Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017 09:35

Γιατί η Μεσσηνία χάνει τη μάχη της πρώιμης πατάτας

Γράφτηκε από τον
Γιατί η Μεσσηνία χάνει τη μάχη της πρώιμης πατάτας

 

Τη μάχη της πρωιμότητας χάνουν οι μεσσηνιακές πατάτες καθώς στην Ηλεία τα τελευταία πέντε χρόνια οι παραγωγοί καλλιεργούν συστηματικά  σε θερμοκήπια χαμηλής κάλυψης και κερδίζουν την μάχη με το χρόνο ενώ ταυτόχρονα οι εισαγωγές από την Αίγυπτο παραμένουν εκτός ανταγωνισμού λόγω χαμηλού κόστους. 

Συγκεκριμένα στη Μεσσηνία λίγες φρέσκες πατάτες, της φετινής ανοιξιάτικης παραγωγής που παραμένει υπαίθρια, θα βγουν πριν το Πάσχα, τη Μεγάλη Εβδομάδα σε Μεσσήνη και Μπουρνιά. Το φουλ της παραγωγής θα είναι από τις 20 Απριλίου έως και τις 15 Μαΐου. Η παραγωγή έχει οψιμίσει, λόγω του καιρού. Εκείνο που προβληματίζει τους παραγωγούς και φέτος είναι οι εισαγωγές, που θα οδηγήσουν στην πίεση και τη μείωση των τιμών, ενώ το κοστολόγιο της καλλιέργειας παραμένει μεγάλο και ασύμφορο.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης Γιάννης Μπλάνας είπε στην "Ε" ότι «έχουν οψιμίσει φέτος οι πατάτες κατά 15 ημέρες, λόγω του καιρού. Αργησαν να φυτρώσουν». Μας ενημέρωσε πως «τώρα πάνε καλά» και σημείωσε: «Πολύ λίγες θα βγουν πριν το Πάσχα. Μετά το Πάσχα, από τις 20 Απριλίου κι έπειτα θα βγουν οι πιο πολλές. Θα χάσουμε μερίδιο της αγοράς του Πάσχα». Επεσήμανε ότι «οι τιμές και οι εισαγωγές που τις καθορίζουν, είναι το βασικό θέμα» και διευκρίνισε: «Είναι τόσο μεγάλο το κοστολόγιο για μας που δεν συμφέρει να καλλιεργήσουμε. Αν δεν πουλήσουμε 50 λεπτά, δεν θα μπορούμε να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας. Είναι οι ασφαλιστικές εισφορές, οι φόροι και το κόστος καλλιέργειας που δεν μας συμφέρει να καλλιεργήσουμε. Οταν φθάνει 1.000 ευρώ το στρέμμα η καλλιέργεια…».

Ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Γιώργος Δούβας μάς πληροφόρησε ότι «τώρα ψεκάζουμε για τον περονόσπορο» και παρατήρησε: «Εχει πάει λίγο πίσω η παραγωγή. Κάποιες πατάτες θα βγουν πριν το Πάσχα. Τώρα βγάζουν πατάτες τα θερμοκήπια χαμηλής κάλυψης της Ηλείας. Τα τελευταία 5 χρόνια γίνεται εκεί συστηματική καλλιέργεια. Από τις 20 Απριλίου και μετά θα είναι το φουλ της παραγωγής». Ο κ. Δούβας επιβεβαίωσε πως «οι εισαγωγές είναι το κρίσιμο ζήτημα» και σημείωσε: «Αν υπάρχει πίεση από τις εισαγωγές, οι τιμές θα κατρακυλήσουν. Δεν ζητάμε να πλουτίσουμε. Οταν βγει η δική μας πατάτα, για να μην μείνει στα χέρια τους η αιγυπτιακή, οι έμποροι θα την δώσουν όσο - όσο». Συμφώνησε ότι «το κοστολόγιο για μας είναι μεγάλο» κι εξήγησε: «Είναι η τιμολογιακή πολιτική των ξένων εταιρειών που μας προμηθεύουν εφόδια. Ο ίδιος σπόρος και το ίδιο λίπασμα που αγοράζουμε εμείς, στην Αίγυπτο έχει χαμηλότερη τιμή. Θεωρούμαστε πλούσια χώρα. Εμείς έχουμε και περιορισμό από την Ευρωπαϊκή Ενωση σε κάποια φάρμακα που δεν έχει η Αίγυπτος για λόγους υγιεινής, αλλά η πατάτα εισάγεται κανονικά από την Ε.Ε.».

Γ.Σ.


NEWSLETTER