Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017 22:36

Διαγωνισμός ποιότητας εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την

Ο διαγωνισμός ποιότητας εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου Kalamata International Olive Oil Awards "Panelaion", θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του 3ου Πανελληνίου Φεστιβάλ Ελαιολάδου κι Ελιάς στην Καλαμάτα, στις 7-9 Απριλίου.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου και της σημασίας τους στην προσπάθεια προώθησης του επώνυμου προϊόντος στην αγορά. Ταυτόχρονα ο διαγωνισμός συμβάλλει στην ποιοτική βελτίωση των ελληνικών ελαιόλαδων και στην ισχυροποίηση των ελληνικών branded προϊόντων. Μέρος στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν ελαιοπαραγωγοί, ελαιοτριβεία, συνεταιρισμοί, τυποποιητές, εταιρείες εξαγωγών και, γενικά, κάθε μορφής εταιρεία που παράγει, τυποποιεί και εμπορεύεται εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Τα δείγματα θα πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικά μιας ποσότητας τουλάχιστον 10 tn που κυκλοφορεί τυποποιημένο νομίμως στην ελληνική ή και διεθνή αγορά. Τα ελαιόλαδα που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό πρέπει να ανήκουν στην κατηγορία του εξαιρετικά παρθένου και να προέρχονται από την περίοδο συγκομιδής της ελαιοκομικής περιόδου 2016-2017.

Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, τα δείγματα θα πρέπει να έχουν παραδοθεί, μαζί με τη συμπληρωμένη δήλωση συμμετοχής και την απόδειξη καταβολής του αντιτίμου, στη γραμματεία της Οργανωτικής Επιτροπής (Δαμοφώντος 6, Καλαμάτα, τηλ. 27210 62151, info@anelixi.net.gr) μέχρι την Παρασκευή 31 Μαρτίου και ώρα 3 μ.μ.

Κάθε ελαιόλαδο που συμμετέχει πρέπει να συνοδεύεται από πιστοποιητικό χημικής ανάλυσης περί περιεκτικότητας σε ελεύθερα οξέα, αριθμό υπεροξειδίων, K232 nm, K270 ή 268 nm, & ΔK, που να αποδεικνύουν την κατηγορία του. Για κάθε ελαιόλαδο που συμμετέχει πρέπει να παραδοθούν 4 γυάλινες φιάλες ως εξής: οι 3 φιάλες 750ml σκουρόχρωμες τύπου Maraska ή Dorica, σφραγισμένες χωρίς ετικέτα ή άλλα διακριτικά, συσκευασμένες σε ένα ενιαίο πακέτο με τα στοιχεία του αποστολέα, καθώς και μία επιπλέον φιάλη ετικεταρισμένη με τα διακριτικά στοιχεία της εταιρείας. 

 

Το αντίτιμο για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι για τo ένα δείγμα 80 ευρώ + ΦΠΑ και για περισσότερα του ενός δείγματα 60 ευρώ + ΦΠΑ για κάθε δείγμα πλέον του πρώτου.