελαιουργική μονάδα από τις πρώτες στη Μεσσηνία.

Σήμερα απαριθμεί 300 μέλη και διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα ελαιοτριβεία της Ελλάδας. “Ο συνεταιρισμός μας ασχολείται εδώ και δεκαετίες με την ελαιοκομία και όχι μόνο. Το όνομα Π.Ο.Π Καλαμάτα είναι συνυφασμένο με την ιστορία του Συνεταιρισμού και τα λάδια μας είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο. Ο Συνεταιρισμός ιδρύθηκε πριν απο 50 χρόνια απο ανθρώπους οι οποίοι είχαν σαν κύρια πηγή εισοδήματος την καλλιέργεια της ελιάς”, μας λέει ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κ. Μιχάλης Αντωνόπουλος

Βασική επιδίωξη της οργάνωσης είναι να συνεχίσει να στηρίζεται στην ιδιαίτερα αποδοτική, και εξαιρετικά ποιοτική καλλιέργεια της ελιάς. Ο συνδυασμός της απαράμιλλης κορωνέικης ποικιλίας με τα μικρά, οικογενειακά ελαιοπερίβολα, στα οποία δε συναντάμε τις εντατικές καλλιέργειες άλλων περιοχών, δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται. “Παλιότερα το ελαιόλαδο ήτα χαμηλότερης ποιότητας και αυτό γιατί δεν υπήρχε εκβιομηχάνιση στον τομέα της ελαιοκομίας. Επίσης δεν υπήρχε αυτή η έντονη δραστηριότητα και η τυποποίηση ποιοτικών προϊόντων, όπως σήμερα”, σημειώνει ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καλαμάτας. “Σήμερα γνωρίζουμε ότι τα υψηλής αξίας διατροφικά προϊόντα έχουν μια ιδιαίτερη σημασία που γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, όταν τα προϊόντα είναι επώνυμα και βρίσκονται σε συσκευασίες κατοχυρωμένες και αναγνωρισμένες”, προσθέτει ο κ. Αντωνόπουλος.

Το Πρόγραμμα ΟΕΦ στον Συνεταιρισμό Καλαμάτας

Από το 1963 οι εγκαταστάσεις της ΟΕΦ ΑΣ Καλαμάτας βελτιώνονται συνεχώς. Η πρόσφατη αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού και η πλήρως ανακαινισμένη και αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής, το έμπειρο προσωπικό και οι εξειδικευμένοι επιστημονικοί σύμβουλοι, σε συνεργασία με την εταιρεία foodstandard, εγγυώνται τις πιο ασφαλείς και εξελιγμένες μεθόδους στην παραγωγή του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας. “Το Πρόγραμμα Ο.Ε.Φ ήταν μια πρόκληση για εμάς καθώς ήμασταν ένας μικρός Συνεταιρισμός και ανταποκριθήκαμε επιτυχώς στις  αυστηρές απαιτήσεις του. Το Πρόγραμμα μας έδωσε την δυνατότητα της εξωστρέφειας και αναδείξης του προϊόντος μας. Αυτό έγινε με διάφορα εργαλεία, είτε αυτά της συμβουλευτικής , είτε με τις διάφορες παροχές που δίνει σε επίπεδο υποδομών και παγίου εξοπλισμού, όπως π.χ. τα παλετοκιβώτια. Όλα αυτά μας βοηθούν να βάλουμε τις βάσεις για κάτι πολύ μεγαλύτερο στο μέλλον”, μας λέει ο κ. Μιχάλης Αντωνόπουλος.

Η ΟΕΦ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας δίνοντας πολύ μεγάλη σημασία στην παραγωγή ελιάς ως πρώτη ύλη για την παραγωγή και τυποποίηση εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, εφαρμόζει σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης το οποίο αξιοποιεί τη δυναμική που προσδιορίζει η συλλογικότητα ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει γεωτεχνική υποστήριξη και σε όσους παραγωγούς εκδηλώσουν ενδιαφέρον να ενταχθούν σε καθεστώς βιολογικής γεωργίας.

