Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017 08:33

Συγκέντρωση 250 αγροτών στη Χώρα για τους δασικούς χάρτες 

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συγκέντρωση 250 αγροτών στη Χώρα για τους δασικούς χάρτες 

 

Μεγάλο και άλυτο παραμένει το ζήτημα με τους δασικούς χάρτες, κάτι που φάνηκε στη μεγάλη συγκέντρωση που έγινε την Κυριακή στον κινηματογράφο "Rex" στη Χώρα.

Περισσότεροι από 250 παραγωγοί και εκπρόσωποι συνεταιριστικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων από την ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας και της Πυλίας εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τη διαδικασία που ακολουθείται με την εφαρμογή των δασικών χαρτών και ζητούν να δοθεί λύση. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία τι θα γίνει με τις ιδιοκτησίες, ενώ ομόφωνα μέσα από ψήφισμα εκφράζουν τις απόψεις και προτείνουν λύσεις. 

Από εκεί και πέρα, εξελέγη 9μελής συντονιστική επιτροπή που θα διαχειριστεί το θέμα και ήδη ξεκίνησαν τη συγκέντρωση υπογραφών, με στόχο να μαζευτεί ένας μεγάλος αριθμός και να κινηθούν νομικά για τη διεκδίκηση των συμφερόντων τους. Παράλληλα θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για συνεργασία με άλλες παρόμοιες κινήσεις εντός και εκτός νομού, ώστε να υπάρξει κοινό πλαίσιο δράσης και συντονισμού.

Η συντονιστική επιτροπή που εξελέγη, αποτελείται από τους: Χαράλαμπο Αλεξόπουλο, Νίκο Σινάνη, Κώστα Καναβό, Στέλιο Παναγιωτόπουλο, Φώτη Αγγελόπουλο, Γιώργο Κόκκινο, Λεωνίδα Αντωνόπουλο, Ηλία Γεωργιτσόπουλο και Δημήτρη Λίτσα.

Στο ψήφισμα που κατέληξαν, αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Υστερα από κατάθεση απόψεων και διεξοδική συζήτηση και αφού λάβαμε υπόψη:

Το νόμο 4389/2016 και τη σύγκριση των χαρτών του 2007 με τις αεροφωτογραφίες του 1945, οι οποίες εμφανίζουν μια θολή και παραπλανητική εικόνα για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τα δάση. Είναι τραγικό και απαράδεκτο ότι ως αφετηρία για τη σύγκριση, λαμβάνεται υπόψη μια περίοδος που λόγω του πολέμου και των ελάχιστων διαθέσιμων μέσων, η γεωργία είχε σχεδόν εγκαταλειφθεί και  περιοριστεί στην παροχή μιας ελάχιστης αυτάρκειας.

Τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής γεωργίας η οποία στερείται ανταγωνιστικότητας και ανανέωσης, σε συνδυασμό με τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει (φορολόγηση, αύξηση ασφαλιστικού κόστους, απαιτήσεις στην παραγωγή τροφίμων, στήριξη της εθνικής οικονομίας κ.λπ.).

Την προοπτική της ελληνικής γεωργίας στις τραγικές συνθήκες που βρίσκεται σήμερα η χώρα μας, ως δραστηριότητα που προσφέρει ακόμα απασχόληση και ίσως κάποια ελπίδα.

Την απαράδεκτη και ιδιαίτερα δαπανηρή διαδικασία που καλείται να ακολουθήσει το σύνολο σχεδόν των καλλιεργητών για να αποδείξει ότι το χωράφι που αγόρασε, κληρονόμησε ή έτυχε γονικής παροχής δεν είναι δασική έκταση.

Το τεράστιο πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στην περίπτωση αλλοίωσης του χαρακτήρα των καλλιεργήσιμων εκτάσεων που έχουν δηλωθεί στο ΟΣΔΕ το οποίο εκτός από το εισόδημα των παραγωγών θα έχει επιπτώσεις και στην εθνική οικονομία.

Την έλλειψη κτηματολογίου και τη γενικότερη διαχρονική ασάφεια με τα όρια και την έκταση των αγροτεμαχίων, γεγονός για το οποίο ευθύνεται η ελληνική πολιτεία αποκλειστικά.

Οτι στο βαθμό που αναπτύχθηκε η γεωργία στο νομό μας και στην αντίστοιχη συμβολή της στην τοπική και εθνική οικονομία, όχι μόνο δεν ζημίωσε τις δασικές εκτάσεις αλλά ακριβώς το αντίθετο, εφόσον τα δάση σήμερα είναι περισσότερα από το 1945! 

Απαιτούμε: Τη σύνταξη του δασολογίου χωρίς να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας των καλλιεργούμενων εκτάσεων όπως έχουν δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες τους στο ΟΣΔΕ και όπως προβλέπει το άρθρο 24 του Συντάγματος, όταν συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος. Αυτό να γίνει με τις κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις και με την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των παραγωγών. Στις περιπτώσεις αγροτεμαχίων που έχουν χαρακτηριστεί ΑΔ αυτά να αποδοθούν σε καλλιεργητές κατοίκους των περιοχών που θα το αιτηθούν με προτεραιότητα στους νέους αγρότες. Οσον αφορά τις χορτολιβαδικές εκτάσεις να τροποποιηθεί ο Ν. 4280/14 με τον οποίο υπάχθηκαν στις δασικές υπηρεσίες και να αποδοθούν στους ιδιοκτήτες τους με τη δέσμευση της αγροτικής χρήσης».

Κ.Μπ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER