Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017 08:59

Συλλογή υπογραφών για το ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Συλλογή υπογραφών για το ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας

 

Καμπάνια συλλογής υπογραφών, με αίτημα το υπουργείο να ανοίξει τη διαδικασία τροποποίησης των προδιαγραφών της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας, οργανώνει ο ΣΥΜΕΠΟΠ (Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), μέσω του Διαδικτύου.

Οσοι επιθυμούν να μετάσχουν στην καμπάνια, πρέπει να μπουν στο link "goo.gl/yENGfS" να βάλουν τα ηλεκτρονικά στοιχεία τους (το e-mail) και να υπογράψουν.

Ο πρόεδρος του ΣΥΜΕΠΟΠ Θανάσης Μαυρούλης παρατήρησε ότι «αποτελεί εθνικό συμφέρον η αξιοποίηση της ελιάς Καλαμάτας». Και διευκρίνισε πως «το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η επικαιροποίηση των προδιαγραφών παραγωγής της και η διεύρυνση της γεωγραφικής ζώνης προέλευσης στις περιοχές που διεκδικούν ιστορικούς δεσμούς με το προϊόν, κατά τους ισχύοντες κανονισμούς της Ε.Ε.».

Επεσήμανε ότι «ζητάμε από το υπουργείο να εγκαταλείψει τους ενδοιασμούς, να εφαρμόσει τους κανονισμούς και να εκκινήσει τη διαδικασία τροποποίησης των προδιαγραφών για την πλήρη αξιοποίηση του προϊόντος ΠΟΠ».

Ο κ. Μαυρούλης ανέφερε ότι «κάτω από την πίεση των καταχραστών της ονομασίας Ελιά Καλαμάτα (ΠΟΠ), οι οποίοι ζητούν την αντικατάσταση, για το προϊόν μη ΠΟΠ, της καθιερωμένης ονομασίας Ελιά Καλαμών με την προστατευόμενη ονομασία Καλαμάτα - που σημαίνει στην πράξη κατάργηση της ΠΟΠ και απώλεια της ελληνικότητας του προϊόντος - το υπουργείο εδώ και 5 χρόνια, χρονοτριβεί. Δεν ανοίγει τη σχετική διαβούλευση και δεν προωθείται ο κατάλληλος φάκελος στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάλογη έγκριση».

Ο πρόεδρος του ΣΥΜΕΠΟΠ είπε ότι «21 χρόνια είμαστε κλεισμένοι στο γκέτο» κι εκτίμησε πως «έφτασε πια η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τον παπά».

Παρατήρησε ότι «το θέμα αυτό δεν είναι θέμα μιας μικρής συντεχνίας της Μεσσηνίας, αλλά είναι εθνικό. Είναι το θέμα του πώς αξιοποιείς ένα παγκόσμιο brand name, που η τύχη το έβαλε στη χούφτα σου».

Ενημέρωσε ότι «στις μεγάλες ελληνικές διατροφικές αλυσίδες δεν πουλιούνται πια οι ελιές Καλαμών ως Καλαμάτα. Η Πολιτεία ανέχεται, τουναντίον το Καλαμάτα στις εξαγωγές».

Ο κ. Μαυρούλης εξήγησε ότι «ζητώντας το ξεπέρασμα της πολύχρονης κωλυσιεργίας του υπουργείου και την έναρξη της διαδικασίας τροποποίησης των προδιαγραφών της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας δεν επιδιώκουμε μόνο την αναγέννησή της, αλλά εξ αντικειμένου στην πράξη και την αναθεώρηση της διοργάνωσης του κάθε συστήματος Περιοχής Ενδειξης (ΠΕ)».

Διευκρίνισε πως «αν γίνει η τροποποίηση, όπως ζητάμε, επιβάλλεται, εξ αντικειμένου, η απάντηση στο ερώτημα "ύστερα από 21 χρόνια τι συστήματα Περιοχής Ενδειξης θέλουμε"».

Και καταλήγοντας, δήλωσε πως «χωρίς μια ριζική μεταρρύθμιση της διοργάνωσης του κάθε συστήματος διαχείρισης και ελέγχου που σήμερα είναι περισσότερο εικονικό παρά πραγματικό, δε θα πάμε πουθενά. Γι’ αυτό ζητάμε τη συμπαράσταση όλων: του αγροτικού κόσμου και των καταναλωτών».

Γ.Σ.


NEWSLETTER