“Επικεντρωθήκαμε σε δύο τομείς του Προγράμματος”, μας λέει ο κ. Αντωνόπουλος σχετικά με το Πρόγραμμα Ο.Ε.Φ. “Ο ένας τομέας ήταν η συμβουλευτική δράση. Πραγματοποιήσαμε χημικές αναλύσεις του προϊόντος μας και ενημερώσεις/εκπαιδεύσεις, με τη συμμετοχή των παραγωγών μας σε αυτές τις δράσεις να είναι μεγάλη. Ο άλλος τομέας αφορά στην εξασφάλιση εξειδικευμένων εργαλείων και εξοπλισμού, τα οποία είναι απαραίτητα για τη δουλειά του παραγωγού”. Οι ενέργειες αυτές και το αποτέλεσμά τους αντικατοπτρίζουν τις αξίες και την δέσμευση της Ο.Ε.Φ. να λειτουργεί και να αναπτύσσεται υπεύθυνα και βιώσιμα, ελαχιστοποιώντας την επιβάρυνση που προκαλεί στο κλίμα και το περιβάλλον, συμπληρώνοντας την πολιτική της για μέριμνες και πρακτικές που υποστηρίζουν τη δημιουργία ενός ποιοτικού προϊόντος.

Σε επίπεδο ελαιοτριβείου σνσπτύσσεται και θα εφαρμοστεί εσωτερικό Σύστημα Ιχνηλασιμότητας το οποίο πιστοποιείται ετησίως σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 222005:2007. Επιπλέον θα αναπτυχθεί και θα εφαρμοστεί ηλεκτρονικό Σύστημα Ιχνηλασιμότητας στις εγκαταστάσεις του ελαιοτριβείου. Τέλος πολύ σημαντικό κομμάτι για τη σωστή ιχνηλασιμότητα στο ελαιόλαδο είναι η παρακολούθηση της σε επίπεδο παραγωγού. Για το λόγο αυτό θα δοθεί σε παραγωγούς που συμμετέχουν και στην ολοκληρωμένη διαχείριση ειδικά σχεδιασμένο τετράδιο ιχνηλασιμότητας όπου θα καταγράφονται όλα τα κρίσιμα στοιχεία για την περαιτέρω ιχνηλασιμότητα. 

Ο κ. Αντωνόπουλος μας ενημέρωσε για τον πάγιο εξοπλισμό που εξασφάλισε ο Συνεταιρισμός για το ελαιοτριβείο. “Δημιουργήσαμε συνθήκες αυτοματισμού της παραγωγής μας, μειώσαμε το κόστος  λειτουργίας του ελαιοτριβείου και αναπτύξαμε το χημείο μας. Έχουμε πάρει επίσης μια συσκευή, η  οποία μετράει την ελαιοπεριεκτικότητα. Με αυτήν τη συσκευή έχει την δυνατότητα ο ελαιοπαραγωγός να γνωρίζει το στάδιο ωρίμανσης της ελιάς”.

Εξαγωγές, εμπορία και νέοι στόχοι για το μέλλον 

"Η εξαγωγική μας δραστηριότα δεν είναι μεγάλη προς το παρόν. Φέτος θα λειτουργήσει το τυποποιητήριο και μέσα απο αυτό καθώς και με τις δυνατότητες που μας δίνει το Πρόγραμμα θα είμαστε έτομοι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των εξαγωγών. Έχουμε ήδη υπογράψει συμβόλαια με εταίρους του εξωτερικού”, μας λέει ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού.

“Οι στόχοι μας έχουν να κάνουν με το βιολογικό αποτύπωμα, την βιομάζα και την αξιοποίηση της. Για παράδειγμα υποπροϊόντα της ελιάς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κομποστοποίηση. Στόχος μας είναι να χρησιμοποιούμε μεθόδους όσο το δυνατόν φιλικότερες προς το περιβάλλον. Ένας άλλος στόχος έιναι να μπούμε σε καινούργιο Πρόγραμμα και να εξελίξουμε περισσότερο την μονάδα μας χρησιμοποιώντας ακόμα πιο σύγχρονες τεχνικές όπως αυτή της άδρευσης μέσω των υγρών αποβλήτων”, σημειώνει κλεινοντας ο κ. Μιχάλης Αντωνόπουλος.